unsplash.com

dvojica tata pokrenula inicijativu kojom žele podići svijest o važnosti prisustva te aktivne uloge oca u odgoju djeteta

unsplash.com

Daddyhood Europe inicijativa podiže svijest o važnosti oca u odgoju djeteta

Daddyhood Europe inicijativa je dvojice novopečenih tata, Marina i Thomasa, koja podiže svijest o važnosti i prednostima angažiranog očinstva za sve članove obitelji kao i za društvo. Cilj inicijative je, također, inspirirati druge vlastitim primjerima, educirati buduće tate te stvoriti čvrstu međunarodnu zajednicu tata koji će se međusobno podržavati kroz razmjenu iskustva i savjeta.

“Ideja je nastala nakon što smo i sami iskusili koliko su očevi zapostavljeni u čitavoj priči oko trudnoće, poroda, odgoja i roditeljstva, te kako društvo gleda s čuđenjem na one koji se žele potpuno posvetiti brizi o svojim bebama i djeci. Osim toga shvatili smo kako nam kao mladim neiskusnim očevima nedostaje specijalizirane literature, tečajeva, sportskih sadržaja i aktivne zajednice s kojom bi razmjenjivali iskustva bez predrasuda.”, priča nam Marino Manzoni, jedan od osnivača, kojeg je rođenje kćerkice potaknulo na to da napusti karijeru kako bi mogao biti prisutan u njezinom odrastanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DaddyHood (@daddyhoodeurope)

Što je Dadathlon?

Povodom Dana očeva započinje odbrojavanje do početka jedinstvenog međunarodnog događaja usmjerenog isključivo tatama i njihovoj djeci. Radi se o virtualnom sportskom natjecanju u tri discipline pod nazivom Dadathlon, koje upravo u ovo vrijeme zdravstvene krize, pruža djeci i njihovim očevima priliku za zajedničkim provođenjem vremena i prijeko potrebno društveno povezivanje na daljinu.

Dadathlon započinje trčanjem u travnju, zatim se nastavlja bicikliranjem u lipnju te završava pješačenjem/planinarenjem u rujnu.

Neposredan cilj događanja je jače povezivanje očeva i djece kroz pripremu i samu utrku te boravak na svježem zraku uz bavljenje fizičkom aktivnošću, što osnivači smatraju dobrim primjerom kvalitetno provedenog zajedničkog vremena. A cjelokupnim eventom Daddyhood Europe žele podići svijest o važnosti prisustva te aktivne uloge oca u odgoju djeteta.

“Prošle je godine Daddyhood tim sudjelovao na svjetski poznatom Ekiden maratonu na kojem smo nas 6 tata (zajedno s bebama u dječjim kolicima) otrčali ukupno 42 km u 5 različitih europskih zemalja istovremeno. To nas je iskustvo potaknulo da ove godine organiziramo vlastito natjecanje, s tri različite discipline čime omogućujemo sudjelovanje većem broju očeva s različitim interesima.”

Koja su pravila Dadathlona?

Natjecanja su osmišljena tako da budu potpuno prilagođena sudjelovanju djece razne dobi, a usto su potpuno besplatna, vrlo fleksibilna i u skladu s epidemiološkim mjerama. Kako bi i tate s manjom djecom mogli sudjelovati, rekviziti kao što su kolica za trčanje, dječja sjedalica ili nosiljka za bebe se podrazumijevaju.

Daddyhood Europe

Kako se radi o virtualnim natjecanjima, od kojih svako traje 7 dana, nisu određene lokacije kao ni smjer kretanja te svaki sudionik sam odabire mjesto za početak i završetak utrke. Time događanja udovoljavaju mjerama i preporukama distanciranja u vrijeme pandemije.

Pravila su također prilagođena obiteljskim rasporedima i usklađena potrebama djece. Tako se sudionici mogu prijaviti na cijeli Dadathlon (sve tri discipline) ili na pojedine discipline koje im se sviđaju. Tate i djeca sami mogu odabrati jedan dan unutar perioda od 7 dana kada im najviše odgovara odraditi utrku.

Koji je cilj Dadathlona?

Pošto je cilj ovih utrka povezivanje tate s djecom (kroz pripremu ali i samu utrku), a ne najbolje vrijeme, nagrade će se dijeliti za najbolje i najmaštovitije slike koje sudionici mogu poslati emailom ili objaviti putem društvenih mreža uz oznake @daddyhoodeurope te #DaddyHoodDadathlon.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DaddyHood (@daddyhoodeurope)

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DaddyHood (@daddyhoodeurope)

Prijava te rezultati Dadathlon natjecanja se bilježe putem on line platforme što omogućuje međunarodnu povezanost, stvara širu zajednicu očeva i mrežu podrške.

“Neki od prijavljenih timova već sada vježbaju trčeći ili na svojim biciklima što nas iznimno raduje pošto je to kvalitetno, zabavno i zdravo provedeno vrijeme između tata i djece! Ovim putem potičem sve tate da se priključe ovom natjecanju i da osjete da su dio jedne međunarodne inicijative koja ih podržava.”