atopijski dermatitis kod beba i toddlera – mame podijelile svoja iskustva!

atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis kod beba i veće djece je česta kožna bolest, ali i kod mnogih odraslih osoba. U suradnji s Eucerinom donosimo vam stvarna iskustva triju mama.

Atopijski ekcem neprenosiv je i kroničan, a može se pojaviti na licu i tijelu. U čak 90% slučajeva simptomi su: suha i crvena koža koja svrbi. Najčešće se pojavljuje u prvih 5 godina života. Iako jedinstvenog lijeka za atopijski dermatitis još uvijek nema, učinkovita njega odgovarajućim proizvodima dokazano olakšava simptome i održava kožu mirnom duže vrijeme. Razgovarale smo s tri mame Zrinkom Stipić, Tenom Strmota i Željkom Macan Čičko, o njihovom iskustvu i borbi s atopijskim dermatitisom.

Kada je započela vaša borba s atopijskim dermatitisom?

Zrinka: „Naša borba s atopijskim dermatitisom počela je kad nam je najstariji sin, Branimir, imao 3 mjeseca.  O samom atopijskom dermatitisu sam znala samo neke općenite stvari, obzirom da do njega nitko u obitelji nije imao atopijski dermatitis.“

Tena:  „Naša priča započela je odmah po rođenju sina, on je palčić, a liječnici su nam govorili kako će se to smiriti s vremenom. S godinu dana smo primijetili crveni osip popraćen ljuskanjem kože, zbog čega smo se ponovno obratili liječnicima. Tada nam je rečeno da se radi o virusnoj infekciji, dobili smo sirup, međutim osip se nije smirivao. 6 mjeseci tražili smo odgovor koji smo naposljetku dobili od dječjeg pulmologa – atopijski dermatitis koji se pojavio zbog respiratornih problema, a danas je to astma + atopijski dermatitis.“

Željka:Nekoliko mjeseci nakon rođenja, primijetili smo na licu prve znakove dermatitisa. Crveni, suhi krugovi koji su s izlaženjem zubića i prekomjernim izlučivanjem sline postajali sve veći i pretvarali se u kraste. S atopijskim dermatitisom bila sam već upoznata jer ga suprug također ima, samo što se kod njega pojavio tek u kasnim 20-tim godinama. Prema riječima doktora njegov stres bio je glavni okidač atopijskog dermatitisa. Primijetili smo da većina naših prijatelja ima djecu slične dobi i kod svakog para barem jedno dijete ima AD.“

Koliko prehrana utječe na faze atopijskog dermatitisa kod vaše djece?

Zrinka: Nikakve. Po mišljenju našeg pedijatra hrana nije imala utjecaj na razvoj. U to vrijeme sam Branimira još dojila i nisam izbacivala ništa iz prehrane.

Tena: Prehrana kod nas nije utjecala, živimo na selu i sve sami uzgajamo, ali je svakako pomoglo kada smo izbacili rafinirane šećere.

Željka: Nakon što smo uveli sve namirnice, a prilikom uvođenja dohrane na niti jednu namirnicu nije bilo alergijskih reakcija, pokušala sam pratiti, voditi dnevnik namirnica koje je dijete jelo, kako bih uočila koja od namirnica uzrokuje takve reakcije na koži, ali ništa s time nismo postigli. Nastojimo izbjegavati slatkiše (koliko je moguće), citruse, koji prema riječima doktora mogu utjecati na AD.

Koliko zapravo način života utječe na atopijski dermatitis? Osim prehrane, utječe li korištenje raznih deterdženata, omekšivača na simptome atopijskog dermatitisa?

Zrinka: Koristili smo blage omekšivače do njegovog 1. rođendana i odjeću smo obavezno prvih nekoliko mjesecu peglali. Jedino što smo primijetili da je koža reagirala na neadekvatne i preagresivne kreme i šampone.

Tena: Ono rublje što ide direktno na kožu perem s posebnim deterdžentima. Omekšivač koristim samo za šareno. Nekako smo saživjeli s tim problemom i jednostavno ne želimo da se kod kuće osjeća drugačije. Uz njega i atopijski dermatitis čak smo i mi počeli zdravije živjeti.

Željka: Omekšivače sam u potpunosti izbacila. Za pranje koristim deterdžente koji su testirani za osjetljivu kožu. Do 2. godine života sam koristila dodatno ispiranje rublja prilikom pranja, kako  bih izbjegla eventualne reakcije na koži.

