zašto čitamo djeci od najranije dobi?

Čitanje djeci od najranijih dana ima dubok i trajan utjecaj na njihov intelektualni, emocionalni i društveni razvoj.

Čitanjem izgrađujemo bogat vokabular i razumijevanje jezika. Djeca koja su izložena raznovrsnom tekstu od rane dobi obično brže razvijaju jezične kompetencije. Osim toga, stvarate posebne trenutke povezanosti s djetetom, jer pamtit će kako su im mama ili tata čitali pričice pred spavanje. To su ti rituali koje nitko ne može oduzeti, a važni su za emocionalni razvoj naše djece.

Već smo pisale o tome koliko knjige pomažu djeci da razviju maštovite svjetove, ožive likove i potiču kreativno razmišljanje. Sjetite se samo sebe, čitati zapisanu riječ i zamišljati sve opisano u vlastitoj glavi, jedan je od najljepših osjećaja koje možemo sebi priuštiti. Još ako je glavni junak priče lik u kojem vidiš sebe, osjećaj uzbuđenja još je veći.

Zato smo oduševljene predivnim personaliziranim i vrlo edukativnim slikovnicama Tajne moga zavičaja, koje možete besplatno osvojiti skupljanjem 6 bodova u Lidl plus aplikaciji (za svakih potrošenih 25€ osvajaš 1 bod). Ove slikovnice su prepune edukativnih informacija o našoj lijepoj zemlji, i sigurne smo kako naša djeca itekako mogu intelektualno profitirati konzumiranjem ovih pričica.

Ono što smatramo jednim od važnijih razloga zašto čitati djeci – živimo u vrijeme kada podražaji stižu sa svih strana, velikom brzinom. Činjenica da provodimo i mi odrasli vrijeme za mobitelima i gledamo sadržaj maksimalno 15ak sekundi po videu, vrlo je zabrinjavajući. Djeca su danas od vrlo rane dobi izložena jakim stimulansima i upravo je čitanje to koje zahtijeva fokus i pažnju. Ova vještina se razvija s vremenom, a čitanje djetetu pomaže u tom procesu.

Vratimo se još jednom na ono zajedničko vrijeme. Sjećam se svog tate koji je svaku večer sjeo pored nas i čitao pričice, koje smo već čuli, ali svaki put drugom intonacijom, najljepši je osjećaj koji pamtim. Čitanje stvara posebne trenutke intimnosti između roditelja i djeteta. To je vrijeme za zagrljaje, razgovore začinjene smijehom i suzama.

Kroz priče omogućavamo djeci da se stave u cipele likova i razumiju različite perspektive i osjećaje, razvijaju empatiju i suosjećanje.

Djeca koja su naviknuta na čitanje imaju bolje početne vještine čitanja i pisanja kada krenu u školu. To im daje snažnu prednost u obrazovnom procesu. Uspjeh u razumijevanju i interpretaciji teksta jača samopouzdanje djeteta. Djeca koja rano razviju ljubav prema čitanju često postaju samostalni čitatelji koji uživaju u učenju kroz cijeli život.

Ukratko, čitanje je dar koji roditelji mogu pružiti svojoj djeci. To je poklon koji će oblikovati njihovu budućnost, pomažući im da postanu empatični, znatiželjni i obrazovani ljudi. Počnite čitati svojoj djeci još danas i otvorite vrata svijetu beskrajnih mogućnosti.

Tajne moga zavičaja su personalizirane pričice o zavičaju tvojeg djeteta, čiji glavni lik je upravo tvoje dijete. Pričica je nastala u suradnji s Tvornicom snova, a do slikovnice (u vrijednosti od 33.05EUR) možeš doći besplatno do 5.11.2023. skupljanjem 6 bodova putem Lidl plus aplikacije (ne zaboravi je skenirati pri kupovini), za svakih potrošenih 25€ skupljaš 1 bod, a za skupljenih 6 bodova dobivaš kod koji ćeš upisati na web stranici, personalizirati lik pričice prema izgledu svojeg djeteta i pričica će kroz par dana stići na tvoju adresu.