najvažniji ručak u godini: TOP 3 jela za Badnjak i Božić

božićni ručak

Bliži nam se najradosnije doba godine kada poželimo da smo opet dijete, koje ne mora kuhati i gubiti sate u potrazi za savršenim poklonom, već uživa u božićnim crtićima i veseli se praznicima jer je obitelj na okupu.

No, mi smo i dalje „samo“ mame i nerijetko se događa da ne uživamo u blagdanima i da nam oni predstavljaju pritisak i opterećenje, a ne radost.

Obavite kupovinu na vrijeme

Kuća „mora“ biti savršeno čista, bor ukrašen tako da „sruši“ Instagram, a ručak ukusniji od prošlogodišnjeg. Previše toga je na našim leđima da nam u tom trčanju i moranju prođu i Badnjak i Božić. Potrudimo se da ove godine to ne bude slučaj.

Kuhanje vam neće oteti Božić ako se dobro organizirate i na vrijeme nabavite potrebne namirnice za najvažniji obrok u godini.

Na Badnjak mnogi rade, a mnogi se baš na Badnjak sjete da nisu obavili božićnu kupovinu. Pokušajte kupovinu obaviti par dan prije, tjedan dana ranije bilo bi idealno. Tako ćete izbjeći guranje kolicima, nestašicu namirnica i stres. To vam na taj dan sigurno ne treba.

Budite racionalni

Pri kupnji namirnica budite racionalni. Trgovine za vrijeme blagdana tako lijepo „upakiraju“ proizvode, da poželite sve staviti u svoju košaricu, a božićna glazba nas mami da zauvijek ostanemo u trgovini. Zato…kupujte ono što vam zbilja treba i ono što ćete pojesti.

Za riblja jela koja vam predlažem za blagdanski stol izdvojiti ćete do 100 kuna za četveročlanu obitelj, dok se cijene namirnica za mesni ručak kreću od 60 do 180 kuna.

Tradicija

Obzirom da sam iz Dalmacije kod nas je tradicionalno na Badnjak bakalar na bijelo, a božićni ručak miriše na janjetinu i krumpire iz pećnice. Ti me okusi vraćaju u djetinjstvo.

Volim tradiciju i predivno mi je što svaka hrvatska regija ima „ono nešto svoje“.

Ako dođete Slavoncu u goste za Badnjak sigurno vas neće dočekati bakalar, kao što vam ni Dalmatinac neće pripremiti puricu s mlincima za Božić. Na Božić Istrijani uživaju u purici, dok se Ličani časte janjetinom ili odojkom. Som, šaran ili pastrva tradicionalno se za Badnjak jedu u Slavoniji, dok okolica Zagreba priprema lignje ili morsku ribu. Mala smo zemlja s bogatom trpezom ribljih i morskih jela.

Na tragu tradicije ovo su moji prijedlozi za blagdanski ručak.

 

TOP 3 jela za Badnjak

PUNJENI LIGNJUNI I KRUMPIRI IZ PEĆNICE

Recept OVDJE.

PUNJENA PASTRVA I BLITVA S KRUMPIROM

Recept OVDJE.

CRNI RIŽOT

Recept OVDJE.

 

TOP 3 jela za božićni ručak

ROLANA TELEĆA LOPATICA UZ PIRE OD BATATA I MRKVE

Recept OVDJE.

GLAZIRANO PUNJENO PILE S KRUMPIRIMA

Recept OVDJE.

PAČJA PRSA U UMAKU OD NARANČE I MEDA S NJOKIMA

Recept OVDJE.

Zrinka Janković, diplomirana politologinja i majka troje djece. Svjesna važnosti zdrave prehrane, a još više važnosti tjelesne aktivnosti, zajedno sa svojom djecom pokrenula je projekt pod imenom Mamin ručak čiji je cilj uključiti djecu u kuhanje i nabavku svježih namirnica, okupiti obitelj za stolom, jesti kuhani obrok svaki dan, savjetima i brzim receptima olakšati mamama pripremu ručka te stvoriti kvalitetnije i zdravije društvo i okolinu.