dječje slikovnice za najčarobnije godišnje doba

dječje slikovnice

Obožavamo dječje slikovnice, osobito one božićne. Danijela iz Fora priča za vas je izabrala najbolje!

 

Bez obzira volite li zimu ili ste njen protivnik, morate priznati da je ona najčarobnije godišnje doba. Toliko čarolije u dugim zimskim noćima. Narodne predaje i priče stoljećima su okupljale obitelji oko vatre uz koju su se pričale priče o mitskim bićima i legendarnim junacima. Samo je najstariji i najcjenjeniji član mogao biti pripovjedač, to je bila velika čast.

Vremena su se promijenila, ali čini se da je potreba za pričom i čarolijom i dalje u nama jednako kao i prije stotinu godina. Nešto je magično u slikama koje nam se stvaraju u glavi dok slušamo priče. Naš mozak čitajući slikovnice veliku većinu slika u pokretu i dalje stvara sam. Ljubav prema čitanju prenosimo i generacijama koje dolaze.

koju slikovnicu odabrati?

Često me pitaju koju slikovnicu odabrati. Odgovor je vrlo jednostavan – onu koja vas inspirira i koja je za vas magična. Svoje doživljaje prenosite na dijete. Ono će kasnije samo, nakon što mu pokažete smjer, birati staze koje će ga voditi u svijet čarolije. Odlično je krenuti s čitanjem već u trbuhu: rime, ritam, kratke priče. Interaktivne slikovnice u najmlađoj dobi dobar su početak. Kasnije dijete samo krene putem vukova i životinja, a nakon toga zmajeva i čarobnjaka. Odlično je čitati i o uobičajenim stvarima kroz edukativne slikovnice koje objašnjavaju društvene pojave ili naše emocije.

Ovdje sam izabrala samo neke od nama najdražih zimskih i božićnih slikovnica i ilustriranih priča. Poredane su prema uzrastu, od onih za najmlađe do onih za starije.

 

Dječje slikovnice za dob: 0+

dječje slikovnice

„Djed Mraz donosi darove“

izdavač: Naša djeca

ističemo: rima, predivne slike, patuljci

Slikovnica koja će biti dovoljno kratka i ritmična za vaš prvi Božić. Na kraju nudi i pitalicu te mogućnost lijepljenja svoje fotografije kao Djeda Mraza.

 

„Nek’ svima je sretan Božić“

izdavač: Naša djeca

ističemo: glazbena slikovnica, životinje

Glazbene slikovnice su odlične za početno čitanje. Ova ima i predivne likove životinja koje zajedno pjevaju i plešu uz božićnu pjesmu.

 

„Badnja večer“

dječje slikovnice

izdavač: Znanje

ističemo: slikovnica s prepoznavanjem i zvukovima, predivne ilustracije

Ova priča je u rimi i na svakoj stranici nalazi se sličica kojoj je sa strane pridružena glazbena tipka koja oponaša zvukove zvončića, hrkanja ili šuljanja. Sadrži i pjesmu „Zvončići“, a šašavi djedica zapacka tepih prilikom ostavljanja poklona.

 

Dječje slikovnice za dob: 1,5+

dječje slikovnice

 

„Panda Vanda na Sljemenu“

izdavač: Piši riši biblioteka

ističemo: pande, snijeg, skijanje, pobjeda i poraz

Divno je što je priča smještena baš na Sljeme pa se dijete može povezati s njom ukoliko ste i sami sanjkali ili skijali na Medvednici. Autorica je poznata po svojim slikovitim osmercima i stihovima koji su puni energije. U ovoj ćete priči uživati jer je mirna panda postala vrlo uporna i hrabra.

dječje slikovnice

 

„Pipi i Popi; Dan za snjegovića“

izdavač: Planet Zoe

ističemo: edukativno, osjećaji, životinje, zvukovi

Mnoga djeca mlađe vrtićke i starije jasličke dobi obožavaju Pipi i Popi – simpatično društvo koje ima različite osjećaje i dogodovštine. Ovoga puta su se sanjkali, a onda i grudali. Nije im se baš sve svidjelo, a nisu se mogli niti dogovoriti kako će napraviti snjegovića. U ljutnji je bilo i gađanja snijegom. Kako su to riješili otkrite u ovoj lijepoj priči.

 

Dječje slikovnice za dob: 2+

 

„Sretan Božić, mala krtice!“

izdavač: Znanje

ističemo: životinje, oponašanje zvukova, životinje

Naizgled jednostavna slikovnica u kojoj se ponavlja radnja kucanja na vrata nakon čega se pojavljuju razne životinje – djeci je jako zabavna. Od svih životinja koje dolaze na blagdansku večeru, na kraju stiže i vuk. No, nije strašan. On krtici čak dade i pusu.

