što smo naučili za vrijeme korone? – pozitivna strana priče

pexels.com

U posljednja 24 sata broj novooboljelih je…

Sljedeća dva tjedna su ključna…

Ostanimo doma…

Ostanimo odgovorni…

Rečenice su to koje smo u proteklih nekoliko mjeseci čuli i pročitali bezbroj puta. Dnevno izvješće Nacionalnog stožera čekalo se napetije nego rasplet omiljene serije. Ova 2020. uistinu je bila turbulentna i bit će godina koju ćemo pamtiti – nažalost ne baš po najboljem. Bila je to godina koja nam je život okrenula naopačke. Godina koja je redefinirala pojam slobode i natjerala nas da preispitamo sve što smo dosad svrstavali pod normalno i uzimali zdravo za gotovo. Uslijed globalne pandemije virusa Covid-19 na neko vrijeme činilo se kao da je cijeli svijet stao, gotovo kao da je netko stisnuo pauzu i sva događanja, druženja, putovanja, radovi i ostale stvari koje su sačinjavale našu svakodnevicu su stali.

Maske su postale must have modni dodatak (u doslovnom značenju); wc papir, kvasac, brašno, dezinficijensi i jednokratne rukavice bili su najprodavaniji artikli, a neugodnjak kada ne znaš bi li se s nekim rukovao prilikom pozdrava ili ne, prestao je biti neugodnjak jer je, čini se, ta manira u novom normalnom izbačena iz bontona.

Novo normalno. Sintagma koju nam pokušavaju podvaliti kao da ćemo olakšati ovu situaciju dajući joj naziv.

Eufemizam koji je uistinu smiješan, jer je situacija sve samo ne normalna. Nova da, normalna nikako. Pandemiju moramo shvatiti ozbiljno, moramo poštivati preporuke i čuvati i sebe i druge, ali nikada mi neće biti normalno s najbližom rodbinom razgovarati isključivo preko video poziva ili tri dana unaprijed planirati kada ću posjetiti roditelje koji stanuju samo 10 kilometara dalje jer moram zatražiti propusnicu. Neće mi nikada biti normalno ni da s nekim razgovaram preko pleksiglasa ili da mi mjere temperaturu pet puta na dan.

Bilo kako bilo, svi mi, nalazimo se u novoj situaciji. Situaciji za koju ne znamo do kada će trajati i što će nam još donijeti. Od kada je pandemija krenula mediji nam donose samo loše vijesti, dok se one dobre i pozitivne mogu nabrojati na prste jedne ruke. Odavno sam prestala svakodnevno slušati izvješća stožera, prestala sam čitati loše vijesti i negativna predviđanja. Prestala sam se bojati odlazaka u dućan i potencijalnog kontakta sa zaraženim. Umjesto toga, usredotočila sam se na pozitivne stvari koje nam je ova situacija donijela, što smo sve iz nje mogli naučiti, osvijestiti i shvatiti, a lockdown i zatvaranje granica naučili su nas mnogočemu.

Gotovo kao da smo vraćeni na tvorničke postavke. Popodneva u shopping centrima ili po kafićima zamijenilo je druženje s ukućanima i odlazak u prirodu. Usporili smo tempo života, shvatili da smo robovali materijalnim stvarima bez kojih itekako možemo i više se posvetili obiteljima ili samima sebi.

Resetirali smo se i osvijestili ono što nam je stvarno bitno u životima.

Znam da zvuči kao da gledam svijet kroz ružičaste naočale, ali nije tako. Ovo ne znači da smo, kao ni u ostatku života, uvijek svi sretni i zadovoljni. Ponekad mi užasno nedostaju koncerti, druženja i društvena događanja, dogode se svađe, nervoze i loši dani. Ovo samo znači da se trudim sivilo posljednjih mjeseci obojati vedrim bojama, prihvatiti ovu situaciju kao sastavni dio života i tražiti pozitivne sitnice u moru negativnosti.

