otkrila sam kako preživjeti kaotične dane u majčinstvu!

kako preživjeti kaotične dane u majčinstvu

Kako preživjeti kaotične dane u majčinstvu pomoću malih, ali važnih rituala, otkrila nam je Sonja Švajhler, majka dvoje djece.

Svaka od nas sigurno se susrela s jutrima koji su započeli s kaosom. Usudila bih se reći kako moja jutra svaki put započinju kaotično, u žurbi, s povišenim tonom. Ali, to je i do mog temperamenta i vesele naravi dvojice dječaka. Umor od nespavanja, briga, kućanskih poslova malo po malo troše i dovode nas do tzv. majčinskog „burnouta“. Neke od savjeta koje sam na samom početku majčinstva dobila, a koje sam uistinu primijenila, podijelit ću ovdje s vama, i nadopunit ih s onime što meni majčinstvo olakšava.

Ne moraš biti savršena mama. Štoviše, nije da ne moraš, već ne možeš. Ne opterećuj se sitnim stvarima i prihvati kako je našoj djeci važnije da smo dobro, a ne da smo savršene. A kako postići to da smo dobro? Nije jednostavan posao, ali je nužno da same otkrijemo što nas čini sretnima. I znam što ćete već pomisliti – naša djeca, ali to se podrazumijeva. Mene zanima što NAS čini sretnima? Kako si olakšavamo one dane koji nisu bajni? Što sam napravila za sebe od kada sam postala mama?

Jedan od načina kako njegujem sebe je svakako vrijeme s mojim prijateljicama. Razgovaraj s mamom prijateljicom. Toliko je važno imati barem jednu takvu. Onu koja je mama, koja prolazi iste faze kao i ti, koju možeš nazvati i izjadati se koliko ti je teško, kojoj ćeš poslati fotografiju pokakane pelene djeteta, a ona će to razumjeti. Toliko je važno imati tu jednu prijateljicu, koja neće kritizirati već samo biti tu. Čuvaj je, ona je važna za tvoje zdravlje. A i ti si važna za nju. Takvo prijateljstvo mora ići u oba smjera. Pronađi vremena da ponekad odeš s tom prijateljicom na kavu bez djece. Opusti se i smij se iz petnih žila.

Uzmi vremena za sebe. Njeguj rituale koji te čine sretnom. Čitanje knjige, trčanje, vježbanje, plesanje, šetnja u tišini svojih misli. Pronađi to što te relaksira i ne puštaj. Moj ritual je jutarnja kava s mužem. Nema mi draže nego buđenje dok se stanom širi miris svježe kave. To je naš ritual, koji je često puta isprekidan obavezama koje dolaze uz djecu i brige o njihovim potrebama. Kava osim što predstavlja naše sitne trenutke kojima započinjemo dan, od kada sam postala mama, predstavlja nešto još i više.

Na samom početku avanture zvane majčinstvo, upravo to majčinstvo i kava simbioza je koja je nastala kao rezultat neprospavanih noći. Ali, majčinstvo i kava simbioza je koja je nastala i kao rezultat gore navedenog pitanja – kada si uzela vremena za sebe? Kako spriječiti izgaranje kada postaneš mama?

Kava ima posebnu ulogu u životu nas koji u njoj uistinu uživamo. Ona predstavlja vrijeme za mene.

Davno, dok sam još bila studentica, pila sam isključivo tursku kavu. Godinama sam se držala te tradicije, sve dok nisam počela malo više pažnje pridavati tome kakvu kavu najviše volim. A osim toga, ne paše mi svaki napitak od kave u svakom trenutku. Ujutro, kada se trebam razbuditi, savršeno mi paše cappuccino s pjenicom od mlijeka. Ako propustim (što se rijetko događa) tu jutarnju kavu, dok radim, društvo mi pravi latte macchiato. A poslije ručka volim uživati u espressu. Sve ove, i još dodatnih 9 vrsta kava, mogu napraviti sama kod kuće. Kako? Uz Philips 5400 LatteGO aparat za kavu. Nego, vratimo se mi opet na pitanje majčinstva, a nakon cijelog teksta ispričat ću vam malo više o ovom aparatu za kavu.

Prihvati pomoć. Ovo je savjet koji nam se treba urezati u pamćenje. Znam da možeš sve sama, ali nema potrebe. Znam da si brža i spretnija u obavezama oko bebe, ali uključi tate i prepusti dio tereta i njima. Tate će se tada bolje osjećati, povezaniji s bebom, važniji i samopouzdaniji jer imaš povjerenja da je beba u sigurnim rukama, a ti ćeš uštedjeti malo vremena za svoj odmor. Prihvati pomoć baka i djedova, ako se nude. Ako se ne nude i ako si možeš priuštiti pomoć oko čuvanja djece – priušti si, na tome zaista ne treba štedjeti.

Poslušaj savjete koji ti se daju, ali budi objektivna. Uzmi u obzir tko ti daje savjete, koju ulogu imaju u tvom životu i kakvo zaista znanje imaju. Ne opterećuj se savršenstvom fotografija na društvenim mrežama, jer u pozadini svake te, čiste, idealne i nježne fotografije, garantiram ti da stoje neprospavane noći, suze i sve ostale emocije koje svaka od nas prolazi na putu majčinstva.

Philips 5400 LatteGO – aparat za kavu koji pamti kakvu kavu piješ

A sada slijedi upoznavanje s aparatom za kavu koji meni omogućava uživanje u sitnim ritualima. Philips LatteGO stigao mi je na kućnu adresu prije mjesec dana i do sada nisam stigla isprobati sve vrste kava koje može napraviti, jer jednostavno uživam u par ovih prvih koje sam isprobala. Sigurno će vas zanimati koju kavu koristim? Možete koristiti mljevenu kavu, ali možete koristiti i kavu u zrnu koju sam aparat samelje. Spremište za kavu u zrnu je na vrhu aparata, te je pokriveno zatamnjenim, prozirnim poklopcem koji čuva aromu i štiti od sunčevih zraka zrno kave, kako bi što duže ostalo očuvano sa svim svojim benefitima.

Philips 5400 LatteGO ima i veliki spremnik za vodu u koji se stavlja filter koji pročišćava vodu od kamenca, stoga se ne morate svakih par tjedana gnjaviti s čišćenjem raznim sredstvima. Naša jutra započinju sa savršenom kavom, svakome po njegovom guštu i receptu, obzirom da ima 6 profila koja pamte kakvu kavu pijete, a djeca uživaju u pjenici od mlijeka s malo kakaa. Posudica za pjenu od mlijeka jednostavno se odvaja i opere u perilici za suđe.

Čitav aparat je jednostavan za korištenje, još jednostavniji za čišćenje, a estetski se savršeno uklapa u svaku kuhinju.

Nadam se da sam vam donekle izazvala interes za aparat koji meni osigurava jednostavnija jutra, ali i da sam podijelila s vama savjete koji će vam uistinu koristiti.

Sadržaj nastao u suradnji s Philips-om. 

Fotografije: Pepper Atelier