UŠI U KOSI: EPIDEMIJA KOJOJ MOŽETE STATI NA KRAJ!

Počela je školska i vrtićka godina, a s njom i neizbježna epidemija  – uši. Od ove pojave se diže kosa na glavi, kako roditeljima tako i djeci. Gotovo svatko ih je imao barem jednom, a nerijetko su dočekane plakanjem djece i nestrpljenjem roditelja. Danas postoje mnoge metode kako liječiti uši, ali vrlo malo informacija o tome kako ih spriječiti. Zato je važno da redovito (svakih nekoliko dana) pregledavate kosu djece kako biste zarazu uočili na vrijeme prije nego se proširi jer svaka zrela uš izlegne više od 50 gnjida tjedno. Postupak pregledavanja kose lakši je uz pomoć V-Comb uređaja uz kojeg nisu potrebne dodatne lampe, češljevi kao niti još jedan “par ruku”.

PREPOZNAJTE SIMPTOME

Kako su djeca najpogođenija ušima, škole i vrtići često su prava mala mjesta zaraze, što je slučaj i ove školske godine. To je uobičajno budući da su djeca u čestom kontaktu sa svojim vršnjacima, bilo u školi ili kroz igru i slobodne aktivnosti.

Uš se prenosi direktnim kontaktom s kosom zaražene osobe ili predmetima na kojima se nalazi.

Postoji nekoliko znakova da su uši prisutne na koži, a uključuju svrbež vlasišta, škakljiv osjećaj na glavi, prisutnost ušiju na vlasištu, prisutnost jajašca (gnjida) te ponekad poteškoće sa spavanjem kod djece.

PREVENCIJA

Važno je djeci naglasiti da ne dijele predmete koji dodiruju glavu. Njima može biti primamljivo dijeliti osobne stvari, ali uši mogu “skakati” od objekta do glave. Probajte im objasniti da bi bilo bolje da ne dijele češljeve, ukosnice, gumice za kosu, slušalice, čak i kacige za bicikl. Neka izbjegavaju aktivnosti koje vode do kontakta glava na glavu. Zamolite svoje dijete da izbjegne igre i aktivnosti koje vode do kontakata glavom s drugim prijateljima, a djevojčicama svežite konjski rep ili pletenicu. Uši se mogu prenositi i putem odjeće i dodataka. Kapa, jakna ili gornji dio trenirke može biti medij u prenošenju zato je važno pokušati objasniti djeci da ne dijele navedene stvari.

Djeca su aktivna i nerijetko je nemoguće izolirati ih od raznih zaraza pa tako i ušiju. Zato je važno da redovito (svakih nekoliko dana) pregledavate kosu djece kako biste zarazu uočili na vrijeme prije nego se proširi jer svaka zrela uš izlegne više od 50 gnjida tjedno!

Postupak pregledavanja kose lakši je ako imate pomoć – a V-Comb je sva pomoć koju ćete trebati jer vam uz njega neće trebati niti lampa niti češalj niti još jedan “par ruku”.

ZABORAVITE NA ČIŠĆENJE KOSE KOJE TRAJE SATIMA

V-Comb češalj električni je uređaj koji češljanjem istovremeno usisava uši i gnjide, što ubrzava i usavršava proces čišćenja kose. Zaboravite na ručno skidanje ušiju i gnjida sa svake vlasi posebno jer ovaj uređaj ubrzava taj proces čišćenja.

Uz brzo i djelotvorno čišćenje usisavanjem, ovaj uređaj dolazi i s integriranim svjetlom što olakšava uočavanje gnjida i ušiju. To znači i da su rezultati vidljivi već za vrijeme tretmana – filter u kojeg se pohranjuju nametnici osvijetljen je te se dobiva trenutna povratna informacija o ušljivosti.

Velika prednost  Licetec V-Comb češlja je i taj da se tretman odvija mehaničkim postupkom bez kemikalija i alergena pa je i odličan izbor za prevenciju širenja zaraze.

Možda se zaraza ušima ne može u potpunosti izbjeći, ali kao i kod svake druge bolesti, pravodobno djelovanje smanjuje opseg i ozbiljnost zaraze. Brojne obitelji svrstale su V-Comb u svoju “kućnu ljekarnu”, a to možete učiniti i vi. Potražite ga u svim Baby Center trgovinama,  ljekarnama putem Medike ili putem internetskih trgovina: Bazaar.hr, e-kupi.hr te ljekarna.hr.