razlike između prve, druge i treće trudnoće

foto: Pepper Atelier

Ugledati plus na testu za trudnoću je poseban osjećaj. I poseban je osjećaj baš svaki put. Ono što ostaje isto je briga. Taj osjećaj brige, ljubavi, nježnosti, neizvjesnosti. Razlika je u informacijama koje znamo. Treći put je zasigurno lakše, jer znamo na što moramo paziti, ne guglamo svako toliko nove informacije koje primimo od okoline. Ali, svaki put je poseban. A koje su razlike između prve, druge i treće trudnoće? Krenimo redom…

Trudnička odjeća:

 1. trudnoća – radosno odlazimo u trgovine na trudničke odjele i tražimo posebnu odjeću, jer sada smo u posebnom stanju, drugom stanju. S osmijehom ulazimo u trgovine i vrlo brzo shvaćamo da izbor i nije baš nekakav, ali ono što svaka trudnica odabere su trudničke traper tregerice. E sada smo spremne.
 2. trudnoća – u nadi da se od prethodne trudnoće u modnom svijetu za trudnice ipak nešto promijenilo, odlazimo u trgovinu i zaključujemo da je sve isto. Uguravamo se u odjeću koju smo nosile i prije trudnoće, a kada trbuh više ne dozvoli avanturu uvlačenja u traperice s redovnog odjela, vadimo one traper tregerice.
 3. trudnoća – čim se pokaže plus na testu, vadimo traper tregerice. Trudnički odjeli nas nimalo ne zanimaju.

 

Prehrana i vitamini u trudnoći:

 1. trudnoća – do prvog pregleda smo sve već proguglale, saznale koje voće, povrće i mesne namirnice ne smijemo konzumirati, oboružale smo se prenatalnim dodacima prehrani i zaljubljeno mazile svoje trbuščiće.
 2. trudnoća – od čitavog popisa voća, povrća i mesnih namirnica koje ne smijemo konzumirati, većinu konzumiramo, jer smo do sada već naučile da je raznolika prehrana i umjerenost ključ za dobar razvitak bebe. Ono što ostaje konstanta su dodaci prehrani za trudnice i dojilje.
 3. trudnoća – vrlo vjerojatno prva tri mjeseca trudnoće niti ne znamo da smo trudne.

Priprema za bebu:

 1. trudnoća – nova odjeća za bebe je savršeno mirisna i složena po veličinama u najslađoj bijeloj komodi na kojoj su poslagane lutkice, pelene, blazinice, kremice. Sve za malog čovječuljka koji ubrzo stiže. Uz novu kolekciju odjeće, većina prijatelja i rodbine donose najslađe kombinacije za bebu, tako da beba i prije nego je rođena ima više odjeće nego mama i tata zajedno.
 2. trudnoća – raspakiravamo kutiju na kojoj je markerom iscrtan broj 56 i biramo što od starijeg djeteta možemo iskoristiti za nadolazeću bebu. Prijatelji i rodbina i dalje uporno donose najslađe odjevne kombinacije, iako još uvijek imamo onu čipkanu haljinicu broj 56 s etiketom, jer prva beba nije stigla iznositi svu garderobu.
 3. trudnoća – tjedan dana pred porod još uvijek nismo pripremili odjeću za bebu. A kako i bi, uz trčajuće todlere koji traže maminu pažnju. Na brzinu vadimo esencijalne komade koji su nužni za početak, kasnije ćemo se već snaći. Prijatelji i rodbina zovu i pitaju što treba za bebu, a mami je u glavi samo ova misao – pričuvati klince da odspavam.

Dječja sobica:

 1. trudnoća – provodimo sate i sate na Pinterestu i šaljemo mužu fotografije najljepših dječjih sobica. Sve kupujemo i sobica je spremna i uređena i prije nego smo ušle u treće tromjesečje.
  Kada beba dođe, onaj skupi krevetić služi za odlaganje gaza i bodića, a beba većinu vremena provodi u simbiozi s maminim prsima.
 2. trudnoća – iako je prvo dijete još uvijek u sobi s nama, odlučujemo da je vrijeme da odseli u svoju sobu. Uređujemo sobu za todlera, a za bebu pripremamo čistu posteljinu u kinderbetu za koji opet znamo da neće služiti za spavanje. Kada beba dođe, i todler i beba i mama i tata – svi spavaju u istom krevetu. Uređena soba će još malo pričekati.
 3. trudnoća – tata je odselio u sobicu za todlera, a u mamin krevet je doselila još i beba.

Porod:

 1. trudnoća – čitamo sve knjige o porodu, idemo na tečajeve, istražujemo i vježbamo tehnike disanja. Razmišljamo o prirodnom porodu.
 2. trudnoća – većinu vremena provodimo razmišljajući o starijem djetetu i kako će ono podnijeti odvajanje dok smo u rodilištu. Sređujemo sve za čuvanje starijeg i razmišljamo o poklonu koji će mu donijeti beba. Kada dođemo u rađaonu, naglašavamo kako želimo epiduralnu.
 3. trudnoća – počeli su trudovi, još uvijek kuhamo ručak, torba za rodilište još nije u potpunosti pripremljena, ali imamo vremena između trudova dopuniti je ostatkom stvari.
  Epiduralnu nismo stigle primiti jer smo kod kuće dočekale 9cm.

Šalu na stranu, većina ovih stvari je poprilično istinita, ali je činjenica da je svaka trudnoća specifična, baš kao i svako naše dijete. A sada jedan “fact” – ono što je u trudnoći važno je mamina smirenost, uravnotežena prehrana i pomno odabrani vitamini i minerali u obliku dodataka prehrani .

Uravnotežena i raznolika prehrana od ključne je važnosti prije i tijekom trudnoće kao i za vrijeme dojenja, a povećane potrebe trudnica i dojilja za određenim ključnim nutrijentima pomaže zadovoljiti Almagea – Almagea PRENATAL OMEGA3+.

 

Fotografije: Pepper Atelier