sve što trebate znati o skidanju suvišnih kilograma nakon blagdana

Bok draga mama, s veseljem pišem ovaj tekst jer znam da ima onih koje su pretjerivale sa hranom i pićem tijekom blagdana i sada se nalaze u limbu emocija i upitnika nad glavom je li vrijeme za detox ili ne i kako skinuti kile ili vratiti svoju probavu u dobru funkciju. Možda si ti jedna od onih koja jede normalno ili se pribojava hrane, bilo kad u godini i sada si donijela odluku brinuti o sebi, a ne znaš odakle niti kako? Pišem i tebi.

Tijekom Božića, Nove godine, i svih ostalih slavlja koja se dešavaju ovih tjedana na našim prostorima, logično je da ćemo u nekom trenutku pretjerivati s hranom. Prvo, velik dio nas još uvijek ima naviku pripremanja prevelike količine hrane (npr. netko okrene janje pa ga jede narednih 10 dana, a netko napravi 13 vrsta kolača i njih isto jede naredna dva tjedna). Drugo, pored tolike količine zasitnih namirnica, masnih namirnica, a i čokoladnih poklona (jer realno, poklon nije poklon ako ne sadrži barem jednu čokoladu, jel?), reda kolača za doručak, međuobroke, ručak (večeru ne jer to preskačemo, jel’ 😛 – primijeti da se šalim) ne znam da netko baš ima vremena u danu pojesti još i dvije – tri šake voća. Tko ih pojede, BRAVO! Znam da ja nisam u toj skupini baš uvijek, ali se trudim biti.

Što se događa u tijelu u takvim uvjetima?

1. Tijelo prima previše kalorija,
2. Imamo preveliki unos (zasićenih) masnoća (tko još stavlja maslinovo ulje uz/na svinju, janje ili puricu?),
3. Premali unos vlakana,
4. Premali unos vode, a preveliki unos nealkoholnih i alkoholnih pića,
5. Psihički i fizički stres dodatno pale vatru u organizmu kortizolom i pomažu skladištiti masno tkivo…

Prije svega, želim ti reći da je normalno udebljati se tijekom praznika, također je moguće i izbjeći povećanje tjelesne mase pod uvjetom da te ne zavodi veličina – odnosno da si u miru sa sobom, u skladu sa svojim umom i duhom i da jedeš s užitkom, bez pretjerivanja ili moranja. Svako pretjerivanje (ili izbjegavanje) s hranom ima u pozadini razlog. Svako “ma uzet ću još samo jedan” ima u pozadini osjećaj koji te “natjerao” da ne poštuješ svoje osobne granice i riješiš ga linijom manjeg otpora. Znaš li identificirati taj osjećaj?

Vratimo se mi malo iz duha u tijelo… Svaka osoba ima rođenjem programiran sustav energetske bilance čime se održava zadana vrijednost tjelesne mase, tzv. set point. Ova vrijednost se može tijekom života mijenjati ovisno o fiziološkim, psihološkim i okolišnim faktorima no do te promjene teško dolazi. Tjedan ili dva unosa prekomjerne količine hrane hoće dovesti do većeg broja na vagi, ali neće utjecati na održavanje metaboličke ravnoteže tvog organizma jer organizam prirodno “brani” svoj set point. Možeš ga zamisliti kao termometar koji se pali i gasi kako bi održavao konstantnu temperaturu u prostoriji. Također, upravo ovaj fenomen objašnjava zašto se kile vraćaju nakon detoksa ili naglih i prevelikih dijeta za mršavljenje.

Sve ovo gore napisano je jedan veliki “zato” na pitanje “Zašto ne dijeta/detox nakon blagdana”. Ako već želiš napraviti kalorijsku redukciju u svrhu smanjenja kila koje si dobila, savjetovala bih ti da kreneš s vođenjem dnevnika prehrane. On te može dovesti do nevjerojatnih uvida i pomoći ti prepoznati obrasce u prehrani i svakodnevnici koje lako možeš ukloniti ili zamijeniti za neke jednostavne korake, a da tvoja prehrana prati tvoje zdravlje i pomaže ti održati željenu tjelesnu masu. Kada se prijaviš na moj newsletter, u mogućnosti si poslati svoj dnevnik prehrane meni na analizu pa te pozivam da iskoristiš ovaj besplatni poklon.

