mama, ti si božićna čarolija

pexels.com

Mame, jeste li svjesne koliko smo mi zaslužne za božićnu čaroliju? Naravno, i naše su bolje polovice dio te božićne čarolije, svatko od njih sudjeluje na svoj način i koliko može, ali ipak smo mi te koje volimo lampice, šljokice i All I Want For Christmas Is You. Budimo iskreni, u većini slučajeva muževi su ti koji nikako ne razumiju zašto nam je potreban još jedan božićni ukras.

božićna čarolija iz djetinjstva

Čega se sjećate iz djetinjstva kad je Božić u pitanju? Ja se sjećam mirisa i okusa. Mirisa bakine sarme. Sjećam se mame koja je pekla kolače do jutarnjih sati. Sjećam se kad sam napokon bila dovoljna odrasla da i ja sudjelujem u tome. Tata je donosio namirnice, išao u dućan i na plac kad je trebalo, ali da nije bilo tih mojih čudesnih žena ništa to ne bi bilo tako čarobno.

Mi mame smo Sveti Nikola i Djed Božićnjak. Mi smo te koje osmišljavaju sadržaje adventskog kalendara i umotavaju 24 poklončića do kasno u noć. Mi smo one koje oživljavaju tradicije i stvaraju nove. Mi smo one koje listaju stare bakine kuharice koje mirišu na djetinjstvo. Mi smo one koje su u stanju proći pola grada samo da bi našle odgovarajući poklon za naše najdraže. Mi smo one koje jedva čekaju okititi dom sa stotine lampica. One koje najdraže ukrase za bor čuvaju kao najveće blago, jer svaki od njih ima posebno značenje.

I ove godine moja će mama učiniti sve kako bi nama stvorila savršenu božićnu atmosferu, kako bi nam stvorila nova sjećanja, sjećanja na još jedan zajednički Božić.

Moja baka ima 93 godine. I još uvijek stvara božićnu čaroliju. Jer što je Božić bez bakine orahnjače i makovnjače?

Mi smo one koje drže obitelj na okupu. Mi smo one koje stvaraju sjećanja.

Zato mama kad misliš da ti ništa ne ide od ruke, kad ti kolač po ne znam koji put završi u kanti za smeće ili kad se osjećaš preumorno, samo se sjeti da si TI božićna čarolija.