kako prepoznati imaš li prolaps i što sve možeš napraviti kako bi ga izliječila?

prolaps

Prolaps – što je, kako ga detektirati i kako si pomoći?

Što je prolaps?

Po definiciji prolaps je ispadanje nekog organa ili njegova dijela iz jednog tjelesnog prostora u drugi ili izvan tijela.

Postoje razne vrste prolapsa; od prolapsa intervertebralnog diska (diskus hernija) do prolapsa anusa no u ovom tekstu ćemo se baviti prolapsom unutarnjih organa zdjelice, točnije prolapsom mjehura, maternice i rektuma.

Kako da znam imam li prolaps?

Prolaps pogađa čak 50% žena. Imaju ga i muškarci, doduše daleko rjeđe od žena. No imaju ga i žene koje nikada nisu rodile. Zanimljivo je da čak 13% žena od ukupnog broja žena u jednoj studiji kojima je dijagnosticiran prolaps rektuma, nikada nisu bile trudne. Gotovo 26% žena su rodile putem carskoga reza, a 42% vaginalno.

Dakle vidimo da porod igra veliku ulogu u nastajanju prolapsa no ne smijemo zanemariti ovih 13% i 26% (što je i dalje veliki broj) koje nisu rodile vaginalno.

Najčešće se kod žena nakon drugog ili trećeg poroda počne javljati osjećaj punine, odnosno težine u području zdjelice. Često kažu da dolje kao da nije sve na svom mjestu. Osjećaj težine i pritiska na zdjelično dno može biti samo posljedica preaktivnih mišića zdjeličnoga dna no može biti i indikator prolapsa jednog ili više organa unutar zdjelice. Inkontinencija te osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura mogu indicirati prolaps, ali i prenapete mišiće prednjeg dijela zdjeličnoga dna.

Najčešće ginekolozi dijagnosticiraju prolaps prilikom pregleda no evo kako možeš pokušati sama. Nakon što legneš, uzmi ogledalo i pogledaj svoju međicu. Ukoliko izgleda izbočeno ili vidiš da nešto izlazi van, posjeti ginekologa ponovno ili potraži drugo mišljenje.
Unutarnjim pregledom mišića zdjeličnoga dna se pouzdano može otkriti radi li se o prolapsu ili ne. Ukoliko napipaš kuglicu na vrhu svog prsta (što nekad može biti i da je cerviks) ili prilikom pregleda iznutra imaš dojam da postoje “dva kanala”, napravi pregled opet nakon nekoliko dana i ako otkriješ isto, zakaži pregled kod ginekologa.

Vrste prolapsa

Ovisno koji organ je skliznuo sa svog mjesta razlikujemo:

  • Prolaps mokraćnog mjehura u vaginalni kanal (cistokela)
  • Prolaps maternice
  • Prolaps debelog crijeva u vaginalni kanal (rektokela)
  • Prolaps tankog crijeva u vaginalni kanal (enterocela)

S obzirom na to koliko je spuštanje prolaps se mjeri kroz 4 stupnja:

  1. Stupanj: organ je malo spušten u odnosu na ono kako bi trebao biti
  2. Stupanj: organ je spušten do samog otvora
  3. Stupanj: organ je jednim dijelom vani
  4. Stupanj: organ je u potpunosti ili velikim dijelom izvan tijela

Uzroci

Faktori koji utječu na slabost kolagena su menopauza, genetika, pretilost, histerektomija i starenje. No dva glavna uzroka prolapsa su:

  1. Slanje previše pritiska o mišiće zdjeličnoga dna prilikom kašljanja, kihanja, odlaska na wc, podizanja… Ovo su sve radnje koje obavljamo i prije nego smo ikada trudne i logično je da će krivo upravljanje intra-abdominalnim tlakom rezultirati hernijama ili u ovom slučaju prolapsom.
  2. Pucanje ili rastezanje mišića za vrijeme poroda pa taj mišić više nema jednaku elastičnost.

Strategije za pomoć

Nekad preaktivni mišići zdjeličnoga dna mogu uzrokovati iste simptome kao prolaps, što se vrlo lako otkrije pregledom mišića zdjeličnoga dna.