Što nakon dnevnika?

Što ako znaš da želiš, ali jednostavno ne možeš ustrajati u svojem naumu? Iskreno, ako znaš da imaš poteškoća na ovom polju, savjetovala bih ti isto što sam i sebi savjetovala, a što je rezultiralo bržim i izvanrednim rezultatima: potražiti pomoć na jedno dulje vrijeme. Hoće li to biti psihoterapija ili samo suradnja s nekim od stručnjaka nutricionista ili fizioterapeuta ili kineziologa…na tebi je da odlučiš što ti treba.

Odlučiti se izbaciti ugljikohidrate ili žitarice ili sve osim voća i povrća ili nekakvih detox sokića je ekstremno i može dovesti do nutritivnih deficita.

Sigurna sam da si se nekad u životu susrela s trovanjem od hrane. Sjeti se koliko si bila slaba nakon dehidracije od povraćanja i proljeva. Koliko ti je dana trebalo da vratiš snagu i počneš ponovno normalno jesti. E, upravo to radiš svom organizmu kad se staviš na dijetu bez pokrića, samo što možda ne osjetiš tako brzo štetni utjecaj. No, on svakako dođe na naplatu.

Upravo to radiš svom emocionalnom, tjelesnom i psihološkom tijelu kada se ne brineš o sebi nego slijediš nešto što ti se čini kao dobro, a zapravo nemaš pojma što se krije iza toga. Iako pričamo o prehrani, ne možemo ju odvojiti od našeg načina razmišljanja, našeg svakodnevnog ponašanja i načina na koji živimo svoj život i kako smo posložili prioritete. Naše prehrambene navike su rezultat naših emocija, misli i akcija, a možemo reći i obrnuto. Stoga možemo reći da ne postoji bolest (nebitno je li laka ili teža), a koja u isto vrijeme nije mentalna, emocionalna i duhovna koliko je i fizička. Upravo zato želim da uzmeš pet minuta vremena i razmisliš što je to što jedeš, a što je to što jede tebe?

Želim da analiziraš kako se sada osjećaš i imaš li potrebu napraviti detox nakon blagdana ili si okej. Sjedni u miru sa sobom i pitaj se što ti je potrebno u ovom trenu. Kako se osjećaš.

Je li ti se javila želja za uvođenjem strukture u prehranu ili tjelovježbu? Imaš li motivaciju, imaš li podršku? Imaš li uvjete za provesti i ustrajati u svojoj namjeri?

Definiraj što za tebe znači struktura u ovom polju i kako sebe zamišljaš idućeg Božića. Kako zamišljaš svoje prehrambene navike u isto vrijeme iduće godine. Želim da zamisliš sve situacije na koje si ovih blagdana reagirala kako zapravo nisi htjela (nisi znala reći ne na još jedan kolač ili na još jednu porciju za ručak ili večeru ili možda nisi htjela jesti iz nekog razloga). Želim da zamisliš kako bi izgledala tvoja reakcija na hranu koja ti se sviđa i koja je u skladu s tobom bez da strahuješ oko toga što će tko misliti ili kakav će komentar uputiti. Zapiši to. Ovaj korak je važan kako ova želja i misao ne bi propali već sutra.

Do željenih navika dolazimo kad svaki dan biramo odgovornost prema sebi iz ljubavi prema sebi.

Malim koracima do znatnog magičnog beskompromisnog pomaka.

Želim da se sjetiš kako si provela praznike u krugu najdražih, koliko si imala vremena za sebe i koliko si se mogla povezati sa sobom. Koliko su ti dani bili ispunjeni svjesnim prisustvom ili možda nisi bila opuštena i povezana sa sobom i svojim potrebama? Kako se to odrazilo na tvoj odnos s hranom?

