vađenje krvi kod djece

vađenje krvi kod djece – nekoliko korisnih savjeta

vađenje krvi kod djece
pexels.com

Vađenje krvi kod djece zna biti stresno kako za djecu, tako i za roditelje. Kako pripremiti dijete na vađenje krvi otkriva nam zdravstvena djelatnica i supermama.

Medicinar sam po struci. Prvo zdravstveno-laboratorijski tehničar pa inženjer pa magistar laboratorijske dijagnostike. Od prvog dana školovanja mi se ovo zanimanje jako sviđa i baš volim svoj posao. Jako je zanimljivo, nikad dosadno. Medicina stalno napreduje i stalno učite nešto novo.

Sjećam se prakse i učenja vađenja krvi. Stresno i zabavno, međusobno smo si vadili krv. I onda praksa u bolnici. Vađenje krvi bebama. Užasno stresno i nimalo zabavno, ali potrebno. I to smo svladali.

Zatim počinjem raditi na transfuziji s dobrovoljnim davateljima krvi. Promjer igle zabrinjavajući, ali i to sam lako svladala. Jer to mi je posao, a i radim nešto što volim. Tu nije bilo previše problema, dolaze zdravi ljudi s dobrim venama, puno manje stresa oko uboda. Radila sam i u ambulanti za pacijente, tu je bilo i djece i odraslih tako da sam prošla i svoje i njihove suze oko uboda.

Uvijek sam govorila kako mi je jako bitno da se moje dijete ne boji krvi. Otkad se rodila sam se jako trudila zdravstvene djelatnike prikazati u najboljem svjetlu, samo da ne razvije strah.

Sjećam se kada je prvi puta vadila krv iz prsta, a da je bila svjesna što se radi. Prošlo je odlično! Bila je jako znatiželjna i hrabra, a tehničarka joj je nakon svega na flaster nacrtala smajlić. O tom potezu se priča svaki puta kada idemo vaditi krv! Koliko je samo prvi pristup važan. Jako je važno i napomenuti djelatnicima da je to sada prvi puta pa da prođe u što veselijem tonu.

Vađenje krvi iz vene nije prošlo najbolje. Tehničarka je bila poprilično uplašena, možda nema previše iskustva u vađenju krvi djeci. To može razumjeti samo netko tko mora ubosti dijete. Nije lako nikad! Ali ok, sa svojim sam djetetom puno o tome pričala, rekla sam da smije plakati ako se boji, samo mora biti jako mirna. Tako je i bilo. Bila je jako dobra i poslušna, ali hladniji pristup ne ostavlja dobar dojam i idući put moram smisliti nešto jako kreativno kako bi prošlo što bezbolnije. Objasniti tehničarima prošlo iskustvo pa da i oni uskoče i znaju situaciju. Kada su djeca u pitanju, treba imati razumijevanja. Svi znamo da s djecom treba jako puno razgovarati i pripremiti ih, podmititi ako treba. To uvijek pali.

Ima svakakvih situacija, susrela sam se s roditeljima koje baš i nije briga, puste djecu da se bore sami sa sobom, dođu sa stavom „smirite ih vi, što ja tu mogu“. Takvoj djeci ne možeš ni pristupiti, kako da ih smiri stranac u kuti sa iglom u ruci? Ima i onih koji se jako boje jer se jednostavno jako boje, jer su stalno kod doktora, jer stalno vade krv i stvarno im je dosta. Ali isto tako vidiš trude li se roditelji oko toga ili ne.

Ukratko:

1. Pripremite dijete prije odlaska doktoru ili na vađenje krvi

Kod nas dobro dođe doktorski set za djecu, pomoću njega zna kao izgleda pregled uha, grla, kako se sluša srce i slično. Uvijek je super i da su plišanci nekad bolesni pa bude puna ordinacija pacijenata. Naravno da su odlične i slikovnice o odlasku doktoru. Ako ih nemate, uvijek ih možete posuditi u knjižnici.

Dijete se boji nepoznatog, baš kao i odrasli. Opišite djetetu korak po korak kako će izgledati odlazak doktoru. Na taj se način dijete u sigurnosti svog doma upoznaje sa situacijom koju poznaje od ranije i zna će sve biti u redu.

2. Ne stvarajte dodatne strahove i ne rugajte se djetetovu strahu

Kada objašnjavate što će se dogoditi tijekom pregleda, nemojte lagati ili prešućivati. Radije odmah recite: “Idemo po jednu bocu, mogla bi te malo zapeckati, ali će brzo proći. Ja ću biti s tobom”. Cilj je biti iskren, ali ne preuveličavati strah ili ga ismijavati.

Nemojte djetetu govoriti da neće vaditi krv ako to nije istina ili ne znate da nije istina. Više vam neće vjerovati i kod sljedećeg odlaska liječniku imat ćete još više problema.

3. Ponudite djetetu distrakciju

Mi obično nosimo knjižicu, bojice i bojanku kako bismo si skratili vrijeme čekanja. Naravno da i mobitel dobro dođe, znate i sami da nijedna aktivnost ne traje predugo. Tako će vam brže proći vrijeme.

4. Pružite utjehu

Fizičkim dodirom djetetu dajete poruku da će sve biti u redu i da ste uz njega. Uzmite ga u krilo, neka ponovno bude vaša mala bebica. I vama će biti lakše.

5. Nagradite dijete nekom sitnom poslasticom nakon pregleda

Mito uvijek pali! Obećajte djetetu da ćete nakon posjeta doktoru otići po najdraži slatkiš ili da ćete kod kuće zajedno gledati crtić, čitati knjigu ili igrati omiljenu igru.

Idući puta kada idete s djetetom vaditi krv, pokušajte se staviti u kožu djelatnika. Istina je da je to naš posao, ali i na roditeljima je da pripreme dijete, pokušaju uskočiti kako mogu, a ako treba i porazgovarati sa tehničarima, posebno ako je prvi puta.

Želim vam što manje posjeta doktorima i da što manje trebate ovakve savjete.

Preuzmite knjižicu sa savjetima o vađenju krvi djeci OVDJE.

MAJA. Majka četverogodišnje djevojčice Sare i supruga super muža Saleta. Magistrica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radi u bolnici. Voli svoj posao, ali voli raditi i svakojake kreativne stvari, isprobavati nove te naravno, najviše od svega voli svoje slobodno vrijeme provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Obožava sunčane dane, istraživati Lijepu našu i učiti svoju curicu o ljepoti života.