ŠTO SVE TREBAJU ZNATI TRUDNICE O HIGIJENI ZUBI U TRUDNOĆI?

Blanka Raguž Bubalo, dr.med.dent., Ordinacija dentalne medicine Švajhler, 01/3772570, info@dent-med.hr

 

Prošli put smo sa dr.dent.med. Blankom Raguž Bubalo razgovarali o oralnoj higijeni kod beba, a danas dijelimo s vama kako prebroditi period mučnina, spriječiti nastanak karijesa i koliko puta tijekom trudnoće treba posjetiti stomatologa.

 

Znamo da žensko tijelo u trudnoći prolazi kroz velike promjene. Koliko hormoni mogu utjecati na zdravlje zubiju kod trudnica? Hormonalne promjene u trudnoći povećavaju prokrvljenost zubnog mesa, koje postaje lagano otečeno i osjetljivo. Češće krvari i podložnije je upalama. Zbog povraćanja ili refluksa, koji su česti u prvom tromjesečju, povećava se i kiselost sline, što može naštetiti zubnoj caklini i otvoriti put karijesu. Sve te tegobe mogu se izbjeći pravilnom oralnom higijenom, prehranom i stomatološkim pregledima.

Koje bi četkice i paste za zube ženama olakšale period mučnina?  Izaziva li četkica ili pasta za zube nagon na povraćanje, koristite četkicu sa manjom glavom i mekim vlaknima. Ako miris zubne paste izaziva osjećaj mučnine, treba pronaći pastu blagih i neutralnih okusa, a to su često zubne paste za djecu.

Savjet kako u periodu trudnoće očuvati zube? Svaka trudnica pravilnom njegom i higijenom svojih zuba može očuvati zube zdravima. Treba prati zube najmanje dva puta dnevno. Trudnice u ranoj trudnoći imaju mučnine i često povraćaju. Zato je poželjno uvijek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom, kako bi se neutralizirao kiseli sadržaj usne šupljine. No, ne bi trebalo odmah nakon povraćanja oprati zube. Naime, želučana kiselina nagriza caklinu, a caklina je tada podložnija oštećenju koje može napraviti i zubna četkica u kombinaciji s pastom prilikom pranja zubi. Zato je prije pranja zubi bolje pričekati 30-ak min kako bismo bili sigurni da je nećemo oštetiti . Ako prilikom pranja  zubno meso krvari, ne odustati od četkanja, već prati zube mekanijom četkicom. Upotrebljavajte zubni konac  i interdentalne četkice. Redovite posjete stomatologu uključuju bar dva pregleda tijekom trudnoće, a profesionalnim čišćenjem zubi smanjit će se mogućnost nastanka novih karijesa i gingivitisa.

Je li istina da kalcij iz zubiju majke nestaje jer dijete ima potrebu za njim? To je netočno.  Plod zadovoljava potrebu za kalcijem iz majčine prehrane, a ako su ti izvori nedovoljni, potrebni kalcij se crpi iz majčinih kostiju, a ne iz zubi.

Žene za vrijeme trudnoće ne smiju popravljati zube, koliko je to točno? Popravke zuba ne treba odlagati za vrijeme iza poroda i mogu se raditi pod lokalnom anestezijom.  Ne postoje dokazi da su lokalni anestetici koji se rabe u stomatologiji štetni za plod u ranoj trudnoći Karijese treba sanirati što prije da ne bi uzrokovali širenje infekcije.  Stomatolog mora biti upoznat sa vašom trudnoćom i eventualnim komplikacijama.U trudnoći treba izbjegavati rentgensko snimanje zubi.

Koliko često bi trudnice trebale ići na pregled kod stomatologa? Tijekom trudnoće najmanje dva puta posjetite stomatologa.