Male životinjske priče – novi serijal zabavnih i poučnih pričica za djecu

Male životinjske priče autorice Sare Stručić dobile su svoj nastavak s novim junacima.

Dječja autorica Sarah Stručić izbacila je novu seriju Malih životinjskih priča u kojima je nastavila suradnju sa ilustratoricom iz prošle serije, Nejrom Turčinović. I ova serija sadrži 5 pričica koje su pisane u stihovima. “Uspjela sam ih i ovog puta napisati u rimi. Osobno volim tu melodioznost koju priče time dobiju, iako ponekada smišljanje rime zna biti poprilično teško.”, objašnjava nam Sarah.

Novi junaci Malih životinjskih priča ovaj su put ljama (Ljama u Parizu), krokodil (Tajna velikog krokodila), poljski miš (Nevolje poljskog miša), vjeverica (Vjeverica kreće u školu) i medvjedica (Snježna priča mame medvjedice).

Ljama u Parizu

Mala ljama odrasta u planinama Južne Amerike, sasvim nezadovoljna time što je okružena „neljubaznim“ ljamama jer misli kako je ona rođena da bude dama. Nakon što se požali svojoj mami, ova istog trena kontaktira svoju staru poznanicu Mici koja je vlasnica najbolje škole za dame, ni manje ni više nego u Parizu. Tako se mala ljama uskoro nađe u Parizu, sva ponosna i sretna. No stvarnost je malo drugačija jer kako priča kaže – Madam Mici bila je pravi strogi zmaj. Uz ostale učenice, ljama prolazi torturu školovanja i jednog jutra, kada baš nije bila najbolje volje, Mici joj prigovori kako od nje nikada neće postati dama… Ljami se od ljutnje sve zamrači i već se sprema pljuvačkom pogoditi učiteljicu, jer to je ono što ljame rade kada su ljute, kada se sjeti, da onda ne bi bila ništa drugačija od svih ljama kojima je zamjerala njihovo ponašanje. Na kraju ljama ipak obuzda svoju ljutnju, a Madam Mici bude jako ponosna na nju jer je na koncu pokazala da se u njoj ipak krije prava dama. Na koncu priče, pozove ju da ostane kao njezina pomoćnica i podučava druge učenice kako bi postale prave male dame. Poanta priče je u biti ta, da unatoč svojoj naravi, istu možemo obuzdati, da svi imaju pravo biti loše volje, ali da bi isto trebalo pripaziti kako se reagira u pojedinim situacijama. A glavna je ta, da se uz trud i rad, može postići sve što poželiš.

Tajna velikog krokodila

Krokodil koji je u mladosti bio velika faca i glavni lovac među svojim prijateljima, u ovoj priči ima veliku tajnu koju vješto krije od svih. Nažalost, ispao mu je i posljednji zub i on jednostavno više ne može niti loviti, a time niti jesti. Kako ne bi morao priznati sramotu ostalim krokodilima, napusti svoj dom sav u suzama. Njegov plač čuje jedna roda pa ga upita može li mu ikako pomoći. Budući da više nije znao što raditi, jednostavno rodi sve prizna na što mu ona na brzinu posluži dvije žabe. Kada je vidjela koliko je sretan, predloži mu da udruže snage. Ona će njemu hvatati žabe i ublažiti mu tako glad, a on će nju tu i tamo prevesti na svojim leđima. Jer eto, ona je roda koja baš i ne voli letenje pa jako zaostaje za drugim rodama koje ju više nisu htjele čekati. Krokodil naravno rado prihvati poslužiti kao splav rodi i prevesti ju do juga. I tako krene njihovo putovanje, jer u konačnici se svaki problem lakše riješi u dvoje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarah Stručić (@shtorija)

Nevolje poljskog miša

Poljski miš jednostavno ima loš dan. Uhvatila ga je kiša, smočilo ga do kože, vjetar mu je otpuhao omiljeni šešir da bi na kraju pao u blatnu lokvu. No kako to često biva, iz nečeg lošeg, proizađe i nešto dobro. Njegov vrisak pri padu čula je krtica koja živi u tunelu ispod livade. Izišla je vani i pokislog miša dovela kod sebe kući. Spremila mu topli krevet, skuhala čaj i miš je sav sretan zaspao. Ujutro, kada je krtica došla vidjeti je li sve u redu, miša već nije bio u krevetu. Krtici je bilo drago vidjeti da je miš dobro i da je otišao pa je otišla spremiti djeci doručak kada je začula kucanje na vratima. Otvorivši vrata, ugledala je poljskog miša u novom odijelu i šeširu s buketom ruža i kantom glista u rukama. Silno mu se razveselila, a nakon što joj je uručio cvijeće i doručak za djecu, zahvalio se na gostoprimstvu i pozvao ju kod sebe u goste. Kao što sam gore napisala, poanta priče je u tome da i iz nečeg lošeg, može proizići nešto lijepo, u ovom slučaju njihovo novo prijateljstvo. I naravno, da uvijek postoje dobra stvorenja spremna pomoći nekome u nevolji.

Vjeverica kreće u školu

Vjeverica mala jednog je ljeta pomislila kako ne bi bilo loše da upiše školu. Ipak to ne može biti toliko teško, zar ne? Odmah sljedećeg jutra zato se uputila prema školi i stigla, sva zadihana pred školska vrata gdje su već čekali drugi đaci. Tada stiže stara vrana i pušta ih u školu. Najavljuje što će se u školi sve raditi i učiti te da će im pomoći da svi dođu do diplome. Kada je čula sve što je učiteljica rekla, vjeverica se prestrašila i počela plakati. Jer očigledno, škola ipak neće biti šala. Učiteljica ju je naravno utješila, objašnjavajući da će sve ići polako i da će, ako budu radili svakog dana, na koncu postići uspjeh. A onda će svi moći biti silno ponosni na sebe. Tako su naši hrabri đaci, krenuli učiti, crtati, pjevati… Do kraja ljeta naučili su mnogo toga, a budući da je škola došla do kraja jer su životinjice morale krenuti s pripremama za zimu, vrana im je na kraju dala važan savjet – vaša škola sada završila je, ali znanje za čitav život ostaje!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarah Stručić (@shtorija)

Snježna priča mame medvjedice

I naravno, i ove godine imamo jednu zimsku priču. Radi se o medvjedici koja je s djecom, zbog duge zime, ostala bez zaliha hrane. Kako je proljeće još daleko, morala je ostaviti djecu i uputiti se u potragu za hranom. Vani pada gusti snijeg, sve je mirno, nigdje nikog. Nakon što čitavog dana bezuspješno luta, medvjedica zaspe umorna na snijegu. Odjednom ju netko trgne iz sna. Kada je došla k sebi, shvatila je da je zeko koji ju je probudio u biti doktor koji joj je spasio život. Lisica ju je pronašla pa je brzo u pomoć zvala doktora da joj pomogne. Na to mu je objasnila zašto ne spava zimski san. Zeko ju, kada shvati da luta šumom u potrazi za hranom, odvede u špilju punu hrane gdje ona napuni svoju košaricu. Kako nije imala ništa da im da zauzvrat, medvjedici ostane samo da se iskreno zahvali na pomoći. Zeko, također tužan zbog situacije u kojoj se medvjedica s djecom našla, na kraju kaže – da bi svijet naš bio bolji, pomoći treba svima u nevolji!

Sve slikovnice možete kupiti preko online shopa na www.shtorija.hr