Sarah Stručić izdala je svoju prvu božićnu slikovnicu!

Vijest da Sarah Stručić izdaje svoju prvu božićnu slikovnicu jako nas je razveselila, a još više kad nam je priznala da su Supermame velikim dijelom zaslužne što je odlučila napisati ovu priču! Ideja za božićnu priču Sari se javila pred blagdane prošle godine kad je čula božićnu audio priču od Petre Cicvarić na podcastu Iskreno o majčinstvu – Rumenkov Božić. Pomislila je da bi i ona sljedeći Božić mogla napisati jednu svoju…i tako se i dogodilo.

Prije par dana Sarah je izbacila svoju prvu božićnu slikovnicu  – Božićna potraga.

“Tekst sam složila dosta brzo. Trebalo mi je par dana da vidim u kojem smjeru želim da priča ide. Ali iskreno, kada gledam sad s vremenskim odmakom, na sve, a ne samo na ovu priču, čini mi se da jednostavno počnem slagati stihove. I onda me svaki stih vodi dalje i na kraju ispadne nešto od svega toga.”, priča nam Sarah.

Sarah je i u ovu priču uspjela utkati pouku, za koju se nada da će ju roditelji prenijeti djeci i objasniti im, njihovim jezikom, da je Božić toliko puno više od darova.

“Živimo u vremenu u kojem je bitno što darovati, a pritom zaboravimo da je poanta blagdana u zajedništvu, obitelji, a ne materijalnim stvarima. Ja sama vidim po djeci da je primarno pitanje – što ću dobiti za Božić? Shvaćam da su ovi mali, još premaleni da shvate religijsku pozadinu Božića, ali opet im nekako nastojimo dočarati da ima puno djece, puno ljudi koji nemaju ovo što oni imaju. Roditelje, topao dom, jedni druge.. I da su blagdani, posebno Božić, vrijeme ljubavi koje se provodi u krugu najmilijih.”, objašnjava Sarah.

Božićna potraga

Radnja se odvija na sam Badnjak, kada u kući djeda Božićnjaka vlada radna atmosfera, jer se naravno svi vilenjaci trude dovršiti sve darove na vrijeme, kako bi svako dijete dobilo nešto pod bor.

U trenutku kada Djedica dolazi kući, proziva vilenjake i zaprepašteno shvati da najmlađeg vilenjaka Toma, nema doma. Odmah naredi da se obustave svi radovi te da se svi toplo obuku jer zajedno idu tražiti Toma. Ostali se vilenjaci bune jer su svjesni da, ukoliko sada prekinu radove, darovi neće biti spremni i sva će djeca diljem svijeta biti tužna, jer neće dobiti dar. Djedica objašnjava da je prioritet sada pronaći Toma i tako svi, podijeljeni u skupine, odlaze u potragu.

Potraga traje čitavu noć i kada se već spremaju odustati, Baka Mraz čuje hrkanje i pronađe Toma kako spava pod velikom jelom. Nježno ga umota i svi se upute kući.

U toplini kuće, sada vlada potištena atmosfera jer darovi nisu gotovi i Djedica ih ne stigne više podijeliti. U tom trenu, Tom se budi i kada ugleda sve vilenjake i uspavanog Djeda, pita – tko nosi darove?

Svi potišteno i tužno šute pa mu jedan od vilenjaka objašnjava da darova ovog Božića neće biti jer su ga svi morali tražiti. Tom brizne u plač koji probudi Djedicu, na što ga ovaj uzme u krilo i objasni, kako Božić ne čine darovi, već obitelj, zajednica, toplina majčinog krila, tatine priče, zagrljaj dragog prijatelja… Objašnjava mu da ne mora biti tužan jer imaju ono što je važno, upravo sve navedeno. Svi su zajedno i u toplini doma.

Tom shvaća, ali unatoč tome krivi sebe jer zbog njega nema Božića niti darova diljem svijeta. Kada Djedica vidi tugu kod svojih vilenjaka, pokuša smisliti nešto kako da ih razveseli.

Budući da je kasno da samostalno krene na put s darovima, sine mu da bi mogao poslati samo sobove koji će iz zraka, po čitavom svijetu prosuti čarobni prah koji će svakom djetetu stvoriti dar u njegovom domu.

I tako su na koncu svi sretni, vilenjaci jer će djeca dobiti darove, Djedica jer su vilenjaci sretni, a djeca jer će pod bor ipak dobiti nešto.

„Smijeh, veselje i ljubav, ispunili su božićni dom, dok čitav svijet na jednu noć, začaran je čarolijom!“

Ilustracije, kao i do sada, potpisuje Nejra Turčinović, a fotografije Suzy New Life photo.