ah, to kuhanje! kako ga pojednostaviti?

Od svih pitanja koja svakodnevno zaokupljaju jednu mamu, ono koje joj vjerojatno najviše ide na živce je “što ću sutra kuhati?”. Tu naravno spadaju i potpitanja poput “kako utrošiti što manje vremena u kuhanje?” i svakako “kako kuhati što raznovrsnije i zdravije za moju djecu/obitelj?”. Ukoliko se pronalazite u ovim pitanjima idući tekst mogao bi vam uvelike pomoći.

ORGANIZACIJA KAO SAVJETNIK

Pitanje što kuhati uvijek se isprepliće s kada i koliko. U organizacijskom smislu to znači da je kuhanje aktivnost tj. zadatak kao i svaki drugi na vašoj “to-do” listi što pak znači da ga treba planirati tj. uskladiti s ostatkom vašeg rasporeda. U nastavku pročitajte kako možete organizaciju iskoristiti kao svog saveznika i osjećati benefite svaki dan.

SVE POČINJE OD PROSTORA

Kuhinjski prostor igra važnu ulogu u planiranju kuhanja i realizaciji tog plana. Prostor za čuvanje hrane i pribora, kao i prostor za pripremu jela jednako su važni kao i same namirnice. Ne kaže se slučajno da je kuhinja srce svakog doma. Kuhinja je mjesto iz kojeg mirisima i okusima svoj stambeni prostor pretvarate u nešto mnogo više od zidova i namještaja – u dom. Zato prije nego za poteškoće s kuhanjem okrivite nedostatak vremena, pobrinite se da vaš kuhinjski prostor zadovoljava ova tri preduvjeta za nesmetano kuhanje:

– da nema elemenata i ploha punih nepotrebnih stvari
– da su najčešće korištene stvari na najdostupnijim mjestima
– da su namirnice u praktičnim i preglednim spremnicima

ZAŠTO PLANIRATI KUHANJE?

Najviše vremena (i živaca) gubite jer smišljate što kuhati upravo na taj dan ili večer ranije. To je prekasno i često za takve nagle ideje imate premalo vremena, premalo namirnica ili oboje. To uzrokuje da su vam odlasci u nabavku gotovo svakodnevni i time vremenski neracionalni. Puno je lakše odvojiti pola sata jednom tjedno ili svaka dva tjedna za osmisliti jelovnik i u svoj raspored zapisati što, ali i kada točno kuhati. Takva rutina omogućit će vam već u prvom takvom tjednu veliko vremensko i psihičko rasterećenje i to evo zašto:

Dobro osmišljen jelovnik moći ćete ponavljati – jednom kad osmislite tjedni ili dvotjedni jelovnik (dakle jela za sedam do četrnaest dana), moći ćete ga ponavljati bez da narušite raznovrsnost prehrane jer ste o tome odmah kod planiranja vodili računa. Tako ćete recimo jedan vikend sjesti na pola sata i isplanirati jela za iduća dva tjedna. Nakon dva tjedna ponovit ćete jelovnik prvog tjedna i tako ponavljati dok ne poželite nešto novo ili dok se ne promijene sezonske namirnice.

Nećete morati kuhati svaki dan – već dok sastavljate jelovnik razmišljajte koje dane možete kuhati za dva ili više dana, što ćete zamrznuti, a koje dane će biti potrebno samo skuhati prilog ili napraviti salatu. Zamrzavanje ili podgrijavanje već skuhanog obroka znači da će topli obrok na stol možda moći staviti i netko od ukućana, a ne nužno vi.

Rjeđe ćete i smislenije kupovati – kad znate što i koliko kuhati znate i što treba provjeriti u kućnim zalihama te dokupiti ukoliko nedostaje. Nije li lakše odlaziti u nabavku usklađenu s jelovnikom i ostalim tjednim obavezama nego stihijski, umorna i gladna?

Kako isplanirati dvotjedni jelovnik?

U spomenutih pola sata tijekom vikenda, dok niste u gužvi, sjednite uz običan list papira i učinite sljedeće:

Zapišite deset jela (ručkova) – mislite na ona omiljena u vašoj obitelji, zatim ona za koja treba manje vremena pripreme, sezonska jela te jela koja je lako zamrzavati i kombinirati sa različitim prilozima. Od tih deset označite četiri koja možete skuhati za dva dana. Ukoliko imate sreću odlazaka na ručak kod roditelja nedjeljom ili u restoran, ubrojite i to u ukupan potreban broj jela po tjednu.

Upišite jela po danima u raspored za iduća dva tjedna – ovdje zapravo kombinirate koje dane kuhate, a koje podgrijavate ili jedenje van kuće. Ovo je najzahtjevniji korak u planiranju kuhanja jer podrazumijeva postojanje rasporeda svih ostalih obaveza. Imate li ga?

Provjerite zalihe namirnica za isplanirana jela – kako biste na vrijeme (do)kupili sve potrebne namirnice za jelovnik.

Sastavite popis za nabavku – kako ne biste nešto zaboravili kupiti, ali i kako biste mogli odlazak u nabavku delegirati bez puno objašnjavanja.

Obavite nabavku prije početka planiranog tjedna

Praktični pdf predložak za još lakše planiranje jelovnika i nabavke preuzmite OVDJE .

Tamara Kajari, profesionalna organizatorica – SLAGALICA organiziranje; @slagalicaorganiziranje.hr

Ovaj tekst objavljen je originalno u prošlogodišnjem broju Supermame Magazina. Supermame Magazin besplatan je za sve koji se prijave na naš newsletter NA OVOM LINKU, a dolazi ti u inbox jednom mjesečno!