savjeti iz pera mame s višegodišnjim iskustvom

Wow, koji bombastičan naslov! Kao, sad ću ja vama nešto pametno napisati pa ćete vi znati kako dalje u nekim situacijama. Hoćete čuti jednu veliku istinu? Ja ne znam točno u detalje što bih trebala raditi. Ne znaju ni silni stručnjaci bez dana iskustva u roditeljstvu, a koji vas savjetuju kako biste trebali postupiti u određenim situacijama. Jer je svako dijete individua za sebe. Jer je ono vlastiti svemir. Vlastito biće. Voljela bih da i ja vama sad predam brdo savjeta kako da postupite, ali ne mogu. Ne bi bilo fer, a znate zašto?

Zato jer sam i ja svojedobno imala silne teorije o tome što i kako treba – dojenje, kašice, spavanje, pelene i silne druge teme koje muče svaku mladu mamu. Naglasak na – imala sam. Troje djece znači jedno, ustvari šalim se, ne znači jedno, nego tri teorije o tome kako bi se nešto trebalo napraviti. Bila sam si tako super kad sam dvoje djece bez problema dojila, kao sad znam sve. Haha, dobra šala! Došlo je treće dijete i pregazilo teoriju do kraja, a onda se još jednom prošetalo unatrag samo zato da je zgazi do kraja, ako sam slučajno imala trunkicu nade da teorija ipak postoji.

Ista situacija s kašicama, ista situacija sa spavanjem.

Daleko od toga da neki stručnjaci ne znaju neke stvari, ali ja bih prije uzela nekog stručnjaka sa iskustvom. Zato kada čitate neke stvari, pogledajte i obratite pažnju na to, koliko ta osoba doista ima iskustva u realnim stvarima o temama koje piše.

Čitala sam svakakve knjige o odgoju, pronašla brdo dobrih savjeta, ali niti jedan savjet nije bio onoliko dobar kao savjet osoba koje su i same doživjele ono o čemu pišu.

Savjeti koje bih vam ja ipak dala? Iako sam rekla da ne bi bilo fer, ako želite, evo nekolicine:

Što vrijedi za jedno dijete, ne vrijedi i za drugo (jasno kao dan).

Kad vam dijete poraste, vjerujte mi da se nećete ni približno uzrujavati oko tema kao što su – s koliko je godina skinuo pelene i je li kao prvo jelo imalo kašicu od bio tikvice, domaće mrkve, kupovne kašice ili je počelo s BLW. Jednostavno će se izgubiti taj vaš žar u tome da objašnjavate zašto je tomu baš tako i zašto bi netko trebao postupiti upravo tako.

Najbitniji savjet od svega – zagrlite svoje dijete što češće.

I onda osjetite zahvalnost ako imate sreće da vam dijete nema apsolutno nikakvih zdravstvenih problema. I nemojte se opterećivati mišljenjima drugih o onome što radite. Uvijek će biti kritičara, uvijek.

Ono čega ćete kao roditelj morati imati u izobilju je strpljenja i razumijevanja.

Pogotovo kada dođete kući nakon napornog radnog dana, a doma vas dočekaju tri srećice koje se nadglasuju koja će prije ispričati o svom danu. Neću lagati da bih nakon takvog dana ponekad najradije legla i pokrila se dekom preko glave, ali priče koje znaju ispričati znaju biti upravo prekrasan vrhunac dana jer ih gledate kako naočigled rastu, mijenja im se vokabular i širi se spektar emocija. Oni odrastaju ispred vas, s vama.

Nemojte se toliko koncentrirati samo na velike događaje poput rođendana, radije se koncentrirajte na jednu običnu srijedu u kojoj ste igrali Uno i smijali se zajedno.

Shvatit ćete da djeci ne treba puno. Meni je jednom moje dijete reklo na jedan običan utorak da mu je ovo najbolji dan ikad. Zašto? Jer se sam uspio popesti na veliki tobogan i spustiti dolje. Njima su vam bitne sitnice, koliko god te sitnice nama odraslima bile male. Možda zato jer još uvijek znaju za onu potpunu istinsku sreću u malim stvarima. Pokušajte je ponekad pronaći s njima ako ste je izgubili. Male stvari, nebitni dani u tjednu, osjećaji neizmjerne sreće zbog spontane kuglice sladoleda nakon vrtića ili škole – to će vam djeca pamtiti. Vjerujte mi.

Eto, na kraju se ipak pronašao pokoji savjet koji možete, a i ne morate prihvatiti. Ja nisam stručnjak sa iskustvom, ja sam jedna obična mama koja se trudi. U nekim trenucima mi se to čini dovoljno, a u nekim apsolutno premalo. Ali, to je tipično za mame, zar ne?

Foto: pexels.com

Barbara je mama troje prekrasnih zvrkova koja piše lifestyle blog Veetrina i koja ima potrebu sa svijetom podijeliti svoj kutak svemira. Velika podrška u svemu joj je suprug koji vjerno isprobava njezine nove recepte i divi se apsolutno svim diy projektima koje napravi (hahahaha, ovo zadnje je jedna velika laž ). Sa svojim zvrkovima istražuje i radi nove stvari i na taj način uči nešto novo i o sebi. Obožava se smijati i trudi se uvijek gledati na vedriju stranu života.