10 mitova o najučestalijoj kožnoj bolesti kod djece

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože koja se često počinje razvijati u djetinjstvu. Ovaj poremećaj karakterizira suha koža koja može postati crvena i upaljena.

Djeca s atopijskim dermatitisom često osjećaju jak svrbež, što može dovesti do grebanja i stvaranja rana na koži. Simptomi atopijskog dermatitisa kod djece uključuju: suhu kožu, crvenilo i upalu, kroničnu nelagodu, u čestim slučajevima na koži se mogu stvoriti mjehurići te pucanje kože. U tekstu donosimo neke od čestih mitova koje se vežu uz AD te savjete kako djetetu pružiti emocionalnu podršku.

1. Mit: Atopijski dermatitis je zarazan

Istina: AD nije zarazan. To je kronično stanje kože s genetskom predispozicijom, a ne infektivnim uzrokom.

2. Mit: Djeca će “prerasti” AD

Istina: Iako simptomi mogu postati blaži tijekom vremena, AD može ostati prisutan u odrasloj dobi. Ne postoji jamstvo da takvo stanje prolazi s odraslom dobi.

3. Mit: Prehrana nema utjecaja na AD kod djece

Istina: Prehrana može imati utjecaja na težinu simptoma AD-a. Neka djeca mogu biti osjetljiva na određene namirnice koje pogoršavaju njihovo stanje, i eliminacija tih namirnica može pomoći.

4. Mit: AD je samo kožni problem

Istina: Atopijski dermatitis može utjecati na cijelo tijelo. Djeca s AD-om često imaju povećan rizik od razvoja drugih alergijskih stanja poput astme ili peludne groznice.

5. Mit: Atopijski dermatitis je uzrokovan lošom higijenom

Istina: AD nije posljedica nedovoljne higijene. U stvari, pretjerano često pranje može isušiti kožu i pogoršati simptome. Umjerena higijena i pravilna njega ključni su za upravljanje AD-om.

6. Mit: AD je isključivo uzrokovan stresom

Istina: Stres može pogoršati simptome AD-a, ali ne uzrokuje sam poremećaj. Genetska predispozicija i okolišni faktori igraju značajnu ulogu u razvoju ovog stanja.

7. Mit: Korištenje krema za ublažavanje simptoma ne pomaže

Istina: Kreme i losioni koji su posebno formulirani za liječenje AD-a mogu pomoći u ublažavanju simptoma i održavanju hidratacije kože. Kreme i losioni bi trebali biti bez mirisa i formulirani kako bi minimalno iritirali osjetljivu kožu djece.

Jedan od brendova koji posebnu pažnju pridaje njezi kože s AD-om je Eucerin. Eucerin® AtopiControl prilagođeni dvofazni sustav njege kože formuliran je kako bi prekinuo začarani krug atopijskog dermatitisa: uključuje rješenja koja intenzivnom njegom ublažavaju pojavu simptoma, kao i osnovnu svakodnevnu njegu. Brzo djelujuća njega za akutnu fazu smanjuje svrbež i upale, smanjuje potrebu za češkanjem i pomaže oboljelima da kroz akutnu fazu prođu sa što manje neugodnih simptoma.

Kad koža djeteta pokazuje simptome iritiranosti ili suhoće, roditelji se mogu osloniti na AtopiControl balzam za smirivanje i njegu. A kad je vrijeme kupanja, AtopiControl ulje za pranje bez sapuna nježno čisti dok istovremeno podržava prirodnu zaštitnu funkciju kože. Za akutnu fazu atopijskog dermatitisa, kad je koža upaljena, tu je i Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu kože sklone crvenilu, pogodna za bebe od četiri tjedna, kao i Eucerin AtopiControl ANTI-ITCH sprej za nadraženu kožu, pogodan za djecu u od treće godine.

Što se kortikosteroidnih krema tiče one su učinkovite u liječenju AD-a kad se koriste prema uputama liječnika. Umjereno korištenje pod nadzorom stručnjaka je sigurno i može značajno poboljšati stanje kože.


