najbolji majčinski savjeti koji su uistinu primjenjivi

Najbolji savjeti o majčinstvu koje smo dobile otkada smo mame – u suradnji s Lidlom. 

  1. Potraži pomoć

Od žena, osobito majki, očekuje se da savršeno odrađuju sve svoje obaveze i uloge. To očekuje okolina od nas, očekuju naši partneri, ali najviše od svega očekujemo mi same od sebe. Isto tako većina žena uistinu može jedno vrijeme biti u svakoj ulozi savršena, međutim to je stranputica prema majčinskom izgaranju. Potraži i prihvati pomoć koja ti se nudi. U samom početku, najveća pomoć je pomoć u kući, dok se ti možeš slobodno posvetiti svojoj bebi.

  1. Spavaj dok beba spava

Ovo je savjet oko kojeg se prašina diže. Apsolutno smatramo kako je na samom početku majčinstva važno da mama skupi snagu i napuni baterije kada god može. Najjednostavnije je na način da spavamo dok beba spava. Međutim, ako nemamo podržavajuću okolinu i pomoć, vrlo često je ovo savjet koji je potpuno neprimjenjiv i izaziva frustraciju. Recite nam postoji li mama koja ne bi odspavala dok beba spava, a da je dočeka uredan stan, skuhan ručak i zbrinuta ostala djeca. Stoga ćemo ponoviti – ne ustručavaj se tražiti pomoć!

Nova Lupilu kolekcija dostupna je u Lidl-u.
  1. Slušaj vlastitu intuiciju

Od trenutka kada saznamo da čekamo bebu, počnemo zamišljati, istraživati, učiti. Često se dogodi i da od svih informacija koje pročitamo ili čujemo, u potpunosti zaboravimo na vlastitu intuiciju, koja nam je samom činjenicom da smo postale majke, urođena. Pa tako jedan od savjeta koji najčešće čujemo je „nemoj nositi bebu, nauči ćeš ju na ruke“. Naš savjet bi bio – kada beba zaplače, ako je želite nositi, osjećate da je trebate nositi – nosite je. Nećete je time razmaziti. Sjeti se da imaš svoju intuiciju, prirodnu, nagonsku, prepunu ljubavi.

  1. Prepusti dio obveza svojem partneru

Naravno da mi sve možemo same, kao što smo gore već navele. Naravno da mi sve radimo na svoj način, spretno, brzo, logično. Ali, prepusti nekada ulogu njegovatelja i ocu. Da i on osjeti povezanost sa svojim djetetom, neovisno što će možda sve odraditi sporije i nespretnije. Što sve može tata napraviti? Okupati bebu, pusti ga da napuni kadicu pjenušavom Lupilu kupkom. Dozvoli da presvuče pelenu i namaže bebu kremicom. Dozvoli mu da bebu nahrani prvom kašicom. Dozvoli mu te trenutke koje će zauvijek pamtiti. Za to vrijeme, ti možeš popiti kavu i odmoriti.

Nova Lupilu kolekcija dostupna je u Lidl-u.
  1. Ne uspoređuj se s drugim mamama

Majčinstvo je vrlo često nadmetanje koja je bolja, privrženija, brižnija mama. Upamti, nemoj se nikada uspoređivati s drugim mamama. Neovisno o tome što svaka od nas želi prikazati najbolji dio sebe, sve prolazimo kroz slične situacije, tantrume, neprospavane noći, temperature, brige. Neke to pokazuju više, neke to skrivaju. I to je sasvim ok. Ovaj savjet osobito se odnosi na prikaz majčinstva na društvenim mrežama. Društvene mreže samo su mali prozor nečije stvarnosti, vrlo često pažljivo probrane. Savršena mama ne postoji, dovoljno je da težimo tome da budemo dovoljno dobre našoj djeci.

  1. Pronađi zajednicu mama koje te podržavaju

Podržavajuća okolina naročito je važna za mentalno zdravlje mama. Pod podržavajućom okolinom podrazumijevamo i supruga i uži krug obitelji, međutim jako je važno da žena ima svoju zajednicu žena koje prolaze iste faze, razumiju i sposobne su se međusobno saslušati, dati dobronamjeran savjet i pojadati se bez potrebe osuđivanja. Okružite se takvim majkama.

Nova Lupilu kolekcija dostupna je u Lidl-u.
  1. Nosi vlažne maramice u svakoj torbi

Od trenutka kada postanemo mame, vlažne maramice su neizostavan dio svake torbe. Nosimo ih posvuda. Pomiri se s time da su vlažne maramice novi must have svake mame. Pritom pripazi da ne zagađuješ okoliš i biraj biorazgradive vlažne maramice. Mi biramo Lupilu biorazgradive maramice.

Pomiri se s time, buđenjima, plakanjem, umorom, to je sve dio novog života, stari se ne može vratiti.  I koliko god frustrirajuće i naporno bilo, uistinu je najveći blagoslov i niti jedna od nas ga ne bi mijenjala za ono nekada. Doći će opet vrijeme kada ćemo se više posvetiti same sebi.

Za njegu svoje bebe biraj Lupilu asortiman dostupan u Lidlu.