kako pripremiti dijete za slučaj da se izgubi u gužvi?

Prošle su blagdanske gužve, ali baš su nam one, sada kada su prošle, osvijestile činjenicu koliko je važno djetetu objasniti što da radi u slučaju da se izgubi u gužvi. Trenutak kada roditelj shvati da dijete nije kraj njega zastrašujući je, a isto je tako stravičan i za dijete.

Priprema, razgovor i dogovor oko sigurnih koraka mogu pomoći da se dijete lakše pronađe, a stres prilikom traženja bude barem malo manji.

Prije odlaska na mjesto gdje očekujete gužvu važno je objasniti djetetu što se može dogoditi, a na papirić napisati svoje kontakt podatke. Objasnite djetetu što je na papiriću i stavite mu/njoj u džep, ruksak ili tenisicu.

Ohrabrite dijete koliko je važno pratiti sigurne korake koje ste dogovorili i objasnite mu da ćete ga/nju ako se izgubi, brzo naći.

Prijedlog sigurnih koraka:

  1. MOBITEL– Naučite dijete broj mobitela bar jednog roditelja.
  2. MJESTO – Dogovorite s djetetom sigurno mjesto na kojem ćete se pronaći, ako se izgubite. (npr. Idete na koncert na trgu. Sigurno mjesto je kiosk na trgu. Ako se dijete izgubi mora krenuti prema kiosku i tamo Vas čekati.)
  3. POMOĆ – Na sigurnom mjestu treba potražiti drugog roditelja s djetetom ili policajca, reći im da se izgubilo i zamoliti da vas nazovu na broj mobitela koji je dijete zapamtilo.
  4. PAPIRIĆ – Objasnite djetetu da se može dogoditi da od straha neće moći govoriti, pa u tom slučaju treba iz džepa, ruksaka ili tenisice izvaditi papirić s vašim kontakt podacima.

Kratica sigurnih koraka je MMPP – možete smisliti pjesmicu da dijete lakše zapamti same korake, kao npr:

“Broj MOBITELA ja znam,

na MJESTO trčim sam,

tamo za POMOĆ pitam,

imam PAPIRIĆ i ne skitam.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Projekt “PROMETNJAK”! (@prometnjak)

Foto: unsplash.com

Glavni kotačić ove prometne priče je Lana Račić, kreativka i inicijatorica projekta Prometnjak, s misijom podizanja svijesti o važnosti prometnog obrazovanja djece od najranije dobi. Majka šestogodišnje djevojčice koja želi promijeniti svijet, a ona joj svojim primjerom želi pokazati da je sve moguće.