Svakako ti želim reći da svo vrijeme koje si dozvolila sebi da staneš da odmoriš, da pojedeš i proslaviš, podružiš se s dragim ljudima, obitelji i možda prijateljima koje u ostatku godine ne vidiš, da čuvaš u srcu kao lijepe trenutke u kojima si uživala i da ne moraš sada nadoknađivati pojedeno i popijeno pojačanom tjelovježbom ili smanjivanjem količine hrane koju jedeš.

Za sve vas koje ste ipak bile pod stresom i niste mogle opušteno uživati u krugu najbližih, opušteno se ponašati s hranom, bez naknadnih negativnih osjećaja, želim reći da je u redu korak po korak krenuti vježbati suosjećanje prema sebi i početi raditi na svojim navikama. Vježbati svjesno življenje, svjesno jedenje i povezivanje sa sobom. Misli koje ti prolaze glavom su jezik uma, emocije koje osjećaš jezik su tijela, a nadahnuće koje doživljavaš jezik su duše i tek kad naučiš fluentno govoriti i razumjeti ove jezike, moći ćeš reći kako su tvoje zdravlje i blagostanje u balansu, u sadašnjosti i u svjesnosti. Tada će i tvoje prehrambene navike pratiti misli i emocije jer će uvjerenja biti izmijenjena i definirat će tvoje nove navike. No to sve se ne događa preko noći već je često potrebno dozvoliti si vrijeme za promjenu. Iz osobnog iskustva znam da mi je trebalo oko pola godine da promijenim navike koje sam željela, a godinu dana da postanem verzija sebe koja je vrlo blizu onoj verziji kako se vidim.

Kako bi ti uspjela okrenuti novu stranicu ove godine i krenuti zdravije, bez dijete, bez restrikcija i krivih odluka, doista ti želim da si odgovoriš na sva gore napisana pitanja. Budi iskrena prema sebi, a onda definiraj mikrokorake koji će te dovesti do cilja. Pri tom, molim te, zabavljaj se putem. Ako ti sad dolazi u glavu kako mrziš teretanu ili trčanje ili ne znaš kuhati, razmisli što je to što voliš i možeš uklopiti u svoju svakodnevnicu. Nije nužno potrebno da kreneš dizati utege i trčati maratone kako bi tvoja linija ili zdravlje bili solidni. Nije nužno da kuhaš komplicirana jela, niti da jedeš svaki dan drugi doručak, ručak ili večeru. Biti će dovoljno da odabereš za početak dva-tri doručka, dva -tri ručka, a koji mogu biti i večere i posložiš ih nutritivno i energetski u skladu sa tvojim tjelesnim i zdravstvenim potrebama i ustraješ. Ako ti treba pomoć, tu sam za tebe. Ne moraš sama.

Također, pozivam te da zapratiš moj instagram i/ili se prijaviš na newsletter gdje te čeka mnoštvo besplatnih savjeta o prehrani, o biljnoj i Mediteranskoj prehrani, prehrani kod masne jetre i prehrani u skladu s apetitom i menstrualnim ciklusom… a do tad, umjesto da izbaciš nešto, ubaci više voća i povrća umjesto sve one čokolade i polugotove i gotove hrane.

Dozvoli si probati nešto novo, možda je to doručak prije kave? Daj si vrijeme i slušaj kako tvoje tijelo priča. Dozvoli si biti iznenađena sitnicama za koje ćeš za par mjeseci moći reći kako su bile zapravo velike i važne.

Želim ti svjesnu, radosnu, zdravu i uspješnu 2024. godinu. Neka ti je beskompromisno dobra i prepuna dnevnih svjesnih akcija koje su za tvoje najveće dobro.

Autorica: Jelena Mandarić, mag.nutr. 

Ovaj tekst izvorno je objavljen u Magazinu Selfi-ish na koji se možeš besplatno pretplatiti na OVOM LINKU

Foto:unsplash.com