zašto biste djecu u ovom periodu trebali oblačiti u svijetle boje?

Jesen se zahuktala i dolaze nam sve tmurniji dani. Dani kada odlazimo iz kuće po mraku i vraćamo se po mraku, dani kada naš odabir odjeće ima značajan utjecaj na sigurnost svih sudionika u prometu

Tamne boje, poput crne, tamnoplave ili tamnoljubičaste, imaju tendenciju apsorbirati svjetlost umjesto da je reflektiraju.

To rezultira smanjenom vidljivošću biciklista ili pješaka odjevenih u tamne boje, posebno u sumrak, noću ili kada pada kiša.

Tamne boje mogu otežati procjenu udaljenosti između pješaka i vozila. Nedostatak kontrasta koji tamne boje pružaju može rezultirati težim određivanjem položaja drugih sudionika u prometu.

Osobe odjevene u tamne boje mogu se “izgubiti” u okolini, mogu postati kameleoni.

Nemoj biti kameleon u prometu!

Korištenje svijetlih boja u prometu ima ključnu ulogu u poboljšanju sigurnosti i vidljivosti sudionika u prometu, pogotovo noću i kod smanjene vidljivosti. Svijetle boje, poput bijele, žute i narančaste ističu se i lakše primjećuju.

Svijetle boje stvaraju kontrast s tamnijim okolinama, što olakšava prepoznavanje i praćenje kretanja objekata.

Korištenje svijetlih boja pomaže u stvaranju svijesti o prisutnosti sudionika u prometu. Vozači će brže i lakše primijetiti osobe obučene u svijetle boje.

A sada ponovno pročitaj ovaj tekst i zamisli da je kameleon u tamnoj odjeći tvoje dijete koje samostalno sudjeluje u prometu. Ne daj mu da bude kameleon u prometu!

Foto: pexels.com

tri svakodnevna koraka pomoću kojih možete vježbati samostalnost djece u prometu – SUPERMAME

Glavni kotačić ove prometne priče je Lana Račić, kreativka i inicijatorica projekta Prometnjak, s misijom podizanja svijesti o važnosti prometnog obrazovanja djece od najranije dobi. Majka šestogodišnje djevojčice koja želi promijeniti svijet, a ona joj svojim primjerom želi pokazati da je sve moguće.