s djecom po istri i priča o Dinopark Funtana avanturi

foto: Sonja Švajhler

Dinopark Funtana bio je glavna atrakcija našeg putovanja po Istri, no oduševile su nas i ostale aktivnosti.

Oduvijek sam bila tip koji vole aktivne odmore, a od kada imam djecu, odmori nemaju biti kakvi drugačiji, nego aktivni. Iako smo proveli divno ljeto, čim smo se vratili u Zagreb, tempo nas je pregazio i odlučili smo da ćemo još ovih sunčanih par dana jeseni provesti što bolje, aktivnije i čim više na zraku. Tko od vas me prati, znate koliko sam zaljubljena u Dalmaciju, ali ipak je odluka pala na putovanje prema Istri.

Dinopark Funtana

Do sada, jedino sam posjetila Rovinj i Kavran, a ovog puta cilj bio je – Dinopark Funtana. Već par godina nam je na listi želja i konačno se pružila prilika, a i dječaci su dovoljno odrasli i svjesni da će ovo putovanje, zasigurno pamtiti.

hotel Aminess Maestral, Novigrad

Kao mjesto gdje ćemo odsjesti odabrali smo Novigrad, točnije Aminess Maestral hotel s polupansionom. Hotel smješten uz samu plažu, s dovoljno sadržaja za djecu, poput igraonice s animatorima i unutarnjih, grijanih bazena, i najvažniji dio – da imamo spremne obroke, jer za mame je jedini odmor negdje gdje ne moraju razmišljati o hrani. Od samog Novigrada sav sadržaj koji smo stavili na listu želja, udaljen je svega 15ak minuta.

hotel Aminess Maestral, Novigrad
plaža ispred hotela Aminess Maestral, Novigrad

Špilja Baredine

Špilja Baredine
Špilja Baredine

Prvi dan, kada smo se zaputili prema Istri, prva stanica bila je Špilja Baredine. Uh, odakle početi? Možda od mojeg straha od zatvorenog prostora, pogotovo nakon traumatičnih potresa u zadnje vrijeme? Vrijeme je da stavim svoje strahove pod kontrolu jer zbog njih onemogućujem sebi predivna mjesta i divna iskustva, poput upravo ovog – posjete špilji. Radi se o 130m dubokoj jami, a mi smo se spustili na dubinu od svega 60m i tamo, u srcu jame upoznali – čovječu ribicu. Naši dječaci od 3 i 6 godina bili su oduševljeni, neovisno o tome što nisu mogli niti pojmiti što je jama i što će ih tamo zapravo dočekati. A dočekala ih je prirodna ljepota i ugodnih 14 stupnjeva, stručno vodstvo i zanimljive priče o samoj špilji. Supustili smo se na 5 razina, a između 4. i 5. strmije su stepenice, stoga treba biti oprezan s djecom.

čovječa ribica, endemska vrsta

“muzej” traktora

Nakon 40ak minuta provedenih 60m pod zemljom, vratili smo se na površinu, udahnuli zrak i navratili do obližnjeg magarca More koji zdušno pozdravlja goste, a vi mu se možete odužiti mrkvom i maženjem. Osim More, odmah pored špilje nalazi se i imanje s izloženim traktorima, kombajnima i ostalim strojevima namijenjenim za obradu zemlje. Idealna stanica za dečke kojima su traktori opsesija.

magarac Moro
imanje traktora

akvarij i terarij Poreč

Nakon toga, zaputili smo se prema Poreču, gdje smo planirali ručak i posjetu njihovom akvariju i terariju, koji se nalazi u samom srcu Poreča. Djeca su se oduševila raznim vrstama riba koje su tamo izložene, gmazovima i zmijama. Obzirom da smo imali priliku do sada vidjeti razne akvarije, moram priznati da ovom akvariju ne fali nimalo vrsta riba, ali malo više priča i informacija o životinjama izloženim tamo, sigurno bi izazvalo još veće oduševljenje.