Svjesna sam da je riječ o vrlo osjetljivoj temi i da može biti nezahvalna objava koja će izazvati hrpe negativnih komentara. Svjesna sam da su mnogi izgubili drage osobe, da je porastao broj slučajeva nasilja u obitelji, da su mnogi ostali bez poslova koji su im donosili kruh na stol, a brojni pomorci ostali su zarobljeni u dalekim zemljama, mjesecima odvojeni od svojih obitelji napeto iščekujući kada će im biti dopušteno vratiti se svojim domovima. No, isto tako svjesno odbijam navečer leći i ujutro se buditi s isključivo negativnim mislima.

Na Instagramu sam stoga, u suradnji s portalom Supermame, provela anketu čije je čitanje glasilo: Možete li navesti jednu dobru stvar koja vam se dogodila za vrijeme korone? Nešto što ste shvatili/ osvijestili/ naučili cijeniti?“ Odgovora je bilo zaista mnogo – puno trudnica, prinova u obitelji i zajedničkih trenutaka. Ovdje vam donosim neke od njih:

Da ti malo u životu treba da budeš istinski sretan.

“Naša mala obitelj dobila je još jednog člana.”

“Suprug radi od doma i divno je koliko se mogao povezati i družiti s našom bebom.”

“Pronašli smo štene i uspjeli ju udomiti u predivan dom.”

“Prvo ljeto da smo kao obitelj skoro svaki dan bili na plaži i nismo radili kao svake godine po cijele dane.”

“Unijela je mir, dobili smo dva tjedna druženja, maženja i paženja. Mislim da su djeca profitirala.”

“Povezali smo se više kao par, izliječila sam hormone i pokrenuli smo startup.”

“Mogućnost izlaska iz stana.”

“Trud koji učiteljice i tete u vrtiću ulažu na našu djecu i koliko to djeci znači.”

“Nakon sedam godina čekanja trudnoća!”

“Shvatila sam da smo nas četvero sve što mi treba.”

“Boravak u prirodi, na otvorenom, u parkićima umjesto kava u kafićima.”

“Strpljenje kod kuće, na poslu, u trgovini, gdje god.”

“Jedino sam kuću očistila ko’ nikad.”

“Družimo se zajedno doma, a to obožavam. Muž radi od kuće.”

“Za vrijeme korone shvatila sam koliko sam vikenda gubila u shopping centrima. Užas!”

“Online sam upoznala divne ljude i ohrabrila se dignuti posao na noge.”

“Osvijestila sam vrijeme, trenutak, prioriteti su se promijenili, sama dobrobit! Usporila sam!”

“Boravak u prirodi, vožnja bicikla…kafići su out, sport je in! Trebalo nam je to!”

“Stavila sam sebe na prvo mjesto!”

“Spoznaja da male i jednostavne stvari zapravo toliko znače.”

“Više vremena s obitelji, pogotovo s djecom.”

“Zahvalnija sam za sve što imamo.”

“Slobodu kretanja i druženja.”

“Naučila sam ga bolje cijeniti, a i provoditi.”

“Sreli smo se slučajno nakon sedam godina i shvatili da je ljubav i dalje tu!”

“Učila talijanski i imala vrijeme za sebe i odmor.”

“Nikad više vremena nismo provodili svi skupa i to nam je najveća nagrada.”

“Postala sam mama drugi put za vrijeme potresa i korone i shvatila da mogu izdržati neizdrživo.”

Ako mislite da u vašim životima nema ama baš ničeg pozitivnog, nadam se da ćete se nakon čitanja ovih odgovora zamisliti i shvatiti da ipak postoji poneka sitnica kojoj se vrijedi radovati.

„Sreća se nalazi u svemu. Treba je samo znati izdvojiti.“ (Konfucije)

Lea Klarić
LEA Mama šesnaestomjesečne Une, diplomirala je engleski jezik i književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a trenutno radi kao asistent u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju. Povremeno piše za lokalni novinski portal. Kolumne piše iz sasvim osobnih ili kako ona to navodi “sebičnih” razloga – znati da nije jedina i da ima još netko tko dijeli njezino mišljenje ili iskustvo.