majčinstvo bez stresa i kako si pomoći u izazovnim periodima

Majčinstvo bez stresa – zvuči kao nemoguća misija? U novoj epizodi podcasta donosimo naše iskustvo i savjete kako prevladati teške i izazovne periode koje nam donosi svakodnevica.

Nespavanje, burnout, stres, umor…sve su ovo posljedice koje donosi majčinstvo. Imaš li osjećaj kako se nikada više nećeš naspavati? Koliko nespavanje utječe na tvoju svakodnevicu i što točno radi tvome tijelu? Osjećaš li konstantan umor i iscrpljenost? Brzo gubiš strpljenje? Anksiozna si? Pamćenje te više ne služi kao prije?

O svemu tome popričale smo u novoj epizodi podcasta Iskreno o majčinstvu s farmaceutkinjom Anom Gjergja Sekulić i ekonomisticom Adrijanom Tomičić koje su potaknute vlastitim iskustvom i dotadašnjom stresnom svakodnevicom odlučile osmisliti proizvode na prirodnoj bazi koji pomažu da se prvenstveno dobro osjećamo iznutra. A to je ono najbitnije, zar ne?

Adena Natura

Ana i Adrijana danas su poduzetnice i vlasnice brenda Adena Natura.
Više o njihovim proizvodima potraži OVDJE.

Fotografija: Dejan Tatomir, VIDEOblagovaonica

Adena Natura dodaci prehrani su inovativne formulacije pažljivo osmišljene kako bi se tijelu olakšalo postizanje prirodnog balansa što pridonosi zdravlju i vitalnosti čitavog organizma. Portfolio čine četiri premium proizvoda koji se mogu koristiti odvojeno ili međusobno kombinirati u svrhu prevladavanja akutnog i kroničnog stresa te izbjegavanja njihovih posljedica.
Misija Adena Nature je ponuditi najbolje iz prirode, pomoći vam da se osjećate dobro i ostvarite svoj puni potencijal mentalnog i fizičkog zdravlja.

ADAPTO

Stresne situacije, pogotovo ako traju duži period, mogu negativno djelovati na tijelo i um, slabe nam imunitet te nas čine podložnijima zdravstvenim tegobama.

Neke od mnogobrojnih negativnih posljedica koje možemo osjećati nakon dugotrajne izloženosti stresu: kronični fizički i mentalni umor, teško podnošenje stresnih situacija, osjećaj preopterećenosti, problemi sa spavanjem i razbuđivanjem, oslabljen imunitet , sklonost alergijama, povećana potreba za kavom i energetskim napitcima, pretjerano konzumiranje “nezdrave” hrane, gubitak interesa za seks, zabavu i aktivno slobodno vrijeme, emotivna preosjetljivost, strah, zabrinutost i negativne misli, bezvoljnost i nedostatak motivacije, gubitak kreativnosti, česte promjene raspoloženja

U tradicionalnoj medicini odavno su poznati pozitivni učinci adaptogenih biljaka na ublažavanje stresa i njegovih posljedica. Adaptogene biljke pomažu tijelu prilagoditi odgovarajuće fiziološke reakcije na stresne događaje i po njihovom završetku uputiti tijelo u fazu odmora i oporavka od stresa. Podupiru rad nadbubrežnih žlijezdi i regulaciju kortizola, glavnog hormona stresa.

ADAPTO u svom sastavu sadrži standardizirane ekstrakte dvije moćne adaptogene biljke, sibirski ginseng i ashwagandu.

CALMA

Akutni stres nastaje kao reakcija na stresni događaj i obično prolazi nakon nekoliko sati ili dana. Ipak, tijekom tog kratkog perioda osoba može osjećati razne tegobe, fizičke ili psihičke, koje mogu ometati normalno funkcioniranje.

Posljedice izloženosti akutnim stresnim situacijama mogu biti: razdražljivost, napetost i nemir, panični napadaji, nervoza, nemogućnost koncentracije, tenzijska glavobolja, nelagoda u trbuhu, probavne tegobe, ubrzano kucanje srca, znojenje dlanova, kratki dah, bol u prsima.

Od velike pomoći za ublažavanje akutnog stresa mogu biti biljke za smirenje koje reguliraju i smiruju središnji živčani sustav. Smanjuju napetost i pomažu nam da se opustimo i budemo dobro raspoloženi.

CALMA, sadrži kombinaciju biljnih ekstrakata tri umirujuće biljke – matičnjak, lavandu i pasifloru.

COGNY

Pravilan rad kognitivnih funkcija omogućuju nam nesmetano funkcioniranje u svakodnevnom životu direktno doprinoseći kvaliteti života. Kognitivne funkcije mogu slabiti kao posljedica nedovoljnog sna, uzimanja nekih lijekova, izloženosti stresu, nedostataka određenih vitamina i nutrijenata, problema s hormonima, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, depresije, ovisnosti, starenja ali i raznih drugih.

Neki od znakova da vam padaju kognitivne funkcije mogu biti: zaboravljivost, teško pamćenje novih informacija, slaba pažnja i pozornost, neučinkovito učenje, nemogućnost fokusa na radne zadatke, nejasno razmišljanje, teško donošenje odluka, “leteće” misli, maglovit um, teško postizanje koncentracije.

Određeni dodaci prehrani, poput nekih biljaka i aminokiselina koje se ubrajaju u nootropike mogu pozitivno djelovati na pamćenje, pažnju, percepciju, raspoloženje i druge kognitivne funkcije pružajući podršku i zaštitu moždanim stanicama i funkciji mozga.

COGNY u svom sastavu sadrži nootropike, ekstrakte biljaka bakope i gotu kole, te aminokiselinu teanin koja se prirodno nalazi u zelenom čaju.

SLEEPY

Nedovoljna količina i slaba kvaliteta sna onemogućuje tijelu oporavak što negativno utječe na radno, socijalno, fizičko, kognitivno i emotivno funkcioniranje.

Nesanica direktno može dovesti do smanjene kvalitete života. Neki od znakova i simptoma nesanice su teškoće prilikom usnivanja, buđenje tijekom noći, prekratak san, teško dizanje iz kreveta ujutro, dnevni umor ili pospanost.

Posljedice nekvalitetnog sna mogu biti: smanjena razina energije, slabija produktivnost, emotivna osjetljivost, povećan apetit i želja za nezdravom hranom, slabljenje lokomotornih sposobnosti, pad imuniteta, teškoće u pamćenju i koncentraciji, slabiji libido, ubrzan proces starenja, veći rizik za razvoj mnogih bolesti (dijabetes, pretilost, bolesti srca, depresija, kardiovaskularna oboljenja i dr.).

Prirodnu pomoć za kvalitetniji san mogu pružiti određene biljke koje djeluju na opuštanje i smirenje, pomažu nam da lakše utonemo u san i dosegnemo dublje razine sna u kojima se tijelo kvalitetnije odmara i obnavlja.

SLEEPY u svom sastavu sadrži opuštajuće biljne ekstrakte kalifornijskog zlatnog maka i pasiflore.