kako izbjeći kaos u dječjim ormarima – pronašle smo metodu koja funkcionira!

Isprobale smo Marie Kondo metodu za učinkovito organiziranje dječje odjeće i ovo su naši savjeti!

U (roditeljskom) svijetu koji je često prepun kaosa i nereda, pronalaženje učinkovitih načina za organiziranje doma može biti pravi izazov. Kada imate djecu, to postaje još veći izazov, posebno kada
je riječ o dječjoj odjeći koja se samo gomila u košari za pranje veša, a kasnije i u ormarima. Sve te male majice, hlače, haljinice i čarapice mogu stvorit kaos u ormarima i ladicama. Klinci rastu brzo kao gljive nakon kiše, jedan odjevni predmet obuku četiri puta i peti put im je već na knap. Čak i ako si ljubiteljica minimalizma tu je sva ona robica koju dobiješ na poklon, a što je dijete veće – veća je i hrpica osobito ako imaš klince koji idu na trening (mame malih nogometaša – znate o čemu pričamo!).

Kako je dijete veće, također je i samostalnije, što znači da se od njega očekuje da se samo obuče i samo spremi odjeću u svoj ormar. Tu moramo napustiti sva očekivanja i prihvatiti činjenicu da u ormaru neće biti sve složeno kao po špagi, da će vjerojatno svaki odjevni predmet biti na mjestu koje nije predviđeno za njega ili ćemo pronaći neku novu metodu slaganja koja više odgovara djeci, a i nama (čitaj: našim živcima).

O svjetski poznatoj japanskoj profesionalnoj organizatorici i autorici bestsellera „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“ Marie Kondo ne trebamo previše pričati, njezine metode
poznate su već svima. Nekima je revolucionarno promijenila živote, nekima olakšala svakodnevicu, a nekima unijela red u kaotičnu svakodnevicu. A mi smo odlučile isprobati njezine metode slaganja odjeće u dječjim ormarima.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za primjenu Marie Kondo metode pri slaganju dječje odjeće:

  1. Krenite s razvrstavanjem odjeće. Prije nego što počnete slagati dječju odjeću, preporučuje se da prvo razvrstate odjeću i riješite se viškova. Ovo će vam pomoći da procijenite koliko
    odjeće imate, koju odjevne predmete klinci često nose, a koji su manje potrebni. Možete odvojiti odjeću koju djeca više ne nose, koju želite prodati ili pokloniti.
  2. Odaberite prikladan prostor. Odaberite mjesto za spremanje dječje odjeće. Preporučljivo je da to bude mjesto koje je lako dostupno i pregledno. Ako je moguće, odaberite ladice, police
    ili ormariće s prozirnim prednjim dijelom. Tako ćete moći lako pronaći odjeću bez potrebe za traženjem po cijelom ormaru.
  3. Odaberite odgovarajući način slaganja. Marie Kondo je poznata po svojoj jedinstvenoj tehnici presavijanja odjeće te preporučuje slaganje odjeće vertikalno, a ne horizontalno (tako da svaki komad odjeće stoji uspravno). Ovo vam omogućuje da uštedite prostor i bolje organizirate odjeću. Također možete koristiti različite tehnike slaganja poput KonMari preklopa ili rolanja kako biste bolje organizirali dječju odjeću u ladice ili na police.
  4. Odjeću slažite prema kategorijama. Marie Kondo preporučuje da odjeću slažete po kategorijama, a ne po osobama, što znači ako imate više djece odvojiti ćete majice od hlača, a ne majice jednog djeteta od majica drugog djeteta. Ovo će vam pomoći da lakše pronađete odjeću kad vam je potrebna.
  5. I za kraj – uključite djecu u proces slaganja odjeće. To će vam pomoći da ih naučite da cijene svoju odjeću i da se brinu o njoj. Također će vam pomoći da ih naučite kako pravilno slagati odjeću kako bi se bolje organizirala i smanjio nered u njihovim sobama.

Tehnike presavijanja odjeće prema Marie Kondo metodi:

Marie Kondo je poznata po svojim inovativnim tehnikama presavijanja odjeće koje omogućuju maksimalno iskorištavanje prostora i čine ormare i ladice preglednijima.

Evo nekoliko njezinih najpopularnijih tehnika:

Presavijanje majica u uspravni položaj:
– Položite majicu ravno na ravnu površinu.
– Presavijte rukave prema sredini.
– Zatim presavijte majicu napola po širini.
– Na kraju, presavijte majicu još jednom po visini, tako da stoji uspravno.

Presavijanje hlača:
– Položite hlače ravno na ravnu površinu.
– Presavijte jednu nogavicu prema sredini.
– Zatim presavijte drugu nogavicu preko prve.
– Na kraju, presavijte hlače napola po širini.

Presavijanje haljina:
– Položite haljinu ravno na ravnu površinu.
– Presavijte rukave prema sredini.
– Presavijte donji dio haljine prema gore, na pola visine.
– Na kraju, presavijte haljinu još jednom po visini.

Presavijanje čarapa:
– Položite jednu čarapu ravno na ravnu površinu.
– Položite drugu čarapu na vrh prve čarape, tako da su okomite.
– Presavijte čarape napola, preklopite vrh prema dnu.
– Na kraju, uvucite vrh čarapa unutra kako biste ih držali na okupu.

Ove tehnike presavijanja omogućuju da odjeća stoji uspravno u ormarima i ladice, čime se maksimalno iskorištava prostor. Također olakšavaju pronalaženje određenog komada odjeće bez nereda i razbacanih hrpa.

Za sve vas koji će prilikom razvrstavanja shvatiti (kao i mi!) kako su klinci prerasli većinu odjeće za toplije dane u Lidlu je od ovog tjedna dostupna Lupilu® i Pepperts!® nova kolekcija pamučne odjeće „Sve je igra i zabava“ u kojima će se vaši klinci bezbrižno igrati i uživati u ljetnim i proljetnim danima!

kako izbjeći kaos kada dobijete bebu – SUPERMAME