djeca i internet

nasilje na Internetu i zašto oduzimanje mobitela djeci nije rješenje?

Živimo u modernom digitalnom svijetu gdje svakodnevicu više ne možemo zamisliti bez mobitela, računala, tableta i društvenih mreža. No, sve to za sobom donosi kako pozitivne tako i negativne posljedice. Dok smo svi svjesni benefita, mogućnosti beskrajnog informiranja i educiranja na Internetu, Cyberbullying, odnosno elektroničko nasilje se kao negativna posljedica istog premalo spominje.

Uvreda nije šala

Zašto je to tako? Vrlo često je sadržaj djece i mladih na društvenim mrežama neprikladan, a komentari zabrinjavajući. Nerijetko ispod objavljenih fotografija ili statusa možemo vidjeti otvoreno vrijeđanje ili uvrede zapakirane u neukusne šale. Iste te osobe skoro sigurno se privatno poznaju, a zbog straha od osude, nerazumijevanja ili ismijavanja okoline, žrtve nasilja na Internetu rijetko ili gotovo nikada slučaj ne prijavljuje.

Zbog straha od ismijavanja, nasilje se na Internetu nažalost često provlači kao svakodnevna i nebitna situacija jer je virtualna i okolina ju ne percipira kao stvarnu ili opasnu prijetnju. Ista ta “nestvarna” virtualna situacija pogađa stvarne osobe koje su u današnjem digitalnom svijetu najčešće djeca. A, posljedice koje takvo nasilje online ostavlja na njihovo samopouzdanje i psihu nisu nimalo zanemarive.

Zaštiti se lako, pitaj me kako

Kako bi se povećala svjesnost i informiranost o rizičnom ponašanju i prijetnjama na Internetu, prije nekoliko je godina oformljen Centar za sigurniji Internet. Njega redom čine stručnjaci s područja informatike, računalnog programiranja, kriminalistike, računalne forenzike, prava, pedagogije i psihologije. Oni se se svojim zajedničkim znanjem i snagama bore za zaštitu djece i mladih online. Također, putem aplikacije netHelp i besplatne anonimne linije HELPLINE već dugi niz godina djeci i roditeljima pružaju informacije i edukativne materijale o nasilju na Internetu, te pomoć oko pitanja kako se zaštititi na istom. Iako su žrtve većinom djeca, helpline najčešće zovu roditelji i to onda kada se nasilje već dogodilo.

Količina vremena provedena na Internetu u doba pandemije i škole online (kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu) osigurala je porast rizičnih ponašanja, prijava neprimjerenog sadržaja i vrbovanja djece na Internetu. Upravo zbog takvih zabrinjavajućih podataka trebamo konstantno educirati sebe, ali i djecu te ih ohrabrivati da uznemirujući sadržaj, svaki oblik Internet zlostavljanja, govora mržnje, neprikladnih fotografija i raznih diskriminacija prijavljuju. A, da bi se takve situacije u budućnosti što više prevenirale moramo se čim prije osvijestiti te prvenstveno shvatiti da se nasilje na Internetu može dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje.

Poduzmi ne znači oduzmi

Pošto su osnovnoškolska djeca najugroženija skupina, a pametne telefone posjeduju od najranije dobi, iznimno je bitno kontrolirati sadržaj koji gledaju te otvoreno komunicirati. Umjesto klasičnog i instinktivnog oduzimanja mobitela, zbog kojeg će se dijete vrlo vjerojatno osjetiti napadnuto te skoro sigurno pronaći nov način za boravak online, potrebnije je sadržaje s kojima se susreću s njima prokomentirati i opasnosti objasniti. Oni su uz pametne telefone i različite platforme za komunikaciju na daljinu riziku izloženi 24h dnevno a, javljanje nepoznatih osoba, slatkorječivost predatora i lažno predstavljanje češće je nego što mislimo.

Odgovornost je na odraslima

Zahvaljujući konstantnom unapređenju sigurnosti na Internetu uz razne aplikacije i linije za pomoć, edukacije i radionice za roditelje (jedna takva na koju se možete prijaviti upravo je dostupna na službenoj stranici A1 Hrvatska), razne mehanizme zaštite, ali i otvoren razgovor uz povjerenje (jer smo svjesni da su djeca tehnološki naprednija od nas), Internet danas može biti pozitivnije i sigurnije mjesto.

Isto tako, različiti projekti i radionice od iznimne su važnosti kako za roditelje tako i za djecu. Nažalost, roditelji danas ovakvim stvarima ne pristupaju dovoljno ozbiljno niti im pridaju preveliku pozornost. To, naime, nije iz loše namjere ili nezainteresiranosti već jednostavno zbog nedovoljne osviještenosti oko realnih prijetnji i opasnosti u digitalnom svijetu. Upravo zato o ovim temama treba što više pričati i virtualne situacije zapažati. Jer mi smo ti čija je odgovornost djecu informirati i educirati kako bi znali što napraviti i kome se obratiti ako se ikad u takvoj situaciji nađu.

 

Prijavite se na edukativne online radionice (ovdje) na kojima će vam stručnjaci psiholozi Centra za sigurniji Internet odgovoriti na pitanja koriste li djeca internet na siguran način, kako i s kim komuniciraju, koje su potencijalne opasnosti i kako ih zaštititi. Tematski radionice su podijeljene za roditelje djece u dobi 6-10 godina (1.-4. razred) i za roditelje djece u dobi 11-15 godina (5.-8.) razredi.

 

Foto: pexels.com