što mame žele za Majčin dan?

Majčin dan pokloni

U suradnji s Lidl Hrvatska

Kada bi nas itko pitao što želimo za Majčin dan, većina bi rekla ovako – spavanje. Htjele bismo odspavati. Odspavati u komadu, bez buđenja, bez osluškivanja. Htjele bi se probuditi same od sebe, bez prisilnog otvaranja očiju malim prstićima. Zvuk bosih stopala koja tapkaju do mamine sobe, jedan je od omiljenih zvukova svake od nas, ali nekada bismo taj zvuk htjele čuti malo kasnije, oko 11 sati, a ne baš svaki dan posljednjih 7 godina u 6 ujutro. Ako je već nemoguće poželjeti ovakav mir, onda zamišljamo jedno savršeno jutro kada se naše jače i ravnopravne polovice probude na prve stope naše djece i odvode ih u boravak. Zatvaraju sva vrata između kako bi mama odspavala.

Htjele bi doručak u krevet – bez posebnih napomena. Omiljeni kroasan s pekmezom od marelice, šalica kave s mliječnom pjenicom, napunjen mobitel s otvorenim omiljenim aplikacijama, zvukovi najdraže pjesme u pozadini. I mir. Koliko god ovo u teoriji zvuči idealno, u praksi je jako nespretno, ali sama gesta znači jako puno. Druga varijanta, realnija, mogla bi biti – obiteljski doručak bez gađanja hranom, kopanja nosa i brisanja šmrkljića ispod stola, kuhinje u kaosu i hrpetine veša koja nas gleda.

Voljele bismo da nekada ne moramo baš sve organizirati, smišljati i planirati, nekada bismo jednostavno da se o nama brine kao što mi brinemo o svima. Je li previše razmišljati o kratkom bijegu iz rutine, a da taj bijeg ne organiziramo mi same?

“Nekada bismo jednostavno da se o nama brine kao što mi brinemo o svima.”

Telefonski razgovor s prijateljicom bez konstantnog ometanja. Još bolja varijanta je da mama ode sa svojim prijateljicama, a da je za vrijeme njenog vremena za opuštanje ne ometa 39 poruka gdje se nalaze čarape, pidžame, bočice, pelene, kupke i vlažne maramice.

Voljele bismo nekada ući u čisti auto. A da ga nismo same morale voziti na pranje. Ono, ulazak u auto koji miriše po čistoći, bez šmrkavih maramica, mrvica keksića, bočica vode i skinutih čarapica.

Voljele bismo da kada naši partneri i prošeću Lidlom, opaze onaj kutak sa svježe rezanim tulipanima ili tablu na kojoj piše „Majčin dan“ i ubace u košaricu sladoled, miris ili šampanjac koji ćemo zajedno popiti na kraju dana. A još slađe bi bilo da pored tog šampanjca ostave porukicu rukom napisanu – „da se opustiš sa svojim prijateljicama. Uživaj i volim te.“

(ponudu za Majčin dan pogledaj OVDJE)

A sada ćemo se posvetiti malo ozbiljnijim željama – priznanje. Nekada samo želimo priznanje da radimo najbolje što možemo, da se trudimo i da je ok da nam je nekada teško. Pored priznanja, divno je znati kako nismo same i kako imamo podršku naših partnera i na način da preuzmu dio tereta na sebe, kako bi nas rasteretili.

Poštivanje naših potreba. Makar te potrebe bile da nekada budemo same. Upamti kada kažu kako je cijela obitelj sretna kada je mama sretna. Nekada nam je baš to potrebno. Vrijeme koje ćemo provesti u svojim mislima, same sa sobom.

Nemojte tretirati Majčin dan kao bilo koji drugi. Barem taj jedan dan u godini zaslužujemo malo glasniji aplauz i priznanje.

25 STVARI KOJE MAME ZAISTA ŽELE ZA MAJČIN DAN

Fotografije: Emilija Lasić Črepić @skareimakaze