nakit koji budi uspomene – smallprint

Nakit koji priča priču i koji je uspomena poput onih nekada medaljona sa sličicama voljenih, upravo to je danas – Smallprint. Nakit koji uhvati onaj jedan, sitan trenutak koji je svakoj od nas važan i koji želimo zauvijek upamtiti. Srebrni privjesak s otiskom prstića vašeg djeteta, s rukopisom ili crtežom, zaista je divna uspomena. A tko je žena koja je donijela ovu franšizu u Hrvatsku i radi je s posebnom pažnjom i ljubavi?

Smallprint brend vodi zagrebačka supermama troje djece Petra Ledinski, koja je napustila siguran posao kako bi se bavila nečim kreativnim, a uz to često sama, obzirom da Petrin suprug radi van Hrvatske pa često nije fizički s obitelji, no sve to je nije obeshrabrilo da u ovo doba, nimalo jednostavno, pokrene nešto svoje.

Petra: “Po struci sam logopedica i najveći dio svog radnog iskustva provela sam u OŠ Remete. Nedavno sam napustila školu i sigurnost redovite plaće kako bih se u potpunosti posvetila ovome što danas radim. To je bila teška, ali istovremeno sjajna odluka jer je prekrasno raditi ono što voliš, a izraz lica osobe koja prvi puta vidi svoj nakit je neprocjenjiv.”

Petra, kako ste došli na ideju za izradu nakita ovog tipa? Prije nekog vremena smo živjeli u Hong Kongu i tamo sam prvi puta vidjela nakit s otiscima britanske tvrtke Smallprint. Taj me personalizirani i intiman nakit toliko oduševio da nisam prestala razmišljati o njemu. Kad smo se vratili u Hrvatsku u meni se počela rađati želja da i kod nas dovedem Smallprint nakit, no djeca su mi tada bila još mala i zahtijevala su puno više brige i prisutnosti. Onda su djeca narasla, a u meni je želja za pokretanjem vlastitog posla potpuno sazrjela. I tako sam u žaru pandemije, dok svi čuvaju svoje poslove, dala otkaz i krenula u Smallprint pustolovinu.

Kakve emocije želite izazvati kod svojih kupaca? Vrlo se dobro sjećam oduševljenja kada sam dobila svoju prvu Smallprint narukvicu. Imala je četiri privjeska, tri s otiscima moje djece i jedan s inicijalom mog supruga. Bilo je to nešto najposebnije što sam tada mogla imati, moji mali otisci uvijek uz mene. I gdje god sam se pojavila narukvica je privlačila puno pažnje i zanimanja. Sada kada i sama proizvodim taj nakit, jako se trudim oko njega i puno ljubavi ulažem u svaku fazu izrade. Želim svakoj osobi pružiti taj isti osjećaj.

Koliko je teško u današnjim uvijetima opstati kao žena poduzetnica? Obzirom da svoj posao radim u svom stanu, vrlo je teško odvojiti poslovne obveze od obiteljskih. Troje djece zahtjeva stalno praćenje i nadzor. Bartol je najmlađi i još uvijek traži prisutnost, ali i veća djeca osim svojih školskih obveza imaju i svoje tinejdžerske brige i sve što donosi svaka nova faza odrastanja. Ali tu imam pomoć i svoje i suprugove obitelji. Oni su mi velika i neophodna podrška i bez njih zasigurno ne bih mogla ovo što sam do sada postigla.

Kako izgleda proces izrade nakita? Postoji više načina na koji se uzima otisak pa o tome ovisi i proces izrade nakita. Otisak prsta može se uzeti direktno na srebro, a otisak dlana ili stopala uzima se pomoću pribora za uzimanje otiska i zatim se kompjuterski obrađuje. Radi se o ručno izrađenom nakitu, a sam proces izrade je zaštićen. Ukratko, nakon uzimanja otiska, otisak se suši, a nakon toga obrađuje i gravira. Zatim se peče na vrlo visokoj temperaturi, te nakon pečenja prolazi još kroz tri faze obrade prije završnog poliranja.

Koje sve proizvode nudite? Smallprint ima veliki izbor lančića, narukvica i naušnica i privjeske za ključeve s otiscima prsta, dlana ili stopala dragih osoba. Također na nakitu mogu biti utisnuti jednostavni crteži, poruka, imena ili inicijali dragih osoba. Ono po čemu smo jedinstveni je izrada privjeska s otiskom prsta koje osoba daje direktno na nakit. Tako da vam osim otiska, ostaje i dodir voljene osobe.

Osim Smallprint nakita imate u ponudi i Memory Treasure, možete li nam reći o čemu se točno radi? Memory treasures je posebna linija Smallprint nakita koja pruža uspomenu svima koji su izgubili voljenu osobu.