akvarij i terarij Poreč
terarij Poreč
akvarij Poreč

atrakcija putovanja – Dinopark Funtana

Prvi dan zaokružili smo i vratili se u naš hotel. Dan broj dva posvetili smo – Dinoparku.
Moram biti iskrena i reći kako nisam očekivala to što smo tamo zapravo doživjeli. U samom Dinoparku proveli smo punih 5 sati, a mogli smo komotno i duže, samo nam noge i živci premorene djece nisu dozvolili. Program u areni, animatori, uslužni djelatnici, suveniri, sve je na vrlo visokoj razini. A o samim atrakcijama da niti ne govorim, mislim da izrazi lica naše djece kroz moje storije i fotografije – sve govore. Svakim primjerkom dinosaura klinci mogu sami upravljati pomoću tipkica. Na svakom koraku vas očekuju razne atrakcije poput “lova na čudovišta” koje bih opisala kao paintball, samo što su vam čudovišta protivnici. Zatim, čitav jedan dio s vlakićima i vrtuljcima za malce, prigodni i za one najmanje, pa do pubertetlija i nas roditelja.

Dinopark Funtana, arena
Dinopark Funtana

Spomenula sam kako imam problem sa zatvorenim i skučenim prostorima, a sada ću spomenuti kako imam problem i s visinom. Zašto to dijelim sada? Zato jer sam u Dinoparku skupila hrabrosti sjesti na zip line sa svojim starijim dječakom i popeti se do vrha tornja same arene i baciti pogled na unutrašnjost Istre s jedne strane i morske divote romantičnog Vrsara s druge strane. Od svih atrakcija, a ima ih jako puno, zip line i lov na čudovišta jedina se dodatno naplaćuju, sve ostalo je uključeno u cijenu karte. Ono što je zapravo zanimljivo je činjenica kako je svaki djelić ovog “parka” iskorišten i zanimljiv i nama odraslima i našim malenima.

Dinopark Funtana, vožnja crvenim zmajem
viseći most, Dinopark Funtana

gađanje lukom i strijelom, Dinopark Funtana

motodrom Poreč

Treći dan proveli smo podjednako aktivno. Ujutro smo se zaputili na motodrom Poreč. Da, motodrom. Na samom motodromu, opet udaljenom svega 10 minuta od hotela Aminess, nalaze se dvije staze – jedna za odrasle i jedna primjerena za djecu. Uzeli smo tri vozila – jedan za muža, jedan za starijeg klinca (klinci s navršenih 6 godina mogu sami upravljati vozilom) i jedan za mene i mlađeg klinca, koji ima dva sjedala. Ako pitate mog starijeg sina, reći će vam kako mu je vožnja na carting stazi bila najbolje iskustvo. Stazu za odrasle, ostavili smo za putovanje kada ćemo Istru pohoditi muž i ja, sami.

motodrom Poreč
motodrom Poreč
motodrom Poreč
motodrom Poreč

adrenalinski park Skyfox

Odmah pored motodroma Poreč, nalazi se i adrenalinski park Skyfox. Isprva smo mislili kako nećemo tu naći sadržaja za naše dječake, ali smo se prevarili i na kraju u Skyfoxu proveli puna 3 sata. Osim dijela za odrasle, imaju čitav niz adrenalinskih staza sa zip line-om za djecu. Potpuno i neočekivano oduševljenje. I najvažnije, odlično za samopouzdanje i motoriku dječaka, a pritom potpuno sigurno. Kada su se dječaci izdovoljili, predahnuli su uz trampoline, dok smo muž i ja otišli na zip line za odrasle. S punom spremom i adrenalinom popeli smo se na početnu točku i… muž se spustio, a ja sam odustala. Moj strah od visine ipak je bio jači. Ali, zato imamo odlične fotografije tate junaka koji je preletio čitav adrenalinski park.

adrenalinski park Skyfox
adrenalinski park Skyfox
zip line, skyfox

grad umjetnika, Grožnjan

Nakon vrlo aktivnog početka dana, dečki su zaspali od umora u autu, a mi smo odlučili posjetiti Grožnjan, grad umjetnika. Grad o kojem dugog sanjam i kojem ću se vratiti, kada dečki malo odrastu, kako bih ipak malo duže mogla uživati u hedonizmu kreative, umjetnosti, hrane i vina.

Grožnjan
Grožnjan

Kraće od ovog nisam mogla, nadam se da vam je dovoljno informativno i atraktivno da ćete se i sami zaputiti u avanture po Istri. I zaključak – gdje bi našoj divnoj i raznolikoj zemlji bio kraj kada bismo na ovakav način iskoristili sve svoje potencijale? Jedan veliki aplauz za Istru!