naša prilagodba na vrtić

prilagodba na vrtić
unsplash.com

Prilagodba na vrtić i savjeti jedne mame kako pripremiti dijete na polazak u vrtić.

Prvi dan vrtića uzbudljiv je i emotivan dan i za vas i za vaše dijete. To je kraj jednog, ali i početak novog, jednako uzbudljivog razdoblja. Normalna je i tuga i briga, ali dok su tako mali, dosta sumnjamo u njih, a oni su jači nego što mislimo! Uvijek će biti naše male maze, mora da je to razlog.

Kao što znamo, važno je razgovarati s djetetom o tome kako se osjeća. A kao i uvijek, vaše će dijete uzeti u obzir ono što osjećate i ono što govorite, pa će vam usredotočenost na pozitivne aspekte vrtića – nove prijatelje, učenje i mogućnosti zabave – olakšati njegove strahove i pomoći vašem djetetu da se osjeća više uzbuđen zbog ovog velikog koraka u svom razvoju.

Mi smo zaista puno razgovarali o tome, i s djecom koja su već išla u vrtić, čitali i pričali priče o vrtiću. Na upoznavanju smo saznali da se jedna teta zove kao i naša cura pa je to bio dodatni plus. Mi smo krenuli u vrtić “u pola” godine, u 12. mjesecu jer nam je baka nenadano dobila posao.

To je bilo dobro jer su na početku svi svoje otplakali. Moja je cura bila tužna prvi tjedan, ali pamtim situaciju kad sam ju ostavila u vrtiću, izlazim iz prostorije i čujem ju kako u tom trenu prestaje plakati i počinje pričati s tetom. Bila sam sretna, ali sam se i htjela vratiti da pitam: “Hej, mala, koga ti to?“.

Tu sam shvatila da će biti sve u redu, svi smo preboljeli odlazak u vrtić.

Pronalaženje zabavnog načina za proslavu prvog dana vrtića može svakako pomoći i djetetu i vama lakše prihvatiti taj prijelaz.

Evo nekoliko prijedloga:

1. Prvi dan vrtića neka vaše dijete izabere poseban doručak.

2. Neka odabere posebnu odjeću. Možete i koji dan ranije imati isprobavanje raznih outfita.

3. Označite njihovu visinu na zidu i svake godine ponovno posjetite ovo mjesto prvog dana vrtića pa onda i škole kako biste vidjeli njihov rast.

4. Fotografirajte ovu posebnu prigodu.

5. Ne pretjerujte s rastankom. Koliko god bilo teško, zagrlite dijete, dajte mu pusu i polako otiđite. Da, ovo je najteži dio…

6. Nakon vrtića razgovarajte sa djetetom kako je bilo. Razgovaranjem sa svojim djetetom pomažete mu da se osjeća voljeno i podržano tijekom ovog važnog vremena.

Sretno!

MAJA. Majka četverogodišnje djevojčice Sare i supruga super muža Saleta. Magistrica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radi u bolnici. Voli svoj posao, ali voli raditi i svakojake kreativne stvari, isprobavati nove te naravno, najviše od svega voli svoje slobodno vrijeme provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Obožava sunčane dane, istraživati Lijepu našu i učiti svoju curicu o ljepoti života.