tri stvari koje neću raditi za blagdane

Blagdani su vrijeme radosti, ali isto tako važno je imati granicu i brinuti se o sebi. Tri stvari koje neću raditi za blagdane su:

1. Neću se pretjerano opterećivati obavezama. Umjesto da se trudim obaviti sve, fokusirat ću se na prioritete i osigurati si dovoljno vremena za odmor i opuštanje.

Sjećam se kroz djetinjstvo koliko puta sam promatrala iscrpljenu mamu od nakuhavanja silnih ručkova, brisanja prašine, generalke cijele kuće, posteljina, peglanja, kolača, pakiranja poklona, gostiju, ma mogla bih nabrajati do u nedogled. I nekako gledajući nju, sama sam sebi nametnula ista očekivanja – savršene i čiste kuće, nasmijanih lica, ali zaboravljajući da nemam snage navečer niti pogledati film s obitelji ili se podružiti uz društvene igre, jer sam preumorna, a uz to da ne govorim o bolnom tijelu nakon svega.
Pored tih obaveza tu su i radionice u vrtiću i školi na kojima želim biti i prisustvovati jer je to mojoj djeci važno. Da ne govorim o ovom periodu koji je i u poslovnom segmentu prepun obaveza, a tu su i razni domjenci na koje je potrebno doći i zahvaliti se svojim prisustvom.
Želim reći, naporno je i vrlo gustog rasporeda, stoga pokušati sebi olakšati je sasvim nužno i to mora biti fokus bez grižnje savjesti.

2. Neću dozvoliti da me stres oko darova ili savršenog blagdanskog doživljaja preplavi. Bit će to vrijeme za dijeljenje i ljubav, a ne za savršenstvo.

Shvatila sam kako je savršen blagdanski doživljaj ako uspijem održati neku tradiciju i čaroliju svojoj djeci i obitelji, a to mogu i bez nepotrebnog pretjerivanja i potrebe za oduševljavanjem iz godine u godinu sve većim i većim poklonima. Mojoj djeci važnije je da zajedno očistimo čizmice, pročitamo pričice prije spavanja i ujutro trčimo vidjeti što se sve sakrilo pod prozorom. Zato sam odabrala šarene Favorina čokoladice i klasične i tradicionalne čokoladne figure sv.Nikole iz Lidla da razvesele moje malce. Jer njima je veće veselje cijela priprema i zajedničko otvaranje čokoladica. Pa, sjetimo se naših blagdana iz djetinjstva, nisu to bili ogromni paketi, to su bili znakovi pažnje, a više nam u sjećanju ostaju okusi i mirisi.

3. Neću zanemariti vlastite potrebe. Bit će važno da i ja pronađem vrijeme za sebe, bilo da se radi o šetnji, čitanju omiljene knjige ili jednostavno opuštanju uz omiljeni film.

Bitno je da ne zaboravim na sebe, a prvo zaboravimo na sebe. Ne želim biti nervozna i umorna mama, a i kada jesam, želim otvoreno to priznati i dobiti vrijeme da se vratim samoj sebi. To najviše volim navečer s knjigom u ruci, pod toplim pokrivačem uz blaga svjetla lampica na boru i laganu glazbu u pozadini dok ostatak ukućana spava.
Ne zaboravi i na to da smiješ i potrebno je uživati i u svim delicijama ovih blagdana. Ne želim se opterećivati kalorijama i obrocima, želim uživati u punini francuske salate i ukusnog pečenja, maminim fritulama s grožđicama i mirisom ruma.

“Ne želim biti nervozna i umorna mama, a i kada jesam, želim otvoreno to priznati i dobiti vrijeme da se vratim samoj sebi.”

Ove blagdane budi blaga prema sebi. Tvojoj djeci potrebna si ti i ti si čarolija blagdana.