a što vas vraća u djetinjstvo?

RETRO tjedan u Lidlu

Postoje ti neki proizvodi koji vraćaju u djetinjstvo. Vraćaju i podsjećaju na tatinu ruku koju sam držala nakon povratka iz vrtića. Neke podsjećaju na baku i miris kave koju su ona i njena prijateljica ispijale ljetnim jutrima u staroj kući u Sinju. Mala šalica crne kave i štaub šećer po stolu koji se otresao s rahat lokuma u kojem bi uživale. Postoje ti neki proizvodi koji neodoljivo podsjećaju na … djetinjstvo.

RETRO tjedan u Lidlu
rahat lokum

Sjećate li se fri-fri čokoladnih kolača? Upravo ti kolači podsjetili su me na dane kada bi tata došao po mene u vrtić i kada bi na povratku prema kući, uvijek stali u obližnjem dućanu i kupili ga. Jedan za njega, jedan za mene. To mi je jedna od najdražih uspomena. Ne sjećam se puno drugih detalja, ali te šetnje dok oboje jedemo slatkiše, to mi je ostalo urezano. I dan danas kada vidim fri fri, prva pomisao mi je moj tata.

RETRO tjedan u Lidlu

Sjećam se Eurocrema i mirisa kad bih otvorila poklopac. Eurocrem podsjeća me na rane dane moga djetinjstva koje sam provodila u Tivtu, kod moje druge bake. Podsjeća me na malu trgovinu i kada smo brat i ja uzbuđeno trčali nakon ručka po malo pakiranje. Danas sam ga otvorila, istog mirisa i iste teksture pod jezikom. Vraćanje u to neko davno doba, drugačije, kao da je bilo prije toliko davnih života.

Nevjerojatno mi je kako ti nepčani senzori prizivaju takve uspomene. Vraćaju u trenutak, prizivaju baš taj osjećaj, kao da sam sada odjednom u tijelu petogodišnje Sonje koja jedva čeka otvoriti kutiju Čunga lunga žvaka u obliku štapića koje bi nam u igri služile kao „cigarete“. Oh kako smo se voljele igrati odraslih žena, poput naših mama i baka i voditi zanimljive razgovore i hiniti da smo odrasle i zrele. Koje još dijete nije jedva čekalo te žvake i igralo se upravo tako?

RETRO tjedan u Lidlu
Čokolino, Retro tjedan u Lidlu

Kutija čokolina kojeg danas moja djeca jedu, ali sasvim drugačije pakiranje i drugačije uspomene. Ono retro pakiranje podsjeća na rana jutra prije škole kada bi brat i ja u tišini, još mamurni od spavanja miješali svatko sebi u svojoj posudici. On je uvijek jeo jako rijetko, gotovo kao napitak, dok bih ja umiješala do mjere da sam mogla rezati taj čokolinu vilicom i nožem.

EVA sardine RETRO tjedan u Lidlu
Čunga Lunga, RETRO tjedan u Lidlu

Postoje ti neki proizvodi koji prizovu, izazovu osjećaje, uspomene, divne i nježne, neke manje lijepe, ali uglavnom divne. Naše djetinjstvo…

Od danas je u Lidlu dostupna retro kolekcija koje će vam izazvati baš sve što sam napisala… Miris i okus djetinjstva.

OPAL
Kalodont, Lidl
Cao Cao, Lidl