ja to tako neću!

Dok sam bila dijete nakupila sam puno NEĆU vezanih uz blagdane, a onaj najvažniji mi je bio da neću imati blagdane kakve sam viđala svugdje oko sebe – radi se punom parom, svi trče, dućani su puni živčanih ljudi, kuće se pune nervozom, obavljaju se svi periodični poslovi koji baš moraju čekati blagdane da bi valjda bili što stresniji – glancaju se prozori, skidaju zavjese, sprema se sve što nam treba i ne treba…

Misija broj jedan je bila razbiti takav blagdanski kod i koliko god to bilo jednostavno u mom srcu i mojoj glavi, život nas istrenira da ponavljamo korake koje su ponavljali oni prije nas i oni prije njih, ali ja se nisam namjeravala predati.

Imala sam jasnu viziju kakve blagdane želim za svoju djecu: da u svemu sudjeluju, da što samostalnije obavljaju posao koji su dobili, da sve to lijepo izgrađuje njihovo samopouzdanje, da su uvaženi, da donose odluke koje mogu donositi, da se pjeva i veseli uz naravno standardne, nepopularne radnje koje se u životu ne mogu zaobići u bilo kojem periodu pa tako ni oko Božića.

“Cijeli koncept je bio vrlo jasan, ali teži dio posla bio je promijeniti postavke u svojoj glavi i dopustiti da se takvi blagdani uistinu i dogode.”

I negdje u svim tim godinama promjena i rasta koje nisu bile bezbolne i lake, shvatila sam da je cilj dosegnut… da je kuća puna smijeha, samopouzdane djece, pjesme i veselja, da je živa, energična, asertivna. A bile su potrebne naoko posve male stvari koje su nam ponekad tako teške za primijeniti:

Ne popravljaj iza drugih – stvari ne moraju biti savršene po našim standardima.

Uvažavaj druge – iznenadit ćeš se snazi različitih pogleda na istu stvar.

Odmakni se od svoje vizije – gradi zajedničku.

Prihvaćaj koliko možeš – ako ne možeš nazovi nekoga tko te razumije pa se malo pojadaj i nastavi pokušavati prihvaćati.

Snagu za sve promjene uvijek sam crpila iz jedne snažne istine – čovjek je uvijek ispred stvari! Čovjek je ispred dekoracija, čiste kuće i Božića iz kataloga. Čovjek kraj nas uvijek je važniji.

Želim vam lijepe, uistinu lijepe, jednostavne, radosne blagdane i kuću punu zadovoljnih ljudi.

“Čovjek je ispred dekoracija, čiste kuće i Božića iz kataloga. Čovjek kraj nas uvijek je važniji.”

Fotografija: pexels.com

Ovaj tekst objavljen je originalno u prošlogodišnjem broju Supermame Magazina. Supermame Magazin besplatan je za sve koji se prijave na naš newsletter NA OVOM LINKU, a dolazi ti u inbox jednom mjesečno! Uskoro donosimo novi božićni broj!