Uzmimo primjer mišića puborektalisa koji obavija rektum. Kad je mišić prenapet on se nateže te zbog svoje pozicije vuče retkum za sobom. Manualnim otpuštanjem puborektalisa prolaps nestaje.

Dakle jedan od načina je otpuštanje preaktivnih mišića zdjeličnoga dna manualno ili kroz dijafragmalno disanje u položaju u kojem su mišići zdjeličnoga dna izduženi.

Da bi zdjelično dno funkcioniralo optimalno treba ga povezati sa dijafragmom, odnosno dijafragma treba adekvatno obavljati svoju funkciju. Bitno je održavati prsni koš iznad zdjelice te prilikom disanja voditi računa o širenju rebara na sve strane.

To nas dovodi do sljedeće točke a to je pravilno poravnanje. Krivim stajanjem, pogrbljene kralježnice šaljemo pritisak o zdjelično dno. Umjesto toga, ispravi se, izrasti iz zdjelice, neka ti je pogled uvijek ravno ispred. Ispravljeno držanje podiže organe prema gore, a pogrbljeno ih gura dolje.

Kad smo kod podizanja organa, ciljanom masažom abdomena u svrhu poboljšanja prolapsa, doslovno pomičemo organe zdjelice prema gore. Ova masaža može donijeti trenutno olakšanje.

Ono što ti dugoročno može pomoći jest da naučiš upravljati intra-abdominalnim tlakom i jačanje mišića zdjeličnoga dna. Za učinkovito i jako zdjelično dno osim gore navedenih točaka povedi računa o tome da imaš snažne mišiće stopala, kuka i stražnjice. Naše tijelo je cjelina, ono kao takvo funkcionira i iz tog razloga ne možemo za poboljšanje simptoma prolapsa propisati samo Kegelove vježbe kao rješenje.

Prije nego se odlučiš za operaciju pokrij sve točke iznad i sigurna sam da ćeš primijetiti poboljšanje simptoma. Razgovaraj sa svojim liječnikom o mogućnosti ugradnje pesara. Pesar je gumeni ili silikonski prsten koji se postavlja u vaginu i služi kao potpora.

Zaključak

Naravno da je u nekim slučajevima operacija neophodna no studije nam ukazuju na ponovnu potrebu za istom operacijom kod čak 58% žena koje su se za nju odlučile. Što to znači? Prolaps će se opet dogoditi jer se nije savladalo upravljanje intra-abdominalnim tlakom.

Vrlo je jednostavno, ako ne vršiš pritisak na nešto, to nešto nikad neće izletjeti vani! Ima smisla, zar ne? Čak i kad je operacija tvoje jedino rješenje, pobrini se da savladaš sve točke iznad kako se ne bi dovela u situaciju da nakon operacije prolapsa, nakon par godina, opet trebaš istu.

Za kraj ti želim reći da ne radiš više od onoga što tvoje zdjelično dno može podnijeti. Možda imaš jake mišiće ruku ili nogu i osjećaš da možeš podići težinu od 15kg. Ako nakon toga osjećaš težinu u području zdjelice, to je jasan indikator da tvoje zdjelično dno još uvijek nije spremno. Odaberi stabilan i polagan rast jer oporavak nikad nije bio sprint već maraton, a do cilja najbrže stižu uporni i strpljivi.

Ja sam Ivana Zaher, specijalist za korektivne vježbe u trudnoći i nakon poroda a kroz Online Postpartum tečaj uspješno podržavam žene na putu ka životu bez boli i tvrdoglavih simptoma disfunkcije zdjeličnoga dna i dijastaze. Nisi sama, upoznala sam desetke žena koje se bore sa istim izazovima kao i ti. Javi mi se na zaherpilates@gmail.com ili putem Instagrama @ivana_zaher da porazgovaramo o tebi.

Izvori

Korelacija između prolapsa i načina poroda: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232913/

Slika “Types of pelvic organ prolapse: https://www.advancedgynecology.com/2020/the-major-types-of-pelvic-organ-prolapse-and-their-differences/

Slika stupnjeva prolapsa: https://www.researchgate.net/figure/shows-prolapse-staging-4-0-I-II-III-IV-uterine-by-the-position-of-the-leading-edge_fig4_289970514

Slika pesara:
https://www.aafp.org/afp/2017/0801/p179.html

Izvor naslovne fotografije: pexels.com