jedini aparat koji pamti što žene vole

Kava – tamna, magična tekućina koja pretvara „pusti me na miru“ u „dobro jutro, ljubavi“.

Da je kava eliksir sreće i self care-a kod majki, poznato je već svima. Još kada saznate da postoji aparat koji može biti vaš osobni barista i u bilo koje doba dana napraviti u par sekundi kavu koja budi sva vaša osjetila, uzbuđenje još više raste. Nego, vratimo se par koraka unatrag…

Razmišljale smo o tome što o nama kaže kava koju pijemo i kakve to emocije budi? Što nam daje ta magična tekućina?

Iz svog dugogodišnjeg iskustva mogu reći da mi daje trenutke. A pored tih trenutaka i osjećaje koje pamtim. Zadovoljstvo zbog uspješnog posla, uzbuđenje ukradenog poljupca u brzini obaveza oko posla i djece, daje mi osjećaj mog prostora, mojih momenata koje nekada ne želim dijeliti s nikim, a opet u nekim trenucima još ih više volim jer ih dijelim s ljudima koji me čine sretnom i potpunom.

Upoznala sam vas već s Philips LatteGo 5400 aparatom za kavu koji pamti što volimo. A danas vas upoznajem s vrstama kava i pričama koje stoje iza njih, odnosno kakav dojam sama imam o osobama koje drže u ruci svoju šalicu omiljenog napitka od kave.

Jeste li ikada razmišljali zašto pijete baš tu kavu? Jeste li razmišljali postoji li priča iza tog odabira i dojam koji dajete baš tim odabirom?

Ispričat ću vam svoju priču o meni najdražim napicima. Moj odabir svako jutro je Caffe Latte. Ustajem iz kreveta okružena hiperbrzinom svoje djece, decibelima nekada smijeha, a nekada i svađe, a moj dan započinje u šestoj brzini. Razbuđujem se hladnom vodom i brzinskom jutarnjom higijenom, a moj trenutak je samo moj kada dodirnem ekran na kojem piše Cafe au lait i čujem onaj poznati zvuk mljevenja zrna kave kroz keramički mlinac i stvaranja mliječne pjenice.

Što ova kava kaže o mojoj osobnosti? Rekla bih da sam osoba koja uživa u malim trenucima sreće u svom životu. Jedan od tih omiljenih je ušuškavanje na kauč s velikom šalicom kave i pjenicom od mlijeka, te s knjigom u ruci. Dok se takav scenarij ipak rijetko događa jer često nemam vremena za to, mogu reći kako uzimam svoju veliku šalicu kave i sjedam pred laptop, ispisujući svoje misli riječima na ovaj virtualan papir i uživam u svom vremenu, poslovima i smišljanjima svega što želim ostvariti.

Kada čujem da osoba naručuje cappuccino, pomislim – oh taj cappuccino koji me vodi u romantiku talijanskog pitoresknog gradića, promatrajući mirišljave žene i muškarce zalizane kose dok ubrzanim, a opet tako šarmantnim korakom jure kroz život. Što mi kaže cappuccino o onima koji ga odabiru za svoj omiljeni napitak? Sofisticirane i modno osviještene osobe, uvijek okružene dragim ljudima, često najglasnije u društvu, kreativne i motivirane za stvaranje novih, neobičnih priča. Zamišljam tamnoputu damu s bisernim naušnicama i crvenim ružom, dok na njenoj gornjoj usni ostaje trag savršene mliječne pjene. A upravo takvu, savršenu mliječnu pjenu neovisno o vrsti mlijeka koju koristite, stvara LatteGo sustav koji nakon što stvori taj baršunasti osjećaj pod nepcem, a opet u 15 sekundi se sam očisti i spreman je za novi napitak.

Često upravo sa svojim klincima ujutro pijem kavu, dok oni uživaju u mliječnoj pjenici i prahu kakaa na samom vrhu. To su ti trenuci mira, vrlo rijetki i kratkotrajni kada imaš djecu. Ali, postojani. Nekada zamišljam kakvu će kavu oni piti i kakve će osobe postati. Hoće li pamtiti ove trenutke, kao što ih pamtim ja?

