makrame duga

posebne makrame duge za pomoć stradalima u potresu

makrame duge

Duge su već dugi niz godina hit dekoracija prvenstveno dječjih soba i teško da će ikada izaći iz mode jer su prekrasna vesela dekoracija. Često se te duge nazivaju i makrame duge no one se zapravo velikom većinom sastoje od konca koji je samo omotan oko špage, kako naša sugovornica Mateja Fanuko kaže. Zato je Mateja odlučila kreirati nešto drugačije duge, makrame duge izrađene makrame tehnikom pletenja makrame čvorova. Zanimljivu priču oko njenih makrame duga ispričala nam je u intervju koji slijedi.

Kako to da si počela plesti i makrame duge, uz sve ostalo što pleteš u makrame tehnici?

Postoje neke stvari u životu koje vam se jednostavno ne da uzeti u ruke. Znate da je to nešto dobro i da će vjerojatno i ispasti dobro no znate da i to sa sobom vuče veći angažman i nikako da pronađete pravi trenutak u to se upustiti. Tako je bilo i s ovim dugama. Prvu makrame dugu napravila sam još u ožujku 2019. godine. Nisam bila u potupunosti zadovoljna s njom i stavila sam je sa strane. Tada sam napravila samo dva komada makrame duga.

Tvoja priča o makrame dugama ima i nastavak. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Došlo je proljeće 2020. godine pa ljeto i zatim smo ušli u zimski period godine kada se ponovno dogodio potres. Jako mi je trebalo nešto što će mi uljepšati dane u samoizolacijama koje su se nanizale jedna za drugom. Malo je reći da sam tada bila baš premorena, željna da se prestanu događati ružne stvari (poput potresa) pogotovo ljudima koji imaju malo, željna pozitivnih vibracija. Tada su moje ruke isplele novi dizajn makrame duge. Reakcije na novi dizajn duge bio je odličan. Hvala od srca svima na tome! S obzirom na veselje koje mi je donio taj novi dizajn duga i na prekrasne reakcije nisam ih opet mogla spremiti pod tepih, zar ne? I tako je nastala nova kolekcija Fantea makrame duga u tri veličine.

makrame duge

Boje duga koje pleteš su stvarno lijepe. Kako to da si se odlučila na sve te boje?

Zapravo ja sam ljubitelj veselih boja. Iako sam dugo vremena odolijevala špagama u boji i plela makramee samo s natural špagom jednog sam dana jednostavno kupila puno ostataka kolutova špage u boji. Pitate se zašto? Zato jer je to bila super prilika doći do puno špaga u boji u svega par metara i zato jer bojama teško mogu reći ne. I tako se moj ormar sa špagama ponovno zašarenio. Svaki puta kada bi ga otvorila te šarene špage bi me mamile sve više. A znate li što se u konačnici s tim mojim odolijevanjem špagama u boji još dogodilo? Moj ormar sa špagama se zašarenio još i više, točnije kao nikada do sada kada sam isplela novi dizajn makrame duge i odlučila imati u ponudi čak 26 boja špage za duge.

Ima i jedna zanimljivost vezana na tvoje makrame duge?

Da, tako je! Kupci mogu sami dizajnirati svoju dugu. To znači da možete sami kombinirati boje kako bi stvorili dugu po svojoj želji. Možete odabrati između 26 ponuđenih boja i sami reći na kojoj poziciji na dugi želite da se određena boja nalazi. Na taj način odabirete boje koje volite ili pak boje koje će se najbolje uklopiti u prostor u kojem će se duga nalaziti. I na taj način si možete stvoriti svoju personaliziranu dugu.

Ima li još nešto specifično kod ovih duga?

Kao znak nade i obećanja Fantea makrame duge se prodaju u cilju da se pomogne stradalima u potresu na način da 50% zarade od prodaje odlazi za potrebe stradalih u potresu, prije svega obitelji s djecom. Sve događaje vezane za to možete pratiti na mojim profilima na društvenim mrežama.

Gdje se duge mogu kupiti?

Duge se prodaju putem poruka na mom profilu na Instagramu, zatim na mom Fantea Štand Shopu za hrvatsko tržište  i za strano tržište u mom Fantea Etsy Shopu. Hvala vam unaprijed na svakoj poruci koju mi pošaljete vezano na duge, iako se i kupnja ne ostvari, jer ove duge su posebno prirasle mom srcu.

I za kraj reci nam kako to sve uspijevaš, s troje male djece i poslom kojim radiš?

Zapravo moj je dan i raspored aktivnosti tijekom dana strogo uređen i tempiran. Često ga mijenjam, ovisno o događanjima tijekom dana no većinom ga provedem u radu (bilo na poslu, bilo u nekim kućanskim poslovima, bilo u pletenju makrame-a ili kreiranju). Mene to sve jako veseli i to mi puni baterije iako istovremeno i prazni baterije, ako me razumijete. Bez pridržavanja rasporeda ne bi mogla sve napraviti (niti na poslu, niti doma, a niti u makrameu). Često u tom rasporedu uzmem pauzu, kada mi zatreba no pauza kod mene traje par sati. Recimo uzmem si popodne da se naspavam, izležavam u krevetu i odmorim (a djeca i tada često budu oko mene jer kako drugačije kad su još mali). Naravno tijekom dana uvijek bude i vrijeme za obitelj. I zapravo s ovakvim tempom moji dani često brzo prođu no u njima i puno toga napravim i uživam to radeći.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fantea makrame 🌼 Mateja Fanuko (@fantea_macrame)