upoznajte Bike Barometer – svjetski projekt s lokalnim utjecajem!

U današnjem svijetu gdje gradovi postaju epicentri života, sve više urbanih sredina prepoznaje nužnost promjene u načinu kretanja. Javni prijevoz, bicikliranje i pješačenje postaju ne samo alternativa, već i poticaj za građane da aktivno sudjeluju u stvaranju gradova prilagođenih budućnosti mobilnosti.

Bike barometer“ je projekt koji je započelo Sveučilište iz Valencije, Španjolska, a ove godine provodi se u 50 zemalja svijeta. Cilj ovog projekta je istražiti čimbenike i pojave u nastajanju koji ugrožavaju sigurnost i dobrobit urbanih biciklista. Odjel logistike i održive mobilnosti sa Sveučilišta Sjever, uključio se u istraživanje kako bi se pozitivne smjernice za poticanje biciklizma razvile i u hrvatskim gradovima!

Istraživanje uključuje mišljenje sudionika o:
1) Biciklističkim doživljajima,
2) Percepciji tehnologije primijenjene na bicikle,
3) Rizičnim ponašanjima i sigurnim ili preventivnim ponašanjima,
4) Osobnoj povijesti kao biciklista te
5) Problemima biciklizma, rješenjima i prognozama, za Republiku Hrvatsku.

Na kraju istraživanja, bit će objavljeni rezultati iz svih uključenih zemalja, sa stručnom i znanstvenom podlogom poboljšanja u biciklističkom svijetu.

Pozivamo vas da sudjelujete u istraživanju i postanete dio ove globalne biciklističke revolucije.

Hvala vam unaprijed na odvojenom vremenu i veselimo se zajedničkom oblikovanju bolje budućnosti bicikliranja!

Foto:pexels.com

Glavni kotačić ove prometne priče je Lana Račić, kreativka i inicijatorica projekta Prometnjak, s misijom podizanja svijesti o važnosti prometnog obrazovanja djece od najranije dobi. Majka šestogodišnje djevojčice koja želi promijeniti svijet, a ona joj svojim primjerom želi pokazati da je sve moguće.