zašto bi se trebale odvažiti na žensko solo putovanje?

Od malih nogu putujem. Prvo po Hrvatskoj i susjednim zemljama, zatim sve dalje i dalje otkako sam postala punoljetna. Ne znam od kuda se rodila ta ljubav i želja, ali znam da je oduvijek postojala (kažu neki da wanderlust gen nije izmišljotina). Pakiranje kofera ili torbe, odbrojavanje do polaska, sjesti u auto, autobus, a tek na avion…oh my… Na svakom tom putovanju nešto bih naučila, prije, za vrijeme i nakon što bih se vratila doma. Bilo o destinaciji, povijesti, geografiji, ljudima, fun facts ili o SEBI.

Žene su samostalno počele putovati u 19. stoljeću s razvitkom modernih prijevoznih sredstava, između ostalog kako bi pokazale svoju samostalnost, neovisnost, sposobnost, hrabrost.

Unazad nekoliko godina trend ženskih putovanja (solo ili u društvu frendica) poprilično je dobio na važnosti, a zašto? Zašto putujemo? Zašto svjetske turističke agencije vide porast od 230% u potražnji ženskih putovanja?

Žene su postale svjesnije svog vremena, mogućnosti i ostvarivanje želja i rad na sebi postalo je prioritet!

Razlozi zbog kojih bilo tko putuje su šaroliki – radoznalost, potraga za novim iskustvima i doživljajima, želja za avanturama, izazov, nadoknada nečega što niste već prije u životu napravili, volonterski rad (znate li da čak 70% volonterskih putovanja naprave žene?!), bijeg, kreativnost, školovanje, upoznavanje novih ljudi, iskušavanje vlastitih granica, ljubav, spoznaja o tome što će vam iskustvo putovanja donijeti!

Svugdje oko sebe vidim koliko su žene GLADNE svega navedenog!

I iako smo mi možda još zatvorenije društvo po tom pitanju, to se svakim danom sve više mijenja. Polako, ali sigurno.

Uviđamo koliko je život nepredvidiv i da ga treba ŽIVJETI. Osjetiti taj rush adrenalina s vremena na vrijeme. Napuniti baterije, fizičke i psihičke. Otpustiti kočnice. Ne brinuti što će selo reći. Staviti sebe sve češće na prvo mjesto. Biti spontane. Prihvatiti i potaknuti promjene.

Svatko na svoj način. A moj su upravo putovanja.

Nakon što sam se preselila na drugi kraj svijeta. Sama. Dvaput. Nemajući pojma u što se upuštam, ali idem svejedno. Naučila sam o sebi puno puno više. Počela sam pisati o svojim iskustvima, čitati tuđa, pratiti druge žene putnice i zajednice žena putnica. Okruživati se istim tim ljudima s wanderlust genom koji imam i sama. Kažu neki.

I što iz vlastitog iskustva, što iz tuđeg, shvatila koliko benefita putovanja donose. Ženama pogotovo.

21 prednost (ženskih/solo) putovanja:

 1. Postat ćeš samostalnija i snalažljivija.
 2. Putovanja utječu pozitivno na samopouzdanje.
 3. Više ćeš vjerovati svojim instinktima.
 4. Naučit ćeš se opustiti i biti spontanija.
 5. Naučit ćeš prihvaćati stvari kakve jesu i pronalaziti alternative na licu mjesta.
 6. Zavoljet ćeš provoditi vrijeme sama sa sobom.
 7. Postat ćeš hrabrija i jača (mentalno i fizički).
 8. Izaći ćeš iz skoro svake comfort zone koju poznaješ i voliš.
 9. Naučit ćeš fraze na drugim stranim jezicima koje ne pričaš i sporazumijevati se s ljudima na sve moguće načine.
 10. Osjećat ćeš puno više empatije, ali i druge emocije bit će izraženije u nepoznatom.
 11. Zavoljet ćeš svoje tijelo.
 12. Upoznat ćeš različite ljude, možda se i zaljubiti.
 13. Postat ćeš više open minded prema svijetu, ljudima, idejama.
 14. Upoznat ćeš kulture, religije, jezike, nacije, povijest, politiku i shvatiti kako nije sve isto kao što piše u školskim knjigama.
 15. Više ćeš cijeniti ono što već imaš.
 16. Pobijedit ćeš neke strahove (možda od visina, letenja, kukaca, mraka…).
 17. Neke od predrasuda će jednostavno nestati.
 18. Spoznat ćeš koliko toga zapravo možeš!
 19. Naučit ćeš brinuti o sebi na jedan drugačiji način.
 20. Manje će te brinuti što drugi misle a više kako se ti osjećaš.
 21. Možda naučiš neki novi skill ili zavoliš neki novi hobi.
Putovanja zbilja nije teško voljeti…
TEA DIMIĆ RADAS Žena s crvima u guzici, ljubavi prema putovanjima, hrani, fotografiji i knjigama. Mama prekrasne djevojčice koju skupa s mužem ‘vucara” gdje god idu, kao i njihovu četveronožnu, dlakavu ljubimicu. Ipak su i gastarbajteri uz činjenicu da svi imaju wanderlust gen u sebi. Komunikativna osoba uvijek za akciju, ali jednako tako i za izležavanje na kauču i binge watchanje serija… Organizira i vodi #girlsonlyputovanja s Helenom Buljanom, suvlasnicom Chili tours agencije o čemu najviše i piše na svom profilu, a osim toga pišem i o putovanjima s djetetom, te dijeli savjete i priča priče iz aviona kao bivša stjuardesa.