trikovi za organizirane mame

Dajete sve od sebe, ali se osjećate umorno?

Zašto se osjećate umorno? Evo zašto. Mi smo kraljice multitaskinga. Mame mogu kuhati ručak dok smišljaju onaj za sutra, rješavati zadaću iz matematike, puniti perilicu posuđa, skupljati rublje, raditi, misliti na sve doktore i zubare i rođendane… Vrlo često takav način života može dovesti do burnouta.

Zapamtite, ne možete odraditi baš sve! I ne trebate.

Iscrpljujuće je kad vam se čini da vam mozak ima previše otvorenih kartica. Čini se da uvijek postoji nešto što treba učiniti. Jesmo li ikada stvarno gotove? Naravno da nismo.

Znate onaj osjećaj, konačno položite iscrpljenu glavu na jastuk i odjednom se sjetite da ste na nešto zaboravili? Ja bih se najradije odmah ustala i napravila to inače me kopka sve dok ne zaspem.

Tada sam počela razmišljati o tome zašto se ponekad osjećam kao loša majka. Zaključila sam da nisam! Ja sam supermama koja daje sve od sebe i ponekad izgubim konce jer sam sama sebi previše zadala!

Odlučila sam se bolje organizirati kako ne bih bila preopterećena.

Nije važno jeste li preopterećena zaposlena mama ili tražite kako biti produktivna mama koja je kod kuće, ovih pet trikova bi vam moglo pomoći kako biste se bolje organizirali, uštedjeli svoje vrijeme, novac, a i zdrav razum.

  1. Jutarnja rutina bez stresa

Ako su jutra kaotična, tada će i cijeli dan biti takav.

Prvi savjet za uspješnu jutarnju rutinu je da se probudite prvi, i to dovoljno ranije da u tišini popijete barem šalicu kave. To će vam omogućiti vam da se usredotočite na dnevne zadatke i da se psihički pripremite za novi dan.

Drugi savjet je da se ranije pripremite za nadolazeći dan. Pripremite si odjeću i torbu, a isto tako možete s djecom odabrati što će oni obući kako bi jutra lakše protekla.

  1. Obiteljski zapovjedni centar

Nabavite veliku piši-briši ploču gdje možete upisivati i pratiti sve sastanke, izvannastavne aktivnosti, rođendane, preglede itd.

Nađite savršeno mjesto za ploču koje svi mogu vidjeti. Možda najbolje na hladnjaku 😊

  1. Postavite mjerač vremena – najbolji hack za produktivnost IKAD!

Ne biste vjerovali koliko vi i vaša djeca možete postići kada postavite mjerač vremena.

Ovaj mjerač vremena koristimo najčešće za vrijeme čišćenja i spremanja sobe.

Postavite mjerač vremena na mobitelu ili upotrijebite timer. Najbitnije je da je vrijeme vidljivo pa se pri kraju može i požuriti kako bi se sve stiglo.

  1. Delegirajte

Ne moramo sve same. I točka. Ne možemo, ne trebamo i ne moramo!

Rasporedite kućanske poslove, odlaske po namirnice i ostalo. Svi smo preopterećeni i puno radimo, nije u redu da jedan član obitelji nosi sve obaveze.

  1. Planiranje jelovnika

Ovo vam može uštediti puno vremena, živaca i novaca.

Prilikom planiranja obroka uzmite u obzir sve nadolazeće sastanke ili izvannastavne aktivnosti za tjedan koji je pred vama.

Kada isplanirate obroke, dovoljan je jedan, možda dva odlaska u trgovinu u tjedan dana. Isplanirajte si barem jedan obrok koji možete jesti dva dana, najčešće je to nešto na žlicu.

Primjer tjednog jelovnika pogledajte OVDJE. I tu je stvar dogovora, ne morate svaki obrok vi kuhati.

Između ostalog, planer jelovnika možete preuzeti OVDJE. Ispunite ga zajedno s ukućanima.

Nije tako lako sve držati na okupu. I to je ok!

Nadam se da će vam ovi trikovi pomoći da se bolje organizirate i budete mirnije i zadovoljnije.

Zapamtite da nitko nije savršen. Svi imamo te dane koji su puni pune zbrke, a ponekad i krivnje, samo neke mame to bolje skrivaju od drugih.

Važno je samo da ste vi i vaša obitelj sretni, organizirani ili ne!

Imate li neke hackove za produktivnost koje koristite da budeš manje opterećene?

Foto: unsplash.com

MAJA. Majka četverogodišnje djevojčice Sare i supruga super muža Saleta. Magistrica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radi u bolnici. Voli svoj posao, ali voli raditi i svakojake kreativne stvari, isprobavati nove te naravno, najviše od svega voli svoje slobodno vrijeme provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Obožava sunčane dane, istraživati Lijepu našu i učiti svoju curicu o ljepoti života. Blog Action Mama.