majčinstvo na rubu živčanog sloma

Majčinstvo mijenja sve. Jutra, noći, dane, navike, brak, ljubav, TEBE.

Danas vam neću pričati koliko je majčinstvo divno i krasno. To i same znate, kao i ja. No znate i za onu, nazovimo ju tako, „tamnu“ stranu majčinstva. Depresija. Nervoza. Umor. Suze. Nešto kroz što prođe gotovo svaka majka, iako se o tome previše ne priča. Kao da smo loše majke ako same sebi i ostalima priznamo da više ne možemo, da nam je svega dosta.

Nema tih članaka na Internetu, niti savjeta ostalih mama koji će te moći pripremiti na ono što dolazi nakon poroda.

Onaj tko kaže da jedno dijete ništa ne mijenja laže. Mijenja SVE.

Jutra, noći, dane, navike, brak, ljubav, TEBE. Negdje na bolje. A negdje ti preokrene svijet naopačke.

Između hrpe veša za pranje i peglanje, prljavog suđa, umora, tisuću pitanja zašto, tantruma u dućanu, milijun neprospavanih noći, nepopijenih kava i nepojedenih ručkova ponekad se čini nemoguće pronaći vrijeme za sebe. Za nas mame vrijeme je luksuz. Dodatno pogoršava stvar što svi oko nas govore da MORAMO pronaći vrijeme za posvetiti se sebi, a mi to ne uspijevamo pa se pitamo je li problem u nama!?

Posljednjih tjedan dana bila sam majka na rubu živčanog sloma. Loše vrijeme, prehlada, pms, UMOR učinili su svoje. Nisam imala nikakav razlog da izađem iz svoje najudobnije trenirke. Moj dosadni život odvijao se na relaciji kuća-park-dućan. Imala sam malo vremena za sebe koje sam provodila radeći na kompjuteru. Nikog da uskoči i pomogne.

Maštala sam o tome da sam na jedan dan samo ja, a ne samo mama.

Ja koja nosim naočale zbog sunca, a ne zbog toga da sakrijem suze u parkiću.

Zasićenost, prava riječ koja opisuje ono što sam ja osjećala. I nije prvi put. A nije ni zadnji. To je neizostavan dio našeg putovanja. Na kraju krajeva – to je ono što nas majke čini jačima, hrabrijima i nepokolebljivima.

Kako da ne poludiš? Svi živimo u različitim okolnostima, a čarobni štapić ne postoji.

Delegiraj. Ne moraš sve ti.

Pitaj za pomoć. Obitelj, prijatelje.

Važna si. Tvoje mentalno i fizičko zdravlje.

Okruži se iskrenim ženama. Nisi sama.

 

Ja sam otišla pola sata na trčanje i vratila se kao nova. Do nekog novog živčanog sloma.