sve dobrobiti vrtlarenja na razvoj djeteta

Danas je više nego ikada bitno brinuti o našem planetu. Više od svega potrebno je osvijestiti do koje mjere smo iskoristili prirodne resurse i do kojeg smo stupnja ugroze, unatoč generalnom napretku, doveli naše jedino mjesto za život. Okretanje prirodi, poticanje prirodnih procesa i njena zaštita, život i djelovanje usmjereni ka održivosti samo su neki od obaveznih koraka ukoliko je želimo spasiti za budućnost naše djece. A za njihovu lijepu budućnost, bitno je i prenijeti im znanje o važnosti opstanka prirode kao izvoru hrane, kisika i općenito mjesta za život.

Jedna od aktivnosti kojima im sve navedeno možemo najbolje predočiti i olakšati učenje na konkretnom primjeru jest vrtlarstvo.

Vrtlarstvo je jedan od izvrsnih alata pomoću kojih možemo, kako kroz igru, tako i kroz koristan rad, zajedno s djecom utjecati na njihovo shvaćanje prirodnih procesa i pojmova, pa do učenja o poštovanju prirode i važnosti brige za nju. U današnjem svijetu umjetne hrane, ovisnosti o prehrambenoj industriji i proizvođačima koji su često puta i upitni, veliko je bogatstvo djecu podučiti osnovama, naučiti kako mogu jednog dana i sami proizvesti hranu i od čega se sastoji zdrava prehrana čovjeka. Osim dobrobiti same edukacije, upravo je povezanost s prirodom osnova za zdravlje i uredan razvoj naše djece.

Vrtlarstvo uključuje mnoge aspekte razvoja i edukacije, ali nudi i zdrav te koristan način provođenja vremena sa djetetom. Pritom je prvenstveno važno aktivnosti prilagoditi dobi djeteta i uvjeriti se u njihovu sigurnost. Neke od prednosti zajedničkog vrtlarenja su:

 

  1. Učenje o izvorima i načinima dobivanja hrane – istraživanja nam prezentiraju zabrinjavajuće podatke koliko zapravo djece nije upoznato odakle nam hrana dolazi i koju je vrstu hrane uopće moguće uzgojiti. Što čini sirovine i kako se dobiva hrana koju konzumiramo. Za današnji stupanj napretka ovo je poražavajuće i mogao bi postati zabrinjavajući problem društva ukoliko se na njemu ne poradi.
  2. Učenje o tome što je sve potrebno za uzgoj biljke – od sjemena do uroda učimo djecu postupcima i alatima koji su potrebni za dobivanje konačne biljke za konzumaciju ili kao prehrambene sirovine. Učenje o aktivnostima sjetve, sadnje, pljevidbe, zalijevanja, njege protiv štetočina i bolesti.
  3. Razvijanje raznih vještina poput odgovornosti, samostalnog donošenja odluka, empatije, brige, timskog rada, znatiželje.
  4. Unapređenje zdravlja i općeg dobra – djeca manje vremena provode pred ekranima, udišu svjež zrak čime čiste pluća i eliminiraju prašinu od zagađenosti u većim mjestima. Boravak na zraku i suncu potiče stvaranje D vitamina u organizmu. Fizička aktivnost pogoduje kondiciji, regulaciji apetita i boljem snu.
  5. Stimuliranje osjeta dodira, boja, mirisa, okusa.
  6. Imenujući biljke, alate, životinje, postupke na zabavan način razvijamo djetetov vokabular.
  7. Upoznavanje s građom biljke – objasnite djeci od kojih se dijelova biljka sastoji i čemu služi pojedini dio biljke. Poigrajte se različitim vrstama biljaka i neka sama otkriju što im je sve slično, a što različito. Potaknite ih na postavljanje pitanja, ali i na prezentiranje njihovog mišljenja.
  8. Kognitivni razvoj djeteta: razvijaju se mišljenje, rasuđivanje, učenje i rješavanje problema.
  9. Kooperacija i razvoj timskog načina rada kroz zajednički rad sa prijateljima i članovima obitelji.
  10. Učenje o pripremi obroka iz uzgojene biljke. Pripremite sa djetetom sirovu salatu od povrća ili voća, ukusni kuhani ujušak ili povrće sa roštilja i ono će drugačije gledati na taj obrok. Time ih potičemo i na češću konzumaciju zdrave hrane.

Za vrtlarenje sa djecom dovoljna je i najmanja zemljana površina u dvorištu ili pak samo teglica na prozoru u kojoj će maleni prstići djeteta brinuti o novom, biljnom životu na našoj planeti. Dopustite im osjetiti tu čaroliju iščekivanja, iznenađenja i ponosa. Stvaranjem njihovog vrtlarskog mjestašca omogućujemo im postati kreatorima svojih vrtlarskih priča u djetinjstvu, ali i postavljamo temelje za njihove zdrave prehrambene navike i održivi način života u budućnosti.

Nježna i samozatajna supermama, blogerica. Ljubiteljica magičnih kadrova koji čine posebnim njezine kvadratiće sreće na društvenoj mreži Instagram. Pokušava istaknuti ljepotu u svakodnevici i jednostavnim, malim stvarima. @ourlovelystories

 

Nastasja Chiara Petrić podijelila je s nama listu svojih omiljenih domaćih opg-ova i brendova – SUPERMAME