vaše dijete ima poremećaj izgovora glasova – što učiniti?

Poremećaj izgovora glasova možete naći i pod nazivima artikulacijski poremećaj ili dislalija. Radi se o nepravilnom izgovoru pojedinog glasa ili više glasova kod djeteta ili odrasle osobe. Moguće je da se određeni glas ne izgovara (ruka=uka), da se mijenja drugim glasom (kapa=tapa) ili da se izgovara pogrešno (izgovaranje glasa R „grleno“).

U odnosu na uzrok, dijele se na organske (nepravilnosti zuba i zagriza, visoko i usko tvrdo nepce, prekratka podjezična vezica) i funkcionalne (nedovoljna pokretljivost i spretnost govornih organa i/ili slabije razvijen fonematski sluh).

Vrste dislalija su:

  • sigmatizam – neispavan izgovor glasova C, S, Z, Č, Ć, DŽ, Đ, Š, Ž
  • lambdacizam – neispavan izgovor glasova L i LJ
  • rotacizam – neispavan izgovor glasa R
  • kapacizam, gamacizam i hitizam – neispavan izgovor glasova K, G i H
  • etacizam – neispavan izgovor glasa E.

Dijete usvaja jezik i govor postupno, to se tiče i izgovora. Prvi glasovi koje dijete proizvodi izgovorno su nejasni, no s godinama se usavršavaju. Nakon treće godine glasovi se postupno „pročišćavaju“, a do 5,5-6 godina predškolsko dijete moralo bi ispravno izgovarati sve glasove.

Ako sumnjate da Vaše dijete ima dislaliju, javite se logopedu te se naručite na logopedsku procjenu.

Kokolingo je online logopedska vježbenica koja je namijenjena djeci koja imaju poteškoća s izgovorom pojedinih glasova. Ova inovativna platforma omogućuje djeci da se na zabavan i interaktivan način igraju dok razvijaju svoje vještine govora. Kokolingo je stvoren u suradnji s logopedima i stručnjacima za obrazovanje kako bi se osiguralo da je svaki aspekt igre prilagođen potrebama djece. Program koristi animaciju i interaktivne igre kako bi pomogao djeci da prvo osvijeste različite glasove te ih nauče i pravilno izgovarati.

Jedna od glavnih prednosti Kokolinga je to što je dostupan na internetu, što znači da se djeca mogu igrati na računalu ili tabletu kod kuće. Osim toga, roditelji i logopedi mogu pratiti napredak djece putem statistika koje se nalaze na platformi. Ove statistike pokazuju u kojim vještinama djeca najbolje napreduju i na kojima još treba poraditi.

Vježbe u Kokolingo logopedskoj vježbenici podijeljene su u nekoliko cjelina:

  • Artikulacijska gimnastika – priprema govornih organa za izgovaranje glasa
  • Slušno razlikovanje glasova – osvještavanje razlika između glasova koji slično zvuče (npr. S i Š)
  • Vježbe izgovora slogova i riječi
  • Vježbe s rečenicama i pričama

U prosjeku, dijete uključeno u logopedsku terapiju provede svega 30 minuta tjedno vježbajući s logopedom, no za ispravljanje izgovornih grešaka, neophodan je kontinuirani, svakodnevni rad kod kuće. Kokolingo je odlično rješenje za djecu jer ono uči kroz igru i zbog toga ostaje dugo motivirano za rad.

Prigodan je i za djecu koja još nisu uključena u logopedsku terapiju jer mogu krenuti s uvodnim vježbama, koje se im olakšati buduće vježbanje s logopedom.

Više pročitajte na web stranici, registrirajte se i besplatno isprobajte!

Autor: Ema Tadić, mag. logopedije