8. Mit: Korištenje prirodnih lijekova uvijek je bolje od medicinskih tretmana

Istina: Iako prirodni proizvodi mogu pružiti olakšanje, neki prirodni lijekovi mogu također iritirati kožu djece s AD-om. Korištenje medicinskih tretmana i savjeta stručnjaka obično je sigurniji put za upravljanje AD-om.

9. Mit: Svi tretmani rade jednako za svu djecu s AD-om.

Istina: Svako dijete s AD-om je jedinstveno, pa što djeluje za jedno dijete možda neće za drugo. Tretman treba prilagoditi individualnim potrebama i težini simptoma.

10. Mit: AD je samo estetski problem

Istina: Atopijski dermatitis može značajno utjecati na kvalitetu života djece i njihovih obitelji. Intenzivan svrbež i nelagoda mogu ometati svakodnevne aktivnosti i spavanje, što zahtijeva ozbiljno upravljanje i podršku.

Ovi mitovi mogu pridonijeti nepotrebnom strahu i nesporazumima oko AD-a kod djece. Važno je potražiti pouzdane izvore informacija i konzultirati se s liječnikom kako biste pravilno razumjeli i upravljali ovim stanjem.

Emocionalne posljedice na djecu s AD-om i kako im biti podrška

Atopijski dermatitis može imati značajne emocionalne posljedice na djecu. Svrbež, nelagoda i izazovi koji prate ovu bolest kože mogu utjecati na djetetovo emocionalno stanje. Evo nekoliko emocionalnih posljedica i kako pružiti podršku:

1.Nisko samopouzdanje i sram: Djeca s AD-om često se suočavaju s osjećajima niskog samopouzdanja i sramežljivošću zbog vidljivih simptoma na koži. Roditelji trebaju poticati pozitivnu sliku o sebi i istaknuti djetetove druge kvalitete i talente.

2. Anksioznost i depresija: Intenzivan svrbež i nelagoda mogu uzrokovati emocionalnu anksioznost i depresiju kod djece. Bitno je otvoreno razgovarati s djetetom o njegovim osjećajima i potražiti stručnu pomoć ako su simptomi ozbiljni.

3. Socijalna izolacija: Djeca s vidljivim simptomima AD-a mogu se osjećati izoliranima i izbjegavati socijalne situacije. Roditelji mogu poticati dječje prijateljstvo i komunikaciju te ih učiti kako objasniti svoje stanje vršnjacima.

4. Stres i nesanica: Svrbež koji prati AD može dovesti do stresa i nesanice, što može utjecati na cjelokupno zdravlje djeteta. Redovito kontrolirajte simptome, koristite hidratantne kreme i preporučene tretmane kako biste ublažili nelagodu.

5. Nedostatak samopouzdanja u njezi i tretiranju simptoma: Djeca s AD-om mogu razviti osjećaj bespomoćnosti i krivnje ako ne uspiju kontrolirati svoje simptome. Roditelji trebaju osigurati i naučiti dijete kako pravilno brinuti o svojoj koži i osjećati se podržano.

Preporuka: Eucerin AtopiControl ANTI-ITCH sprej za nadraženu kožu lak je za korištenje, smanjuje svrbež unutar 60 sekundi i do 6 sati te je pogodan za djecu stariju od 3 godine.

5. Potreba za podrškom i razumijevanjem: Djeca s AD-om trebaju osjećati da imaju podršku svojih roditelja i obitelji. Razgovarajte otvoreno s bližnjima i naučite ih što atopijksi dermatitis je. Otvorena komunikacija i empatija ključni su za pružanje emocionalne podrške.

Uz pravilnu njegu kože, stručnu medicinsku pomoć i emocionalnu podršku obitelji, većina djece s AD-om može naučiti kako upravljati svojim stanjem i prevladati emocionalne izazove. Važno je razgovarati s djetetom, pružiti mu podršku i pomoći mu razumjeti da AD ne definira njegovu vrijednost ni identitet.

Sadržaj je nastao u suradnji s Eucerin Hrvatska.

Fotografije: Marijo Pavić, @megapixel.hr