 

Dječje slikovnice za dob: 3 +

dječje slikovnice

 

„Grubzonovo dijete“

izdavač: Ibis grafika

ističemo: čudovišta, bebe, snijeg, ponavljanja

Trogodišnjaci razvijaju strahove koji kulminiraju u dobi od četiri godine. Ovo je priča o čudovištu koje nije strašno nego samo strašno hrče. Za to vrijeme njegovo dijete istražuje okoliš. Priča o Grubzonu je jedna od najprodavanijih slikovnica, a ovo je njegov slatki nastavak. Uživat ćete u zvukovima i oponašanjima te šaljivim dosjetkama. Zabava za roditelje garantirana.

 

„Pahuljaste priče za božićno jutro“

izdavač: Naša djeca

ističemo: životinje, simpatičnost

Ova zbirka priča o gradskim i šumskim životinjama je slatka i lijepo ilustrirana. Jednostavne rečenice i poneki zvukovi bit će odlični i za malo mlađe čitače. U jednoj od priča psić Keks obožava čokoladu pa sam od sebe sakrije čokoladu koju je kupio za rođendan svom prijatelju, mačku Krekeru. Nažalost, čokolada završi u Keksovom trbuhu.

 

„Pahuljica Mrazić; Mačak Djeda Božićnjaka“

dječje slikovnice

izdavač: Turistička naklada

ističemo: zločinci, mačak superjunak, pospanost, rima

Ovaj luckasti mačak jako je pospan i svaki puta nešto zezne. Ima najbolje namjere, ali se nekako sve izjalovi. Želi pomoći Djedu Božićnjaku, ali mu svojom nespretnošću odmaže. Sve dok jednog dana upravo on ne spasi Božić. U rimi i uz mnoštvo zvukova, uživat će i mlađi uzrast, ali i oni stariji koji vole zlikovce. Odlična priča za djecu različitog uzrasta.

 

„Mala snježna pahulja“

dječje slikovnice

izdavač: Znanje

ističemo: prirodne pojave, snijeg, malo i veliko

Ovo je jedna od slikovnica iz zbirke o prirodnim pojavama i opisuje nastanak pahuljice i njene doživljaje. Pahuljica je put započela jednog zimskog dana u oblaku. Nije znala što ju čeka i kamo će ju vjetar odnijeti. Doživjela je svakojake pustolovine i ponovno se vratila nazad u svoj oblak. Na zadnjoj stranici slikovnice je zanimljiv i edukativan prikaz kruženja vode u prirodi i zamrzavanja u led. Odlična slikovnica za sve radoznalce, posebno četverogodišnjake.

 

„Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke“

izdavač: Ibis grafika

ističemo: empatija, zajedništvo, pomaganje

Ova divna topla priča govori o jednom mišu koji se nije veselio snijegu. Nažalost, nije imao sanjke kako bi se njima spuštao i veselio kao njegovi ostali prijatelji. Kornjača mu je obećala sanjkanje ako joj pomogne da se uspne na vrh. Put je trajao jako dugo jer je ona bila spora. Trud i pomoć su se isplatili te priča ima sretan kraj.

 

„Najpoznatija djela klasične glazbe“  i „Najljepši baleti“

dječje slikovnice

izdavač: Znanje

ističemo: ulomci klasične glazbe, pop – up slikovnica

Ove predivne slikovnice obuhvaćaju najpoznatija klasična djela i glazbene ulomke. Svaki crtež je trodimenzionalan i prati ga glazba pritiskom na zadano mjesto. Uz to stoji i tekst s činjenicama i zanimljivostima iz glazbene povijesti. Ono što je nas razveselilo je što uz svaku skladbu postoji opis onoga što prikazuje. Najviše smo puta otvarali i slušali ulomak iz Pete simfonije uz objašnjenje da se čuje „Kucanje sudbine na vrata“. Jednako smo se zabavljali i slušajući mjesečinu kako šeće vodom.

 

Dječje slikovnice za dob: 4+

 

„Findusov Božić“

izdavač: Planet Zoe

ističemo: cirkusiranje, mačak junak, pripreme za Božić

Ova šašava slikovnica opisuje život luckastog i vragolastog mačka Findusa i njegova vlasnika Pettsona. Mačak je živahan kao bilo koje dijete i s njime je puno posla, smijeha i pustolovina. Uživajte u ovoj božićnoj snježnoj priči gdje je sve naopako.

 

„Božićni snjegović“

dječje slikovnice

izdavač: Mozaik knjiga

ističemo: vrijednost najmanjih, čarolija

Ova predivna topla priča govori o tome kako su i oni najmanji bitni. Jedan snjegović pokušao je na sve načine razveseliti tek rođeno dijete. Na kraju mu je u tome pomogao mišić i neočekivano se baš on našao kao poklon, mali snjegović od vate. „Oni misle da dijete ništa ne razumije“ ideja je ove tople priče.

 

Uživajte u čitanju fora priča!