i jakim ženama treba zagrljaj

„Ti to možeš! Ti ćeš to riješiti! Mi znamo da ćeš ti to srediti!“ Zaista? Onda ste sigurniji od mene za 95%. „Uvijek smo znali da s tobom neće biti problema, da ćeš uspjeti što započneš, da ćeš se snaći sama, bez puno problema.“ Odzvanjaju mi ove riječi mojom lijepom glavom. Miješaju se s riječima koje sam također usput negdje čula: „Lijepim i pametnim ženama nije lako. One su zastrašujuće. Muškarci ih se boje, a žene im zavide.“

Poznajem mnogo takvih žena koje su zbog svoje pameti i ljepote nosile teži teret, trudile se više, dokazivale se gdje nisu trebale. Iako sam toga postala svjesna tek u zrelijim godinama, i ja sam među njima. Zaista mogu reći da sam lijepa i pametna žena. Moje su prijateljice mahom iste takve. I mnoge među njima zbog svoje snage nose terete koji nisu njihovi.

Zašto mislite da ženi koja radi tri posla, ima obitelj, prijatelje, psa i papigu sve ide od ruke bez puno muke? Svaki uspjeh preko noći dogodio se nakon godina dugotrajnog rada i truda. Mnogih padova i uspona koji su jačali i osnaživali, ali i lomili. Ove jake žene izgledaju sposobno, zašto bismo im uopće pružali podršku kad one sve mogu same? Lakše nam je brinuti za one nesposobnije, nad njima smo nadmoćniji, uz njih smo mi jači.

Žena koja odgaja troje djece i završava fakultet, ona koja nosi najdraži crveni kaputić i cvijeće na grob svoje majke, ona koja provodi noći uz računalo radeći tri projekta istovremeno, ona koja pronalazi vremena za sve i svakoga – treba zagrljaj, više nego ikad. Snažne ruke koje će ju obujmiti dok pušta sve konce iz svojih ruku i otpušta suze svih svojih neuspjeha. Upravo ih je ona sakupila više nego ona žena koja nije snažna, ona koja ne preuzima inicijativu i ne izlaže se onome izvan svoje zone komfora.

Neka vas ne zavara sav uspjeh, sjaj i snaga ove žene. Ona je lomljivija nego što mislite.

Ona je nježna, ženstvena, topla, prestrašena, znatiželjna i hrabra. No, i najsnažniji ratnici na kraju dana skidaju svoje oklope i koplja. I ja trebam jedan snažan zagrljaj u kojem ću se prepustiti i opustiti, isplakati i slomiti te nanovo skupiti svoje snove i nade za neke nove životne oluje. U kojima ću dobiti još malo snage. Koje će mi dati neke nove padove, ali i krila za let. Zagrlite snažnu ženu, neka vas ne bude strah.

Foto: unsplash.com

preživjela sam svoju smrt – Danijela Miklec

DANIJELA Mama, učiteljica, kolumnistica, voditeljica projekta tješilice za bebe Bezabu i projekta Fora priča.