Crna kava, napitak koji odaje dojam racionalne, prizemne osobe koja ima „pametnijeg posla“ od biranja vrsta napitaka, odnosno nema živaca za to i priznaje samo crnu, jaku intenzivnu kavu kao napitak. Izravna osoba koja živi po principu crno-bijelog svijeta, jasno daje do znanja kako se osjeća i što od drugih očekuje. Ponekad, kada si dozvoli trenutak predaha i izlazak iz vlastitih, čvrsto postavljenih okvira, popije affogato da razbije dojam ozbiljnosti.

Ristretto je odabir koji rjeđe susrećem kroz svoja druženja, morala sam se više potruditi saznati o kakvoj se kavi radi, a isprobala sam je i sama, obzirom da moj osobni, kućni barista ostvaruje svaku želju, točnije njih 12. Ali, vratimo se ristrettu – kao što sam rekla, rijedak odabir, ali kada ga osoba i odabire, zna da onaj tko ga poslužuje zna da je ona rijetka i pomalo otkačena persona. Otkačena persona, kreativna, ali često previše odluta u razne smjerove koje želi ostvariti, okruglih naočala, nepočešljane, ali opet uredne frizure, rumenih obraza i usnica bez imalo šminke. Bira ristretto kako bi ostvarila svaku ideju koju kroz dan osmisli.

Ljubitelj espressa – vrlo jasno zna što želi, kako želi i kada želi.  Osoba koja je u konstantnom pokretu, stoga svoj espresso posebno cijeni i voli ga snažnim i intenzivnim. Dama u baloneru i visokim potpeticama koja se sprema za nova osvajanja nakon što je ostavila svoju djecu u vrtiću, mirišljavu po njenom snažnom parfemu i s otiskom ruža na obrazima. Ova opcija je savršena kada je kombinirate još sa zanimljivim vrstama kave, raznih aroma, što dodatno pojačava osjećaj zadovoljstva  i inspiracije.  Samo, iz iskustva savjetovala bih da jedan dan u tjednu ovakva vrijedna i „uvijek u pokretu“ dama, ipak predahne, zamijeni svoje potpetice udobnim papučicama, kako ne bi pregorjela.

Latte macchiato  – duša koja uživa u svojoj kavi, mašta i luta svojim maštarijama, često neodlučna, timski igrač koji radije prepusti drugome da preuzme kontrolu u svoje ruke. Osoba živi mirno i jednostavno, omiljena u društvu. Netko poput mog partnera. On lebdi sa svojim macchiatom, dok ga ja uz šalicu espressa držim da ne odleti.

Za kraj rekla bih kako je svatko od nas sklon birati svoj napitak prema trenutnom osjećanju, tako da i sama često lunjam od jasnog ljubitelja crne kave do maštanja uz latte macchiato. Ono što je posebno zadovoljavajuće je da imam mogućnost biranja kakvu ću kavu danas piti. Kod Philips LatteGo 5400 aparata za kavu specifično je i da ima 6 profila koja pamte kakvu kavu volite piti. Kako to mislim? Pa, upravo tako kako sam napisala. Svih 12 vrsta napitaka možete spravljati prema vlastitim preferencijama, od jačeg intenziteta do slabijeg, s manje ili više pjenice, u manjoj ili većoj posudici, s običnim ili biljnim mlijekom, a sve to na dodir prsta.

Dok sam pripremala ovaj tekst, zarumenila sam se čitajući jedan opis ovoga aparata za kavu – automatizirani barista s kuhinjskog pulta kojem se ne morate bojati prepustiti u ruke. Možda svog privatnog baristu za kuhinjskim pultom nisam zamišljala baš ovako, ali vjerujte mi, ovaj aparat je vrlo blizak mojoj maštariji. Aparat koji pamti što volim. To je taj trenutak koji sebi želim priuštiti.

Sadržaj nastao u suradnji s Philipsom

Fotografije: Pepper Atelier