jedna iskrena priča o majčinstvu

unsplash.com

Gledajući filmove i maštajući kako ću jednog dana postati majka, mislila sam da će mi vrhunac života biti rođenje djeteta. I kao u tim romantičnim filmovima, padat će latice cvijeća, beba će gugutati i puno se smijati. Zavladat će mir svijetom i svi će ljudi biti sretni. E pa, reality check, to se nije dogodilo. Niti približno. Mislim da bi se realnije trebalo pričati o majčinstvu i tebi kao majci kojoj će se zauvijek promijeniti prioriteti, način razmišljanja i pogledi na svijet.

Kad ti nakon poroda daju bebu u ruke, osjećaš se sretno, ali i zbunjeno, prestrašeno i imaš tisuću i jedno pitanje. Meni je trebala jedna neprospavana noć i cijeli dan da mi uopće sjedne da sam ja sad postala mama i da imam dijete.

Na tu prestrašenost i zbunjenost je naravno došlo i dojenje o kojem, usprkos čitanju stručne literature i proučavanju Rodinih savjeta, nisam imala blage veze (o iskustvu s dojenjem sam napisala tekst na blogu, zajedno sa savjetima i linkovima za podršku dojenju pa slobodno tamo škicnite). Kada ti dođe medicinska sestra i kaže: “Gospođo trebate sad dojiti dijete. I trebate paziti kako vam je ustima obuhvatilo prsa.” Jel’ dobro obuhvatilo (VALJDA je), jel’ dobro vuče mlijeko (VALJDA da), jel’ ga dobro držite (VALJDA da)? Na sve odgovaraš sa da, a ustvari bi rekla: “Ne znam”.

Cijeli taj vrtlog emocija bilo je potrebno posložiti u glavi i krenuti dalje. Jer ti sad imaš nekog tko u potpunosti ovisi o tebi, a na momente se osjećaš da bi najradije rekla: “Znate kaj? Ja ovo gradivo stvarno ne znam. Može neki šalabahter?” A šalabahtera nema. Nema! Jer se od tebe očekuje da znaš. Da znaš sve. Da razumiješ sve. Jer si ti mama. A ti? Krpaš se svaki dan, nadajući se da neće nešto poći po zlu u tvojim “samouvjerenim” odlukama.

Ponekad izgubiš tlo pod nogama jer beba ne reagira prema literaturi koju si pročitala ili savjetima koje si čula.

Ponekad si pet stotina koraka iznad zemlje od sreće jer sve ide prema planu i očekivanjima. Nikad ne znaš kako će dan ići. Nikad ne znaš kakva će biti bebina reakcija na neke stvari. Period neznanja i preispitivanja je najviše izražen kada dijete promijeni raspored spavanja ili jedenja ili kad počne više plakati. U tom periodu si skroz izgubljena. Aha, ne spava više toliko i dosta je cendravo, valjda idu zubići. Ili ga muči želudac. Ili crijeva. Ili je skok u razvoju. Pa ajde, što je od svega toga na kraju? Ne zna se jer je nakon 2 dana bilo sve po starom.

Kontrole kod doktora. Ima li dovoljno kila? Je li dovoljno naraslo? Reagira li normalno? Pratiš one tablice što sve dijete treba znati s toliko i toliko mjeseci. Pa ono baš i ne radi to kao u knjizi. Hoće li te poslati na vježbe s bebom jer ne radi dobro? Ako te pošalju na vježbe ti to naravno doživiš kao osobni poraz jer:
a) dijete ti nije unutar okvira tablice kao i SVA(?) ostala djeca i
b) emocije su u tebi toliko jače izražene da plačeš kao kišna godina.

A naravno, na to sve (po mogućnosti) uključuje se obitelj sa savjetima što si sve trebala napraviti, a nisi.

Jer trebaš znati. Jer moraš znati. Jer si ti mama.

Kreću kašice. Čitaš, pripremaš, kuhaš. Dolazi rodbina. Ne radiš dobro. Treba ovako. Ili onako. Pa popustiš. Pa shvatiš da si ljuta jer si popustila, a htjela si napraviti po svojem. Pa opet kreću preizražene emocije.

Majčinstvo? To je ustvari neprestani vrtlog – preispitivanja sebe, svojih postupaka, znanja i osjećaja. Divan vrtlog. U kojem osjetiš novu vrstu sreće i ushićenja.  Zahtjevan vrtlog. U kojem uz to što si odgovorna za jednu malu osobu, odgovorna si i za sebe na jedan nov i potpuno drugačiji način.  Vrtlog ljubavi. Niti ne znaš koje sve osjećaje i kojeg intenziteta možeš doživjeti sve dok ne postaneš mama. Sve postaje nekako dublje i jače.

Majčinstvo možda i jeste vrtlog, ali nemojte nikada zaboraviti da upravo vi, prekrasne mame, držite majčinski štap. Ako vam je u bilo kojem trenutku previše vrtloga, samo ga svojim majčinskim štapom malo zaustavite. Možete. I smijete. I kako kaže pjesma: “Sve će biti u redu. Opusti se i uživaj u letu.”

Udah-izdah i ajmo u nove pobjede. Slatke pobjede majčinstva.

Barbara je mama troje prekrasnih zvrkova koja piše lifestyle blog Veetrina i koja ima potrebu sa svijetom podijeliti svoj kutak svemira. Velika podrška u svemu joj je suprug koji vjerno isprobava njezine nove recepte i divi se apsolutno svim diy projektima koje napravi (hahahaha, ovo zadnje je jedna velika laž 😄). Okružena posebnim ženama u životu kojima svaki petak na društvenim mrežama posvećuje #uljepsatcutidan postove. Obožava se smijati i trudi se uvijek gledati na vedriju stranu života.