10 NOVOGODIŠNJIH ODLUKA KOJE BI SVAKA MAMA TREBALA DONIJETI

Kao i uvijek s novom godinom donose se i neke nove životne odluke kojih se, budimo iskreni, najčešće ne držimo. Smršaviti 5 kg, prestati pušiti, promijeniti posao…jedne su od najčešćih odluka koje ljudi donose i drže ih se možda prvih mjesec dana. Zašto je to tako pitanje je na koje nemamo odgovor no imamo 10 novogodišnjih odluka koje će biti korisne svakoj mami i koje je zaista lako ispuniti.

1. Prestanite se uspoređivati s drugim mamama. Kako ona sve stiže, a ja ne? Kako ona uspjeva izgledati odmorno? Zašto njezina djeca sve jedu, a moja su izbirljiva? Zašto moje dijete još nije prespavalo noć? Gdje sam pogriješila? Što ja to radim krivo? Prestanite svoj život uspoređivati sa životima drugih. Svoj brak s drugim brakovima. Svoju djecu s tuđom djecom. Ne uspoređujte se s drugim mamama, svaka od nas ima svoje probleme, neke ih samo bolje skrivaju.

2. Posvetite se svojoj djeci. Ugasite mobitel. Budite prisutni.

3. Manje tehnologije, više igre. Istraživanja su pokazala da previše tehnologije kod djece u nekim slučajevima može dovesti do pretilosti i društvene izoliranosti, te u najgorem slučaju ugroziti djetetov normalan razvoj. Vašem djetetu je dosadno i ne znate kako ga zabaviti? Na Pinterestu ćete pronaći zaista bezbroj kreativnih ideja za igru.

4. Pronađite vremena samo za sebe. Svaki dan, makar 10 minuta. Naspavajte se, osobito ako ste novopečena mama. Sve ostalo može čekati.

5. Pronađite vremena za svog partnera. Ne dopustite da vam dan prođe bez zagrljaja i poljupca. Barem jednom mjesečno odite na romantični spoj. Vratite svoj “sexy mojo”. (Kako? Pročitajte ovdje)

6. Živite zdravije. Ne opterećujte se brojkama, kilogramima i centimetrima. Budite umjereni u svemu, izbacite rafinirane proizvode, jedite zdravo i osluškujte svoje tijelo. Vježbajte, meditirajte, hodajte, trčite. Udahnite život punim plućima.

7. Detox od društvenih mreža. Beskonačno skrolanje po Instagramu zamijenite dobrom knjigom. Vaš mozak bit će vam zahvalan.

8. Ne živcirajte se zbog nereda u kući. Budimo realni, sve dok su tu djeca teško da će vam kuća blistati. Prihvatite stvari takve kakve jesu, pokušajte se bolje organizirati i sve će već doći na svoje.

9. Detox od nepotrebnih stvari. Odjeća koju niste nosili više od godinu dana. Površna prijateljstva. Loše veze. I sve što vas guši.

10. Budite zahvalni. Zahvalnost je nešto što biste trebali vježbati svaki dan. Bilo to pisanjem svakodnevne liste zahvalnosti, molitvom ili meditacijom, pokušajte se svaki dan podsjetiti na sve ono za što ste iskreno zahvalne u svom životu.