Koji su najčešći simptomi atopijskog dermatitisa kod vaše djece i kada se pojavljuju?

Zrinka:  Crvenilo i osip po licu i vratu te na pojedinim dijelovima tijela. Javlja se najčešće zimi, kada je vani hladno i suho vrijeme.

Tena: Jako suha koža, hrapava na dodir. Drugi simptom crveni osip popraćen ljuskanjem kože. Sada već kada primijetim da koža poprima crvenilo očekujem rasplamsavanje. Nekad ga spriječim tako da počnem intenzivnije mazati kreme, a nekada jednostavno bukne i treba vremena da se smiri, neovisno o dobu godine.

Željka: Kod supruga su simptomi bili jako agresivni, velike rane na pregibima (koljena, laktovi, prepone), kapcima i iza ušiju. Prolazilo je isključivo uz upotrebu kortikosteroidnih krema.

Postoje li metode koje koristite kako bi držale pod kontrolom atopijski dermatitis?

Zrinka: Zimi dva puta dnevno obavezno namažemo kremom tijelo gdje izbija osip.

Tena: Svakodnevna hidratacija kože i terapija za astmu. Dok je astma pod kontrolom i AD je.

Željka: Nastojim da mu zrak u sobi ne bude suh (ne uključujem mu grijanje, osim ako je nužno), nosi isključivo pamučnu robu. Štramplice i sintetičke stvari maksimalno izbjegavamo. Kupanje isključivo s gelom namijenjenim za izuzetno suhu kožu. Nakon tuširanja samo upijem vodu ručnikom, ne brišem ga i na vlažnu kožu utrljam losion. U nekim situacijama, kada vidim da se naglo krenulo pogoršavati, nekoliko dana za redom mu dajem sirup protiv alergija.

Što vas najviše brine kada je atopijski dermatitis u pitanju?

Zrinka: Brine me da će i u starijoj dobi imati problema s kožom te da će stalno morati paziti što stavlja na kožu i od kakvih sastojaka su određeni proizvodi napravljeni.

Tena: Kako će AD reagirati na sunce, koristim li dovoljno dobre preparate, hoće li ga to činiti drugačijim u vrtiću i školi… puno toga prođe kroz glavu

Željka: Ukoliko se ne smiri ili u potpunosti povuče dok ne krene u školu, bojim se osuđivanja od strane druge djece. Kćer od prijateljice, također ima AD, izbjegavala je odlazak na tjelesni jer je imala krastice od AD po rukama, a nije htjela da to druga djeca vide jer bi joj se rugala.

Svaki roditelj čije dijete ima atopijski dermatitis, zna koliko je važno paziti na sve faktore koji mogu našoj djeci pomoći da ublaže i izbjegnu akutne faze atopijskog dermatitisa.

Svakako je važno paziti na odabir odjeće, novu odjeću oprati i pritom nastojati izbjeći korištenje deterdženata i omekšivača. Pripaziti na odabir namirnica koje djeca konzumiraju, ukoliko primijetite da hrana ima utjecaj na razvoj atopijskog dermaitisa.

Dio koji je osobito važan je higijena. Pazite da se vaše dijete kupa u toploj, ali ne vrućoj vodi, temperatura bi trebala biti oko otprilike 34-35 stupnja. Kožu je važno dobro isprati i tapkanjem osušiti, potom nanijeti hidratantni pripravak, prilagođen koži s atopijskim dermatitisom.

AtopiControl njega klinički i dermatološki dokazano smanjuje suhoću, perutanje, zategnutost kože i ublažava svrbež, te je dokazano pogodna za atopičnu kožu. Ne sadržava mirise, boje ni parabene, te je izvrstan primjer učinkovite njege koja je dokazano prikladna za bebe, čak i od prvog dana.

Kod atopijskog dermatitisa što je njega primjerenija, faze remisije bolesti će biti produljenije, a sama upala blaža. Prikladni proizvodi za njegu djeteta kao što je Eucerin AtopiControl njega, igraju ključnu ulogu u zaštiti i umirivanju atopične kože mališana.

Za kraj, još jedna važna napomena je održavanje noktića kratkima, kako se dijete ne bi moglo češati i oštetiti kožu. Kod jače izraženog svrbeža stavite pamučne rukavice na djetetove šake.