istražujte Zagreb uz ove posebne personalizirane slikovnice

Slikovnice Rođen i Rođena u Zagrebu personalizirane su slikovnice za dječake i djevojčice rođene u Zagrebu, ali i svu ostalu djecu i odrasle koji žive u Zagrebu ili na poseban način nose Zagreb u svojim srcima i žele imati samo svoju jedinstvenu slikovnicu o gradu Zagrebu.

Mirta Combaj Ujlaki mama je trojice živahnih, kreativnih, pametnih dječaka, supruga, nastavnica njemačkog jezika i odnedavno autorica slikovnica o gradu Zagrebu. Veliki je ljubitelj knjiga i čitanja, pisanja, obožava putovanja, izlete i voli provoditi mnogo vremena sa svojom obitelji. “Volim što svojoj djeci mogu prenijeti svoje znanje o svijetu oko nas, ali najveća inspiracija za sve ono čime se danas bavim su zapravo baš moja djeca – tako da me u biti oni podučavaju o svijetu oko mene o čemu rado pišem na svome blogu Mirtini Dani i na društvenim mrežama. Budući da sam oduvijek voljela pisati, nakon rođenja moje djece posvetila sam se pisanju na svome blogu i društvenim mrežama, a zatim sam izdala sa svojim suprugom i naše prve slikovnice.

Rođen u Zagrebu i Rođena u Zagrebu prve su autorske slikovnice Mirte i njezinog supruga, koji je zaslužan za ilustracije. “Budući da smo dobili jako puno upita od roditelja i ostalih članova obitelji o tome je li slikovnica namijenjena samo za one rođene u Zagrebu, odlučili smo napisati i ilustrirati slikovnicu za sve turiste i posjetitelje grada Zagreba iz svih dijelova Hrvatske. I tako je nastala slikovnica Istražite Zagreb s djecom, i njen prijevod iz pera prevoditelja i profesora Igora Jurilja, koja je pisana u 2. licu množine u kojoj se obraćam svim obiteljima koje istražuju naš Zagreb. Slikovnice su namijenjene djeci od rođenja pa sve do 10. godine života, jer za početak će dijete šetati gradom i roditelj će mu čitati slikovnicu, dok će veća djeca istraživati grad s roditeljima, djedovima i bakama, ali će je moći sama čitati i kasnije popunjavati.”

Inspiraciju za slikovnice dobili su od svojih dječaka s kojima su za vrijeme pandemije još više posjećivali Zagreb i počeli istraživati sve slatke male uličice, parkove, muzeje, slastičarnice, trgove… “Nekako se u meni ponovno rodila ona prava ljubav prema svojem gradu, u onom trenutku kada sam svoj grad i grad mog supruga mogla našoj djeci pokazati na onaj način na koji ga djeca i trebaju doživjeti – promatrajući prolaznike, pročelja zgrada, drveće i parkove, šarene izloge, osluškujući zvukove tramvaja, veseliti se vožnji uspinjačom i jedva čekati sladoled u Vinceku…“, priča nam Mirta.

Prednost ovih slikovnica je u tome što one sadrže puno ideja za istraživanje Zagreba. Drugačije su od ostalih jer ne sadrže samo povijesne činjenice i informacije o gradu već pomažu roditeljima, djedovima i bakama i ostalim članovima obitelji da doista budu prisutni u trenutku i uz knjigu šeću ulicama i trgovima grada Zagreba i kroz 7 znamenitosti koje se navode u slikovnici upoznaju svoj grad.Tako npr. dajemo ideju da se na Zrinjevcu popnu na paviljon i poslušaju prolaznike oko sebe, govore li strane jezike ili samo hrvatski, zatim predlažemo da roditelji i djeca prošeću do meteorološkog paviljona i dobro ga promotre i opišu. Na taj način dajemo ideje svim čitateljima da koriste našu slikovnicu kao priručnik s idejama za istraživanje. Ali ipak najveća posebnost naših slikovnica je u tome što uz tekst i predivne ilustracije koje su ujedno i maleni slikovni rječnici, slikovnice sadrže mjesta za umetanje fotografija iz grada Zagreba i mjesta za upisivanje dojmova te one naposljetku postaju pravi mali spomenari i foto albumi iz našeg Zagreba te umjesto da na polici „skupljaju prašinu“, i djeca i odrasli mogu posegnuti za njima u bilo koje vrijeme i prisjetiti se predivnih trenutaka iz našeg grada.”, objašnjava Mirta.

Reakcije djece na slikovnice su odlične. “Pogotovo su mi se svidjeli dojmovi jedne djevojčice koja je rekla da želi sama upisivati svoje dojmove i doista je pogodila pravu bit naše slikovnice – ona doista služi za popunjavanje, listanje, čitanje, umetanje fotografija. Jedan je dječak npr. rekao mami, koja mu je poželjela kupiti Rođen u Zagrebu, da želi Istražite Zagreb s djecom jer mu se ta naslovnica jako svidjela. Djeca jako vole naše slikovnice jer su interaktivne i doista potiču prisutno roditeljstvo, roditelj ne samo da djetetu čita slikovnicu, već s njim šeće, istražuje, pokazuje i upućuje na sve divno u našem Zagrebu, a to je ono što djeci treba – prisutan roditelj.

Slikovnice se mogu kupiti direktno preko bloga www.mirtinidani.com ili putem IG profila @mirtini_dani, kao i Facebook profila Mirta Combaj Ujlaki. Ali ako se nađete u Zagrebu, možete ih pronaći u suvenirnici galerije Klovićevi dvori, suvenirnici Kule Lotrščak, suvenirnici Baobab u zagrebačkom ZOO-u te u Muzeju Novog Vala Zagreb u Vlaškoj 67.