DIGITALNA VREMENA TREBAJU DIGITALNOG TATU

Izvan granica Hrvatske tate blogeri su već vrlo rasprostranjen “fenomen” i ima ih sve više. Na našoj blogerskoj sceni situacija je malo drugačija, ima ih tek nekolicina. Upravo su zato supertata Goran Đurica i njegov blog “Digitalni tata” pravo osvježenje u hrvatskom blogerskom svijetu. Kad se priča o roditeljstvu fokus je pretežno na majkama, a ovakvi blogovi prilika su da napokon otkrijemo i drugu stranu priče.  Osim o digitalnim trendovima Goran na svom blogu dijeli svoja iskustva o roditeljstvu i o svojoj najvažnijoj životnoj ulozi – ulozi oca.

Tko je Digitalni tata?

Zovem se Goran i da bih pokrio sva područja i uloge koje mi je život namijenio, ozbiljno sam počeo razmišljati o kloniranju. Uloga supruga i tate jedne su od dražih ali svakako i najzahtjevnijih. Uz njih, preko dana radim kao projektant a noću pišem blogove.

Kako si se odlučio na pokretanje bloga?

Duže vremena me privlačila ideja bloga i blogiranja ali uz obiteljske, poslovne i sportske obaveze ostajalo mi je jako malo vremena za realizaciju te ideje. Nakon završetka karijere u američkom nogometu, otvorio se slobodan prostor za blog i tako je počelo. Kako je to Tea sa Teatime.com.hr lijepo napisala, a ja se našao u tome: „Ne znaš što želiš, ali znaš da želiš više.“ Jednostavno sam krenuo i usput susreo divne i zanimljive ljude koji su me poticali i inspirirali.

Roditelji se žale kako danas djeca provode sve manje vremena vani, a sve više pred kompjuterima, tabletima i mobitelima. Koje je tvoje mišljenje o “digitalnom odrastanju” i misliš li da je ono neizbježno?

Da, dosta se priča o tome, a najveći je problem u perspektivi iz koje se situacija promatra. Ne treba čuditi da roditelji smatraju kako njihova djeca previše vremena troše na računalima, tabletima i mobitelima, jer kad se sjete svog djetinjstva… Ah da, tih stvari zapravo i nije bilo. Prema tome, teško je sada znati što i koliko je previše i kakve će to posljedice imati na djecu i njihov razvoj. Digitalno odrastanje je neizbježno, u to nema sumnje. Mi se kao roditelji moramo upoznati s mogućnostima i opasnostima korištenja tehnologije.

Koje su prednosti i mane moderne tehnologije kod djece?

Moderna tehnologija olakšava učenje, ubrzava komunikaciju i nudi nevjerojatno velik broj načina da se dijete kreativno izrazi. Sve to pod uvjetom da se upotrebljava na odgovarajući i odgovoran način. S druge strane, potiče konzumerizam, troši slobodno vrijeme i paradoksalno ranije rečenom, ubija kreativnost. Izreka, „dobar je sluga, ali loš gospodar“, koja se upotrebljavala za vatru, sada vrijedi i za tehnologiju.

 

Posjeduju li tvoja djeca vlastiti tablet i/ili mobitel? Kako najradije provode vrijeme kad nisu na internetu?

Dominik ima 9 godina i ima vlastiti mobitel, doduše ograničavamo mu vrijeme i sadržaje na njemu. Smatramo da je Dora sa svoje 4 godine premala da bi koristila mobitel ili tablet. Ako poželi crtić, na TV-u ima i previše sadržaja za nju. Trudimo se da se zabava i korištenje tih i takvih uređaja odvija u zajedničkim prostorijama doma. Ne sviđa mi se ideja da djeca sama biraju sadržaje koje konzumiraju. Pomislite što bi se desilo kada bi im prepustili da sami pune frižider. Jedan dan bi bio dovoljan da završimo u šećernoj komi. A upravo se takvom riziku izlažemo kad im damo daljinski u ruke ili pustimo da se u svom kutku zabavljaju mobitelom.

Kad nije na internetu, Dominik jedva čeka da se ponovno spoji na internet. Šalim se, naravno. Tehnologija, na sreću, još uvijek ne može zamijeniti igranje „uživo“ s prijateljima, a upravo to moji klinci najviše vole.

Možeš li nam preporučiti neke zabavne i edukativne aplikacije za djecu?

„Zabavno i edukativno“ zvuči jednostavno, i internet bi trebao biti preplavljen takvim aplikacijama, međutim to nije slučaj. Za sve aplikacije potrebno je korištenje osnovnog engleskog jezika što odmah eliminira predškolski uzrast, odnosno zahtjeva asistenciju roditelja. Osobno veliki sam fan aplikacija za učenje stranog jezika, kao što je Duolingo i stranica koje uvode najmlađe u programiranje, poput Code-a (https://code.org/) ili Scratch-a (https://scratch.mit.edu ).

Osim tema vezanih za digitalne trendove povremeno na blogu pišeš i o temama vezanim uz odgoj djece i roditeljstvo općenito. Što za tebe znači biti otac i koliko te očinstvo promijenilo?

Post o tome što za mene znači biti otac sam toliko puta započinjao i nikada ga nisam završio. To samo znači da je očinstvo priča bez kraja koju je teško opisati riječima. Bio je to izazov koji sam jedva dočekao, vjerovao sam kako sam spreman, a onda sam kao i svi mi grubo probuđen iz slatkog sna kojeg nazivamo roditeljstvom. Ono što je najbitnije, zahvalan sam na svim darovima koje očinstvo nosi.

Postoje očevi koji se osjećaju zapostavljeno jednom kad se rodi dijete. Kako po tebi rođenje djeteta utječe na brak?

Rođenje djeteta definitivno mijenja čovjeka, a time i vezu ili brak. Kako će utjecati na par ovisi o tome kako reagiraju i na manje uzbudljive događaje koji im se dešavaju u zajedničkom životu. Ako se zajedničkim snagama uhvate u koštac sa svim lijepim i manje lijepim što nosi dolazak djeteta, tada ne bi trebalo biti problema. U svakom drugom slučaju, možete očekivati turbulencije u ljubavnom životu. Često se javlja i strah od gubitka određenog načina života ili gubitka pažnje koje partnerica poklanja. Vjerujem da je u oba slučaja povrijeđen ego, tj. slika koju smo u svojoj glavi stvorili o sebi.

Koji bi savjet dao svim budućim očevima?

Zaboravite na svoj ego i nemojte zaboraviti vlažne maramice. Vjerujte mi, vlažne maramice morate imati uz sebe čim iskoračite iz svog doma.

Tate blogeri koje pratiš?

Patak blog“ i „Sarin tata Laki“ su trenutno dva bloga koje pratim i koji su mi dragi. Uglavnom su blogovi engleskog govornog područja ti koji mi služe kao poticaj i motivacija za rad. Iznenađujuće je malo tata blogera, nažalost.

 

Blog: Digitalni Tata

Facebook: Digitalni Tata

Instagram: @digitalni_tata