Bliži nam se najradosnije doba godine kada poželimo da smo opet dijete, koje ne mora kuhati i gubiti sate u potrazi za savršenim poklonom, već uživa u božićnim crtićima i veseli se praznicima jer je obitelj na okupu.
No, mi smo i dalje „samo“ mame i nerijetko se događa da ne uživamo u blagdanima i da nam oni predstavljaju pritisak i opterećenje, a ne radost.
Obavite kupovinu na vrijeme
Kuća „mora“ biti savršeno čista, bor ukrašen tako da „sruši“ Instagram, a ručak ukusniji od prošlogodišnjeg. Previše toga je na našim leđima da nam u tom trčanju i moranju prođu i Badnjak i Božić. Potrudimo se da ove godine to ne bude slučaj.
Kuhanje vam neće oteti Božić ako se dobro organizirate i na vrijeme nabavite potrebne namirnice za najvažniji obrok u godini.
Na Badnjak mnogi rade, a mnogi se baš na Badnjak sjete da nisu obavili božićnu kupovinu. Pokušajte kupovinu obaviti par dan prije, tjedan dana ranije bilo bi idealno. Tako ćete izbjeći guranje kolicima, nestašicu namirnica i stres. To vam na taj dan sigurno ne treba.
Budite racionalni
Pri kupnji namirnica budite racionalni. Trgovine za vrijeme blagdana tako lijepo „upakiraju“ proizvode, da poželite sve staviti u svoju košaricu, a božićna glazba nas mami da zauvijek ostanemo u trgovini. Zato…kupujte ono što vam zbilja treba i ono što ćete pojesti.
Za riblja jela koja vam predlažem za blagdanski stol izdvojiti ćete do 100 kuna za četveročlanu obitelj, dok se cijene namirnica za mesni ručak kreću od 60 do 180 kuna.
Tradicija
Obzirom da sam iz Dalmacije kod nas je tradicionalno na Badnjak bakalar na bijelo, a božićni ručak miriše na janjetinu i krumpire iz pećnice. Ti me okusi vraćaju u djetinjstvo.
Volim tradiciju i predivno mi je što svaka hrvatska regija ima „ono nešto svoje“.
Ako dođete Slavoncu u goste za Badnjak sigurno vas neće dočekati bakalar, kao što vam ni Dalmatinac neće pripremiti puricu s mlincima za Božić. Na Božić Istrijani uživaju u purici, dok se Ličani časte janjetinom ili odojkom. Som, šaran ili pastrva tradicionalno se za Badnjak jedu u Slavoniji, dok okolica Zagreba priprema lignje ili morsku ribu. Mala smo zemlja s bogatom trpezom ribljih i morskih jela.
Na tragu tradicije ovo su moji prijedlozi za blagdanski ručak.
TOP 3 jela za Badnjak
PUNJENI LIGNJUNI I KRUMPIRI IZ PEĆNICE
Recept OVDJE.
PUNJENA PASTRVA I BLITVA S KRUMPIROM
Recept OVDJE.
CRNI RIŽOT
Recept OVDJE.
TOP 3 jela za božićni ručak
ROLANA TELEĆA LOPATICA UZ PIRE OD BATATA I MRKVE
Recept OVDJE.
GLAZIRANO PUNJENO PILE S KRUMPIRIMA
Recept OVDJE.
PAČJA PRSA U UMAKU OD NARANČE I MEDA S NJOKIMA
Recept OVDJE.

Predivni članci! Zanimljivi! Utješni! Uz kavu najjj! 😘🤗