unikatni nakit domaćeg brenda Shaato oduševio nas je na prvu!

Nakit je oduvijek bio središnji element ljudske estetike i izraza. Bez obzira na razdoblje ili kulturu, nakit je uvijek bio simbol ljepote, prestiža i osobnosti. Od raskošnih dijamanata do jednostavnih perlica, nakit ima moć istaknuti naš stil, priča priče o našem identitetu i stvara nam osjećaj posebnosti i ženstvenosti. Imale smo priliku posjetiti malu radnju simpatičnog Silvija Hrnčira, akademskog kipara, oca i supruga koji stvara predivan, ručno rađen nakit pod imenom Shaato.

Kako ste započeli svoju karijeru izrade nakita? Je li to nešto što ste oduvijek željeli raditi ili ste se slučajno našli u tom području?

Karijeru izrade nakita započeo sam prije 12 godina, dok sam izrađivao oklop za jednu skulpturu konja. Moja partnerica je vidjela istu te je došla na ideju da joj napravim od tog materijala iskucanu ogrlicu i narukvicu. Kada je to vidjela naša prijateljica, dizajnerica Ana Maria Ricov, koja je taman spremala reviju, zamolila me da napravim više komada za njene modele za Fashion.hr i tako je počela izrada nakita.

Koje su glavne tehnike i materijali koje koristite pri izradi nakita?

Slučajno sam se našao u nakitu, nikad nisam mislio da ću se time baviti. Koristim sve zlatarske tehnike kao i sve plemenite i neplemenite metale pri izradi naših komada nakita. Kipar sam po struci pa mislim da imam taj kiparski pristup, što me vjerojatno izdvaja.

Imate li omiljeni komad nakita koji ste napravili?

Teško mi je reći koji mi je najomiljeniji komad nakita, svaki komad mi je izazov na svoj način. Inspiraciju za dizajniranje novih komada nakita dobivam isključivo kroz svoj rad.

Koliko vremena obično treba za izradu jednog komada nakita i koji su najveći izazovi u Vašem poslu?

Sama izrada ovisi o kompleksnosti svakog komada, pa se tako neki izrađuju i po par dana. Najveći izazov u izradi i dizajnu nakita je to da bude jedinstveno i drugačije što je danas teško, kao i u svemu drugome. Težimo tome da budemo što više jedinstveni i prepoznatljivi, da održavamo svoju kvalitetu, prije svega.

Kako biste opisali svoj stil u izradi nakita?

Isključivo se fokusiram na svoju kreativnost i pokušavam stvarati sto unikatnije komade. Vjerujem da naši kupci to osjećaju. Svakodnevno razmišljamo o novim kolekcijama i širenju svoje linije nakita.