KAKO PRONAĆI VRIJEME ZA ORGANIZIRANJE DOMA?

Sigurna sam da ste mnogo puta otvorile kuhinjsku ladicu, ormar s odjećom ili kutiju s djetetovim igračkama i pomislile: „Kakav kaos! Trebala bih to sad organizirati, ali nemam vremena. Budem kasnije.“. No to kasnije se najčešće ne dogodi nikad, a hrpe se gomilaju jedna na drugu.

Čini mi se da je rečenica „Nemam vremena!“ najčešće korištena rečenica kad želimo pronaći neki izgovor ili opravdanje. Ok, vjerojatno uistinu postoje ljudi kojima je svaka minuta dragocjena i vrijeme neće trošiti na čišćenje i/ili organiziranje, ali mi, „obični smrtnici“, uz obaveze koje imamo (briga o djeci, kuhanje, posao…) zasigurno možemo stvoriti barem desetak minuta tjedno za organiziranje doma u kojem boravimo.

Ključna je riječ ovdje stvoriti, a ne pronaći. Koliko god mi mislile da je suprotno, vrijeme za nešto se ne pronalazi, nego stvara! Ako nešto uistinu želite, to vam mora postati prioritet.

E sad, koje biste to konkretne korake trebale poduzeti da napokon organizirate svoj dom? Odgovor na ovo pitanje je prilično opširan i ovisi o razlozima zbog kojih to još niste učinile, ali ako je jedan od vaših odgovora nedostatak vremena, slijedi rješenje.

 

 1. Napravite popis svega što želite organizirati.

Popis možete napraviti koristeći metodu „Brain Dump“, odnosno zapisati sve, ali baš sve što vam padne na pamet. Ako mislite da će toga ipak biti previše, fokusirajte se na jednu prostoriju u domu ili jednu kategoriju stvari, npr. odjeću.

 

 1. Projekte podijelite na manje zadatke.

Ako ste, na primjer, odlučili organizirati spavaću sobu, vjerojatno će neki od projekata biti organiziranje ormara, komode, stolića sa šminkom i sl. Nerealno je očekivati da ćete to sve stići u jednom danu pa je veće projekte najbolje podijeliti na manje zadatke.

Organiziranje ormara

 • Izvaditi svu odjeću
 • Rasporediti je u grupe – ostaviti i baciti
 • Očistiti ormar
 • Osmisliti najbolji raspored za slaganje odjeće
 • Kupiti ili napraviti spremnike

 

 

 1. Proučite sve ostale obaveze koje imate taj tjedan.

Ako još ne koristite planer, definitivno počnite. Bit će vam mnogo jednostavnije ako sve svoje obaveze vidite crno na bijelo (bilo na papiru, bilo zapisane na mobitelu ili računalu). Probajte realno odrediti koliko biste vremena mogle izdvojiti koji dan (npr. ponedjeljak 10 minuta, utorak 1 sat, srijeda 20 minuta itd.).

 1. Zadatke podijelite prema danima i upišite ih u planer.

Nekad ćete zadatke morati obaviti po redu (bez obzira koliko oni traju), na primjer, očito je da ćete odjeću morati izvaditi iz ormara da biste je mogle rasporediti. Ako taj dan na raspolaganju imate sat vremena, odlično, obavite odmah dva zadatka; ako imate samo 5 minuta, obavite jedan ili pola pa nastavite sutra. Glavno da imate pregled nad svim zadacima koje morate napraviti.

 1. Inspirirajte se!

Zadatku je lakše pristupiti ako znate što radite (ili barem mislite da znate) pa prije svakog zadatka proučite što i kako + pronađite fotke koje vas inspiriraju.

 1. Pripremite sve što će vam trebati.

Dan prije obavljanja nekog zadatka, pripremite sav potreban pribor koji će vam trebati tako da na dan obavljanja zadatka ne trošite vrijeme. Ako vam je danas na rasporedu kategoriziranje odjeće, pripremite vreće za smeće ili kutije, a ako pak sami želite izraditi neke organizatore, pripremite karton, boju, trake i sl. Popis proizvoda koji će vam vjerojatno zatrebati prilikom organiziranja doma možete pronaći ovdje.

 1. Budite fleksibilne.

Često će se dogoditi da će vam i tih planiranih 10 minuta za čišćenje ormara nešto poremetiti (dijete je palo, došli su vam nenajavljeni gosti ili nešto slično), no nema veze – zadatak prebacite na idući dan i onda ga napravite. Nemojte samo dopustiti da zbog malog „kašnjenja“ propadne cijeli projekt; jedino je važno da ga završite.

 

 

I to je ukratko to! Nadam se da će vam ovaj post barem malo pomoći u svladavanju „nedostatka vremena“. Koristite li često tu rečenicu? Je li vrijeme odlučujući faktor u vašoj (ne)organiziranosti?


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se“. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.
Facebook: Organizirajte se
Instagram: @organizirajtese