Koliko puta se svakoj od nas dogodilo da obavimo veću nabavku, pazimo da kupujemo kvalitetne i zdrave namirnice za cijelu obitelj, sve posložimo u hladnjak i jednostavno zaboravimo? I upravo to rezultira prekomjernim bacanjem hrane, što, vjerujemo nikome nije drago.
Nedavno smo vam predstavile Status izvorna kuhinjska pomagala koja pomažu u samoj organizaciji, bržoj pripremi namirnica za jelo, ali i dužem trajanju samih namirnica.
Glede organizacije samih namirnica, odlično je što se sve namirnice mogu lijepo složiti u prozirne posude, kako bi nam bile što vidljivije što pomaže upravo tome da se, npr, šparoge koje kupite, ne izgube u pozadini samog hladnjaka, skrivene iza svega što smo užurbano posložili.
Glede same pripreme namirnica, Status izvorna kuhinjska pomagala, poput rezača, gulilice i ostalih malih pomagača, ubrzavaju proces pripreme za kuhanje, ali i za pohranu bilo u vakumske posude ili u vakumske vrećice. Pa tako priprema za povrće u woku traje minimalno vremena, jer i mrkvu i papriku i tikvice narežemo doslovno u par minuta i pohranimo u posude, te spremimo u hladnjak.
Vakumiranje namirnica je postupak u kojem se hrana pakira u vrećice ili spremnike, a zatim se izvlači zrak iz njih kako bi se stvorio vakuum. Ovaj postupak ima nekoliko prednosti koje doprinose očuvanju svježine i produženju trajnosti namirnica.
Evo nekoliko ključnih prednosti vakumiranja namirnica:
1.Povećana trajnost: Vakumiranje namirnica uklanja zrak iz ambalaže, što smanjuje prisutnost kisika. Kisik je odgovoran za razgradnju hrane putem oksidacije, što može dovesti do gubitka okusa, teksture i hranjivih vrijednosti. Uklanjanjem kisika, vakumiranje usporava taj proces razgradnje i produžuje trajnost hrane. Tako npr produžite vijek trajanja jagodama i malinama koje relativno brzo uvenu u hladnjaku.
2. Očuvanje svježine: Bez prisutnosti zraka, vakumirane namirnice zadržavaju svježinu duže vrijeme. Oksidacija, prisutnost bakterija i drugih mikroorganizama koji uzrokuju propadanje hrane bitno se smanjuju, čime se održava izvorni okus, miris i tekstura namirnica. Svježina se očituje i u dužem vremenskom razdoblju tijekom kojeg namirnice zadržavaju svoj optimalni izgled i boju. Salatu operete, osušite i narežete u posudu, te svaki obrok jednostavno i brzo izvadite dio hrskave salate za prilog.
3. Kao što smo već rekle, organizacija i ušteda prostora: vakuumiranje namirnica uklanja zrak koji zauzima prostor u ambalaži. Kompaktan oblik vakuumiranih paketa omogućava bolje organiziranje i uštedu prostora u hladnjaku, zamrzivaču ili spremištu hrane. Osim toga, vakumirane vrećice mogu se prilagoditi obliku hrane, što olakšava njihovo slaganje i skladištenje. Vakumiranje namirnica omogućava pripremu obroka unaprijed. Možete pripremiti veće količine hrane, vakuumirati je u pojedinačne porcije i čuvati u zamrzivaču. Kada vam zatreba, jednostavno odmrznite i pripremite vakumiranu hranu. To je posebno korisno ako imate ograničeno vrijeme za kuhanje ili želite imati pri ruci zdrave opcije obroka.
4. Zaštita od smrzavanja čime se smanjuje i rizik od pojave promjene okusa i teksture hrane uslijed smrzavanja, što je izvrsno u slučajevima kada skuhamo veće količine hrane, npr. mesa na saft, ma jedan dio obavezno odvojite, vakumirate i pospremite u zamrzivač za dane kada ne stižete skuhati.
Važno je napomenuti da, iako vakumiranje namirnica pruža brojne prednosti u pogledu očuvanja svježine i trajnosti, ne može potpuno spriječiti kvarenje hrane. I dalje je važno pridržavati se sigurnosnih smjernica za skladištenje hrane i provjeravati datume trajanja namirnica kako biste osigurali njihovu sigurnost i kvalitetu.
Više o Status izvornim pomagalima potražite na OVOM LINKU.