vikend putovanje u Istru za sve ljubitelje dobrog vina i hrane

Hedonističko putovanje kroz Istru za sve ljubitelje i ljubiteljice vrhunskih vina i klope!

U Istru sam se zaljubila još prije par godina kada sam vodila svoju obitelj u Dinopark, a pritom smo obišli sve što je u Istri idealno za obiteljski odmor.

Iako svi koji me poznaju, znaju da sam zaljubljenica u Dalmaciju, moram priznati da Istra odiše sasvim drugačijom, mirnijom energijom, a ovoga puta posjetila sam Umag i to posebnim povodom – odlučila sam s prijateljicom posjetiti slavni istarski Wine & Walk. Moram priznati kako do sada nisam išla na takvu avanturu, ali obzirom da sam ljubiteljica finog vina i boravka u prirodi, ovo je bila idealna prilika za provesti hedonistički vikend.

Pa krenimo od početka… Sa sobom sam vodila Saru, jer upravo je ovakvo putovanje još ljepše kada pored sebe imaš osobu s kojom promišljaš o životu, tako da je doživljaj katarzičnog putovanja bio potpun.

Smjestile smo se u hotelu Plava Laguna, tik uz more, u samom Umagu. Prvi dan provele smo u saunama, a potom prošetale uz more do samog centra Umaga. Naivno smo mislile kako tema naših razgovora neće biti partneri i djeca, ali teško je odvojiti se od svoje uloge brižne mame. Ipak, uspjele smo i u tom naumu, ali doći ćemo i do toga kako.

Večer smo provele u sobi nakon ukusne hotelske večere, a zaspale smo sa zalaskom sunca, što je otprilike značilo da smo se s izlaskom sunca i probudile. Jedna od stvari koju me majčinstvo naučilo je svakako i to da dan mogu maksimalno iskoristiti ukoliko rano ustanem, a to sam prisilno naučila uz bioritam svojih dječaka. No, vratimo se mi na temu. Dakle, ustale smo prije 7 sati, doručkovale raznovrstan i bogat doručak i krenule se pripremati za ono što nam predstoji. A pred nama je bio dan ispunjen hodanjem, suncem i 18 različitih vina i istarskih delicija.

Istarski Wine & Walk ove godine je ugostio čak 700 posjetiteljica i posjetitelja, a prijava je bilo gotovo 1.400. To mora značiti samo jedno – ljudi su željni upravo ovakve avanture.

Tura započinje u starom gradu Buje, koji ima posebnu dušu, osobito u proljetno, prohladno jutro dok čekaš autobus koji te vodi do prvog punkta usred vinograda, a u pozadini vrišti Kurt Cobain i nabrijava energiju za avanturu koja nas čeka.

Na tom mjestu polaska gdje smo se mi našle odmah u prvoj grupi – u 9 sati, dobijete platneni ruksak i vodu (što je izrazito važno jer nije jednostavno hodati 9 sati na suncu), slamnati šešir (iako bismo vam preporučile šešire s malo većim obodom za zaštitu od sunca), te malom platnenom vrećicom koju nosite oko vrata i u njoj se nalazi vinska čaša. Ono što je vaš zadatak – osim hidratizacije vodom i zaštite glave velikim šeširem, svakako je i krema sa zaštitnim faktorom za cijelo tijelo, te udobna obuća. U ovom slučaju, ne bih preporučila starke, već što ružnije i što udobnije tenisice – vjerujte mi, vaši prstići na nogama će vam zahvaljivati, moja avantura je završila tako da sam bosa ušetala u hotel nakon 12 kilometara hodanja u niskim starkama.

Dakle, sada kada sam već spomenula 12 kilometara, da 12 kilometara ture vas čeka kada krenete na ovu avanturu. Kroz tih 12 kilometara šetnje zaustavit ćete se na 10 punktova i na tim punktovima odmoriti na dekici ili ležaljci, eventualno klupi uz fenomenalne okuse različitih vina različitih istarskih vinarija, ali i uz razno razne delicije poput gulaša od istarskog boškarina i lovačke juhe.

Prvi punkt me oborio s nogu jer se nalazio na maloj uzvisini s pogledom na beskrajne vinograde, uz malu kamp kućicu i laganu lounge glazbu, te grupicu kreativaca koji su na svježem povjetarcu uz čašicu vina slikali vinograde na slikarskim platnima. Da smo imale malo više vremena, ostala bih tu, jer mi je to jedno od najljepših iskustava. Osim kreativnog momenta, oborio me s nogu (op.a. ne doslovno) i Valle 2023 Kozlović uz savršenu istarsku parmigianu.

Na idućem punktu smo uživale pored malog jezerca i dva crna pastuha koja su oduševljavala svojom snagom i gracioznošću, uz zvukove klavira. Razmaci između punktova su prihvatljivi iako je bilo par ruta na kojima smo razmišljale bi li stopirale, od umornih stopala. No, sve smo ipak prešle svojim nogama.

Cijeli koncept Istria Wine & Walk je savršeno osmišljen, te je na svakom punktu bila drugačija glazba – svi su mogli zadovoljiti svoj glazbeni ukus, od harmonike i tamburaša, do saksofona, jazza i DJ-a, te nezaobilaznog Alena Vitasovića. Kroz ovo putvanje vinogradima, upoznale smo 11 vinarija, od fenomenalne Malvazije 2021 Gambaletto vinarije do sirane Radošević i Pove extra djevičanskog maslinovog ulja, pa do Bastianovog rosea.

Isprobale smo i Spritz s poznatim Aurinim limoncellom, što je bilo osvježenje nakon harmonije okusa grožđa, te posjetile i malu galeriju slika u mjestašcu zvanom Donje Baredine.

Osim što smo na našem vinskom putovanju imale priliku uživati u istarskoj prirodi, mogle smo uživati i u istarskoj arhitekturi i predivnim vilama oplemenjenim grmovima jasmina koji omamljivo mirišu.

Naša tura završila je nakon 9 sati hodanja, nismo pocrvenile jer smo se adekvatno zaštitile, a glavobolje nije bilo, jer smo se hidratizirale vodom i uživale u jelima, osim toga, nismo glavobolju niti očekivale jer smo konzumirale samo vrhunska vina.

Nakon povratka u hotel, doslovno smo se srušile u krevet, te nedjelju započele buđenjem u zoru, doručkom i kratkim izletom u Grožnjan, gradić umjetnika, gdje smo uživale u tonovima violina i predivnim izlozima raznih umjetničkih djela.

Zaključak cijele naše priče je – važnost uzimanja vremena za sebe, važnost ženskog plemena i prilika za upoznavanje različitih i zanimljivih ljudi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sonja Švajhler (@supermama.sonja)

I da odmah ubacim disclaimer – iako je bilo prisutno 700 ljudi, svi su raspoređeni na grupice, tako da gužve nema, a osobito ako idete s prvom turom, odmah u 9 sati ujutro.

Hvala i našoj Tei (@mamikatea) iz Umaga koja nas je pozvala da joj se pridružimo na ovom putovanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bastian winery (@bastian.winery)