mama Petra osmislila je potpuno prirodni plastelin koji je siguran za djecu!

Plastelin za djecu koji je siguran i za njihovo zdravlje, čak i onda kada završi u ustima. Luce Sunce domaći je brend kojeg je pokrenula mama Petra.

Petra Švelec majka je jedne djevojčice, odgajateljica u zagrebačkom vrtiću, te odnedavno i poduzetnica koja mašta o pokretanju kreativnog studija za poticanje kreativnosti kod mlađe djece. Sebe opisuje kao znatiželjku, kreativku i planinku  (izviđača) u duši.

Do poduzetništva ju je doveo jedan vrlo kreativan proizvod koji je osmislila upravo kako bi potaknula maštu i kreativnost kod djece, pritom misleći i na njihovo zdravlje i sigurnost. Luce Sunce potpuno je prirodni i domaći plastelin, napravljen od od prirodnih sastojaka, bez umjetnih boja, mirisa i konzervansa.

Petra, kako se rodila ideja za plastelin?

Još iz srednje škole za primijenjenu umjetnost je u meni ljubav za oblikovanjem rukama. Kao dizajnerica keramike stalno sam nešto prevrtala rukama – glinu, staklo, žicu, perlice…Tada sam upisala učiteljski fakultet jer sam voljela raditi s djecom (izviđači) i jedva sam čekala da s djecom mogu raditi nešto kreativno i zabavno, a njima još k tome korisno za razvoj. Kada sam počela raditi, plastelin je bio jedan od prvih materijala koji sam im ponudila.

Nisam bila zadovoljna kvalitetom kupovnog plastelina (a ni dostupnom količinom) pa sam tražila na internetu recept kako da napravim svoju verziju i ponudim je djeci u većoj količini kako bi stvarno mogli uživati u igri.

Dakle, s domaćim plastelinom sam se tada upoznala i isprobavala razne varijante. Kad je moja djevojčica bila beba imala je atopijski dermatitis i osjetljivu kožu. Znala sam da joj moram ponuditi materijal koji će gnječiti ručicama u igri, a domaći plastelin je naravno bio prvi izbor. Tada sam istraživala kako da ga napravim još boljim i što je najvažnije zdravijim i sigurnijim za igru jer je sve stavljala u usta. Ubrzo sam došla na ideju da bi i druga djeca trebala imati priliku igrati se takvim plastelinom, te ga odlučila prodavati putem društvenih mreža. To je bilo sjeme ideje koja je prerasla u današnje profile na Instagramu i Facebooku pod imenom Luce Sunce plastelin. Odlučila sam da moje stranice neće biti samo prodajne, pa na njima roditelji pronalaze mnoge ideje za igru, poticanje mašte te mogu naučiti nešto o dobrobitima takve igre u ranoj dječjoj dobi, o kreativnosti i likovnom izričaju djece…

Po čemu se ovaj plastelin razlikuje od drugih? Koje su njegove prednosti?

Ono što je bila moja glavna ideja, a potvrđuju mi i zadovoljni roditelji ( i djeca!) jest da ponudim plastelin koji je siguran za kušanje  (za malene koji sve kušaju ustima), mekan (za male ručice), dugotrajan (odlično za kućni budžet), mirisan (za rano senzoričko iskustvo). Radim ga u potpunosti od prirodnih materijala uključujući prirodne pigmente i kvalitetna eterična ulja sigurna za upotrebu u dječjoj igri. Pravi se po narudžbi tako da dolazi do djece potpuno svjež i u paketu po želji. Svaki paket pažljivo slažem nakon što saznam u čije ruke ide, a volim ubaciti i neko iznenađenje.

Luce Sunce plastelin u potpunosti je izrađen od prirodnih materijala uključujući prirodne pigmente i kvalitetna eterična ulja sigurna za upotrebu u dječjoj igri.

Osim plastelina tu su i zanimljivi setovi za djecu. Možeš li nam reći nešto više o njima?

Mini, a sad već i veliki setovi za igru su bili sljedeći logičan korak. Željela sam ponuditi dodatke za igru koji uz plastelin imaju smisla i dobro se zajedno kombiniraju da potaknu djecu na dodatnu kreativnost. U skladu s mojom vizijom, ti dodaci za igru su od prirodnih materijala kao što su drvo, kamenčići… Jedini plastični dio koji se u Luce Sunce setovima može naći je plastična teglica u kojoj je sam plastelin – isključivo radi toga da djeca samostalno i sigurno mogu baratati njome, a da se roditelji za to vrijeme mogu opustiti. Može se izabrati između nekoliko tematskih setova npr. more, šuma, livada, ljubav…

Zašto je plastelin dobar za djecu?

Toliko je benefita igrom plastelinom da ih je zahtjevno sve pobrojati, no po meni ovo su neke od najvažnijih:

  • Plastelin je za djecu odlično senzoričko iskustvo. Najviše za taktilni sustav, ali i vizualno, mirisno…Takvi su podražaji posebno važni mlađoj djeci i to se vidi po tome da gotovo sva djeca uživaju u igri plastelinom.
  • Igra plastelinom izuzetno smiruje što djeci pruža mogućnost da se odvoje od (često previše) podražaja u danu i opuste.
  • Plastelin spada u tzv. neoblikovane materijale za igru što znači da nema zacrtanog načina na koji se može koristiti, već su mogućnosti beskrajne i zato je iznova zabavno igrati se plastelinom.
  • Djeci može pomoći u razvoju vještina koje su nužne poput fine motorike šake i prstiju, socijalnih i govornih vještina, vizualne percepcije…

Možeš li nam predložiti neku fora igru za klince s plastelinom?

Iako se na prvu čini da se plastelinom uglavnom igraju mlađa djeca i to sama, mogu se smisliti razne igre u paru. Evo jedne ideje: jedno dijete od plavog plastelina napravi na stolu 10 kuglica, a drugo 10 kuglica od žutog. Na znak „3,4,sad“ treba rukom ili većom kuglicom svatko pokupiti svoje kuglice, pa tko ih prije skupi pobjeđuje. Ovom igrom se razvijaju fina motorika šake, matematičke i socijalne vještine.

Osim putem društvenih mreža, plastelin možete naručiti i putem webshopa OVDJE.